"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Studentkårer och studentföreningar

Engagera dig i någon av våra studentorganisationer och vi vågar lova ett ännu roligare studentliv. Här finns massor att välja på – och många nya potentiella kompisar. Från friluftsföreningen Umeå Outpeak till studentorkestern Snösvänget.

Umeå universitet har tre studentkårer

Grejen med kåren

Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning kan du få hjälp. Det finns många roliga och viktiga anledningar till att vara med. 

Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, sittningar och gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

Studentföreningar

Inom Umeå universitet finns även mängder av föreningar med olika specialintressen för dig som studerar. Här finner du politiska studentförbund, nationer och intresseföreningar med olika specialintressen.
Här finns en lista på de studentföreningar som finns på Umeå universitet. 

Vanliga frågor 

Hur vet jag vilken studentkår jag tillhör?

Umeå naturvetar- och teknologkår är studentkåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent.
Umeå studentkår är studentkåren för dig som läser vid Humanistiska fakulteten eller Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Umeå medicinska studentkår är studentkåren för dig som studerar vid de medicinska och hälsovetenskapliga utbildningarna.

Varför är det bra att skaffa kårmedlemskap?

Ett medlemskap i kåren gynnar dig på flera olika sätt. Som kårmedlem får du tillgång till mängder av rabatter från exempelvis Mecenat och Studentkortet. Du får bland annat:

  • rabatt på gymkort hos IKSU sport
  • hjälp med utbildningsfrågor
  • inträde till Umeås studentpubar
  • biobiljetter till rabatterat pris.

Hur köper jag kårlegitimation?

Du kan köpa ditt kårmedlemskap av din kårförening vid terminsstart, via en av studentkårernas expeditioner eller deras hemsidor.

Hur engagerar jag mig i studentkåren?

Du kan alltid kontakta någon av studentkårerna och höra hur just du kan engagera dig. Inom studentkårerna kan man engagera sig både ideellt och som arvoderad.

Kan studentkåren hjälpa mig om det krisar ekonomiskt eller CSN strular?

Via flera av studentkårerna kan du söka akutlån. Kolla med din studentkår vad du kan få hjälp med.

Q&A - Studentkårer och studentföreningar

Vad gör en studentkår? Vad är en studentförening? Och vad är en kårförening? I den här filmen får du svar.

Senast uppdaterad: 2024-05-31