"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kurs i franska – ett steg mot behörighet

Bachar Al Kazaz har mycket goda kunskaper i franska språket och arbetar redan som lärare i Sundsvall. Samtidigt studerar han franska på distans vid Umeå universitet och tar därmed ett steg mot en lärarlegitimation.

Varför studerar du franska vid Umeå universitet?

– Jag kom till Sverige 2015. Jag har arbetat som lärare på SFI i Bräcke men bor nu på Alnön utanför Sundsvall, där jobbar jag som lärare i SO och franska i årskurs 6, 7 och 8. I mitt hemland Syrien läste jag bland annat franska, historia och arkeologi. Jag arbetade som lärare på högskolan i Damaskus men för att bli behörig lärare här i Sverige måste jag studera på ett svenskt universitetet. Ett steg mot behörighet och legitimation är den kurs i franska som jag nu studerar på Umeå universitet. 

Varför valde du att studera just franska när du levde i Syrien?

– På min tid kunde ungdomar i Syrien välja mellan att studera engelska eller franska när de var 13 år. Många valde då engelska men från skolans sida ville man att fler skulle studera franska, och lottade därför vilka som skulle göra det – och jag blev en av de som fick franska på min lott. Efter att jag studerat franska på gymnasiet så läste jag fransk språkvetenskap och litteratur på universitetet i fyra år och därefter fransk litteratur på avancerad nivå i två år. Jag har även skrivit två böcker på franska. (Lettres de Syrie et d’exil) och en roman som kommer ut under sommaren (Les ruelles de mon enfance). Jag har också arbetat som turistguide i Syrien, Jordanien och Libanon. Ett arbete där jag använde mina kunskaper i franska.

– Efter en tid tvingades jag och min familj att lämna Syrien på grund av kriget. Vi lämnade allt och flydde till Jordanien. Vi trodde att vi skulle kunna återvända till Damaskus ganska snart igen men det var inte möjligt. I Jordanien arbetade jag också som lärare i den franska skolan i Amman. Efter en tid där tog vi vår tillflykt till Sverige.

Hur fungerar studierna för dig?

– Då jag studerat mycket franska tidigare och har så omfattande kunskaper i språket, så är det mycket lätt för mig att följa kursen. Kursen går på halvfart och jag arbetar samtidigt. Därför passar en kurs på distans mig väldigt bra. Vi har föreläsningar som jag följer på webben och det fungerar utan problem, men ibland kan jag känna att det vore fint att träffas också. 

Vad hoppas du att dina studier ska leda till?

– Nu undervisar jag i franska i årskurs 6 och 7 men i framtiden vill jag gärna undervisa på gymnasiet eller bland vuxna elever som kanske känner sig mer motiverade att studera språk. Då kan jag också undervisa på en högre nivå och jobba med litteratur och analys av texter på ett annat sätt. Då kan mina kunskaper också komma till användning på ett riktigt bra sätt.

Namn: Bachar Al Kazaz, 55 år.
Utbildning: Franska på distans vid Umeå universitet.
Bor: På Alnön utanför Sundsvall.
Fritidsintressen: Skriva sent på kvällarna, vandra i den vackra svenska naturen och läsa mycket.

Senast uppdaterad: 2022-10-26