Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Studentkårer och studentföreningar

Engagera dig i någon av våra studentorganisationer och vi vågar lova ett ännu roligare studentliv. Här finns massor att välja på – och många nya potentiella kompisar. Från teateraporna i Umespexarna till våra politiska broilers i Utrikespolitiska föreningen.

Q&A - Studentkårer och studentföreningar

Vad gör en studentkår? Vad är en studentförening? Och vad är en kårförening? I den här filmen får du svar.

Grejen med kåren

Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

Det är inte bara dina rättigheter kårerna ska bevaka. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

Hos oss finns tre studentkårer:

 

Vanliga frågor om kåren

Vad gör en studentkår egentligen?

Studentkårerna arbetar med utbildningsbevakning, företräder dig som student och arbetar för att du ska får en bättre utbildning. Kåren jobbar även för att alla studenter ska ha en kvalitativ och rolig studietid.

Hur många studentkårer finns det på Umeå universitet?

Tre: Umeå naturvetar- och teknologkår, Umeå studentkår och Umeå medicinska studentkår.

Hur vet jag vilken studentkår jag tillhör?

Umeå naturvetar- och teknologkår är studentkåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent.
Umeå studentkår är studentkåren för dig som läser vid Humanistiska fakulteten eller Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Umeå medicinska studentkår är studentkåren för dig som studerar vid de medicinska och hälsovetenskapliga utbildningarna.

Varför är det bra att skaffa kårmedlemskap?

Ett medlemskap i kåren gynnar dig på flera olika sätt. Som kårmedlem får du tillgång till mängder av rabatter från exempelvis Mecenat och Studentkortet. Du får:

  • rabatt på gymkort hos Iksu sport
  • hjälp med eventuella utbildningsfrågor
  • studenttidningen Vertex
  • inträde till Umeås studentpubar
  • biobiljetter till rabatterat pris.

Plus många fler fördelar.

Hur köper jag kårlegitimation?

Du kan köpa ditt kårmedlemskap av din kårförening vid terminsstart, via en av studentkårernas expeditioner eller deras hemsidor.

Hur engagerar jag mig i studentkåren?

Du kan alltid kontakta någon av studentkårerna och höra hur just du kan engagera dig. Inom studentkårerna kan man engagera sig både ideellt och som arvoderad.

Kan studentkåren hjälpa mig om det krisar ekonomiskt eller CSN strular?

Via flera av studentkårerna kan du söka akutlån. Kolla med din studentkår vad du kan få hjälp med.

 

Studentföreningar

Inom Umeå universitet finns även mängder av föreningar med olika specialintressen för dig som studerar. Här finner du politiska studentförbund, nationer och intresseföreningar med olika specialintressen.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person som ärendet berör. Just nu har vi längre svarstider än normalt men vi svarar så snart vi kan.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.