Kost vid träning, 15 hp
Innehåll
Kursen består av följande moduler:
- Livsmedelskemi och metabolism (Food Chemistry and Metabolism) 4,5 hp
- Näringslära inriktning idrottsnutrition (Nutrition with a Focus on Sports Nutrition) 7,5 hp
- Projektarbete (Project Work), 3 hp
Modul 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp
Modulen behandlar den kemi som krävs för att förstå kolhydrater, lipider och proteiners uppbyggnad. Modulen innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå dessa näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen.
Modul 2. Näringslära inriktning idrottsnutrition, 7,5 hp
Modulen behandlar betydelsen av energibalans och livsmedels innehåll av kolhydrater, fett, protein och mikronäringsämnen i relation till hälsa och prestation. Teoretisk och praktisk tillämpning av nordiska näringsrekommendationer samt specifika rekommendationer för fysiskt aktiva personer är centralt under modulen. Vegetarisk kost, vätska, ergogena kosttillskott och timing behandlas också.
Modul 3. Projektarbete, 3 hp
Ett projektarbete genomförs kring valfri idrott. En kost- och aktivitetsregistrering utförs på en idrottare. I arbetet analyseras och diskuteras kostintaget i förhållande till idrottarens specifika behov utifrån aktuella rekommendationer.
Förväntade studieresultat
Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för kolhydrater, lipider samt proteiners kemiska uppbyggnad och funktion
- Beskriva principer för kroppens hantering av energigivande näringsämnen inkluderat spjälkning, absorption samt metabola processer i cellen
Färdighet och förmåga
- Tillämpa grundläggande kunskaper inom metabolism i diskussioner kring verkliga situationer inom området kost och träning
Modul 2. Näringslära inriktning idrottsnutrition, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Förklara grunderna för gällande Nordiska näringsrekommendationer
- Redogöra för makro- och mikronutrienters förekomst i livsmedel
Färdighet och förmåga
- Tolka och tillämpa näringsrekommendationer för hälsa och fysisk prestation
- Planera kost- och vätskeintag före, under och efter träning/tävling i diskussioner kring verkliga situationer inom området kost och träning
- Utföra grundläggande energi- och näringsberäkningar
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Analysera och värdera en vägd kostregistrering för en specifik idrottare ur perspektivet blandkost, laktovegetarisk samt vegankost
Modul 3. Projektarbete 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
- Genomföra en kost- och aktivitetsregistrering utifrån en specifik idrott
- Bedöma energibehov utifrån en specifik idrott
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Värdera betydelsen av makro- och mikronutrienter, timing samt vätska för prestationsförmågan utifrån en specifik idrott
- Värdera funktion och risker med användande av kosttillskott utifrån en specifik idrott
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetUndervisningens upplägg
Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart). Kursen är nätbaserad. All undervisning på samtliga moduler bedrivs via webbplattform.
Modul 1. Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete med instuderingsfrågor, en inlämningsuppgift och en diskussionsuppgift. Inlämnings- och diskussionsuppgift är obligatoriska.
Modul 2. Näringslära inriktning idrottsnutrition, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete med instuderingsfrågor, inlämningsuppgifter och en diskussionsuppgift. Inlämningsuppgifter och diskussionsuppgift är obligatoriska.
Modul 3. Projektarbete 3 hp
Projektarbetet genomförs som ett självständigt arbete och är obligatoriskt.
Examination
Samtliga examinationer utförs via webplattformen.
Modul 1. Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig uppgift (U eller G)
- Diskussionsuppgift i grupp (U eller G)
- Individuella quiz (U eller G)
Modul 2. Näringslära inriktning idrottsnutrition, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig hemtentamen (U, G eller VG)
- Individuella skriftliga uppgifter (U eller G)
- Diskussionsuppgift i grupp (U eller G)
- Individuellt quiz (U eller G)
Modul 3. Projektarbete 3 hp
Modulen examineras genom följande examination:
- Individuell skriftlig rapport (U, G eller VG)
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på modul 2 och 3.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteratur
Kost vid träning 15 hp
REKOMMENDERAD LITTERATUR
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers :
2023 :
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Obligatorisk
Williams' nutrition
: for health, fitness & sport
Rawson Eric S., Branch J. David, Stephenson Tammy J.
Thirteenth edition :
New York :
McGraw-Hill :
[2024] :
583 sidor :
ISBN: 9781266132148
LIBRIS ID: 1jfmngl3zxdr863f
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Sidhänvisningar tillhandahålles via institutionen av lärare på kursen.
Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
2024 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 3:e upplagan. Köps via institutionen.
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
REFERENSLITTERATUR
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
LIBRIS ID: s4hgqsrcqxvxvvn8
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2021] :
494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Se Umeå UB:s söktjänst
Kost vid träning 15 hp
REKOMMENDERAD LITTERATUR
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers :
2023 :
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Obligatorisk
Williams' nutrition
: for health, fitness & sport
Rawson Eric S., Branch J. David, Stephenson Tammy J.
Thirteenth edition :
New York :
McGraw-Hill :
[2024] :
583 sidor :
ISBN: 9781266132148
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Sidhänvisningar tillhandahålles via institutionen av lärare på kursen.
Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
2024 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 3:e upplagan. Köps via institutionen.
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
REFERENSLITTERATUR
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2021] :
494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Se Umeå UB:s söktjänst
Kost vid träning 15 hp
REKOMMENDERAD LITTERATUR
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers :
2023 :
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Obligatorisk
Williams' nutrition
: for health, fitness & sport
Rawson Eric S., Branch J. David, Stephenson Tammy J.
Thirteenth edition :
New York :
McGraw-Hill :
[2024] :
583 sidor :
ISBN: 9781266132148
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Sidhänvisningar tillhandahålles via institutionen av lärare på kursen.
Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
2024 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 3:e upplagan. Köps via institutionen.
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
REFERENSLITTERATUR
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2021] :
494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Se Umeå UB:s söktjänst