Navigated to
Syllabus:

Food and environment, 7.5 credits

Swedish name: Mat och miljö
This syllabus is valid: 2014-08-25 valid to 2019-12-29 (newer version of the syllabus exists)
Course code: 2KN037
Credit points: 7.5
Education level: First cycle
Main Field of Study and progress level: Food and Nutrition: First cycle, has only upper-secondary level entry requirements
Grading scale: Pass with distinction, Pass, Fail
Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science
Revised by: Head of Department of Food and Nutrition, 2014-06-09

Required Knowledge

General entry requirements

Literature

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Search the University Library catalogue

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Search the University Library catalogue

EAT. Food Planet Health – Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
Eat forum

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Mandatory

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Search the University Library catalogue

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Mandatory
Search the University Library catalogue

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue

Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
Persson Torsten, Persson Christel
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
ISBN: 9789144109442
Mandatory
Search the University Library catalogue

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Mandatory

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Search the University Library catalogue

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Search the University Library catalogue

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Mandatory
Search the University Library catalogue

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Mandatory

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory

Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Search the University Library catalogue

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Search the University Library catalogue

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Mandatory
Search the University Library catalogue

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Mandatory
Search the University Library catalogue

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Mandatory

Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162066246
Mandatory
Search the University Library catalogue

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Search the University Library catalogue

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Search the University Library catalogue

Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :

ISBN: 91-7265-923-8
Search the University Library catalogue

Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Search the University Library catalogue

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue

Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
Mandatory

Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :

Mandatory

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Mandatory
Search the University Library catalogue

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Mandatory

Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162066246
Mandatory
Search the University Library catalogue

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Search the University Library catalogue

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Search the University Library catalogue

Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :

ISBN: 91-7265-923-8
Search the University Library catalogue

Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Search the University Library catalogue

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue

Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
Mandatory

Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :

Mandatory

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Mandatory
Search the University Library catalogue

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Mandatory

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Mandatory

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Search the University Library catalogue

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Search the University Library catalogue

Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :

ISBN: 91-7265-923-8
Search the University Library catalogue

Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Search the University Library catalogue