Kost vid träning, 15 hp
Innehåll
Kursen består av följande moment:
- Livsmedelskemi och metabolism(Food chemistry and metabolism) 4,5 hp
- Näringslära (Nutrition), 7,5 hp
- Projektarbete (Project work), 3 hp
Moment 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå kolhydrater, lipider och proteiners uppbyggnad. Momentet innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå dessa näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen.
Moment 2. Näringslära 7,5 hp
Momentet behandlar innehållet av energi- och näringsämnen i olika livsmedel med fokus på deras funktion. Under momentet diskuteras näringsintag i direkt anslutning till träning/tävling (timing) samt betydelsen av vätska vid idrottsutövning. Betydelsen av energibalans och metoder för viktkontroll, vegetarisk kost,teoretisk och praktisk tillämpning av Nordiska Näringsrekommendationer och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår också.
Moment 3. Projektarbete, 3 hp
Ett projektarbete genomförs kring valfri idrott. En kost- och aktivitetsregistrering utförs på en idrottare. I arbetet diskuteras nutrition i förhållande till idrottarens typ av träning och träningsmängd.
Förväntade studieresultat
Moment 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för kolhydrater, lipider samt proteiners kemiska uppbyggnad och funktion
- Beskriva principer för kroppens hantering av energigivande näringsämnen inkluderat spjälkning, absorption samt metabola processer i cellen.
Moment 2 Näringslära 7,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för hälsa och prestation samt granska och värdera näringsämnenas förekomst i livsmedel.
Färdighet och förmåga
- Tolka och tillämpa näringsrekommendationer för hälsa och vid fysisk aktivitet samt ha förståelse för de vetenskapliga metoderna som ligger till grund för dessa.
- Planera kost- och vätskeintag före, under och efter träning/tävling.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Analysera och värdera en vägd kostregistrering utifrån kända behov och rekommendationer.
Moment 3 Projektarbete 3 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
- Genomföra en kost- och aktivitetsregistrering.
- Skriva ett arbete baserat på nutritionella krav för en specifik idrott.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Värdera vilken betydelse måltidsordning, energigivare och vätska kan ha för prestationförmågan vid en specifik idrott.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetUndervisningens upplägg
Kursen är nätbaserad, tillgång till internet krävs. All undervisning bedrivs via webplattformen i form av inspelade föreläsningar, arbete med instuderingsfrågor, inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter. Inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter är obligatoriska
Examination
Samtliga examinationer utförs via webplattformen.
Moment 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Diskussionsuppgift betygsätts med betyget U eller G. Momentet examineras genom tre Test&Quizz där betyget U, G eller VG sätts.
Moment 2 Näringslära 7,5 hp
Inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter betygsätts med betyget U eller G. Momentet examineras genom ett Test&quizz, en webtentamen samt en Essäfråga. Samtliga examinationer betygssätts med betygen U, G eller VG.
Moment 3 Projektarbete 3 hp
Projektarbetet examineras i form av en skriftlig rapport där betyget U eller G sätts.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För VG på hel kurs krävs att man har VG på två av tre moment.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.
Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Kost vid träning 15 hp
OBLIGATORISK LITTERATUR
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - en presentation
Livsmedelsverket :
2012 :
http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/livsmedelsverket_nnr_2012_presentationsbroschyr_webb.pdf
Nutrition for Healt, Fitness & Sport, 11th ed
Williams Melwin H, Anderson Dawn, Rawson Eric
McGraw Hill Higher Education :
2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780078021350
Ett kemikompendium samt artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
REFERENSLITTERATUR
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap :
2010 :
Nordic Nutrition Recommendations 2012
: integrating nutrition and physical activity
5th edition :
Copenhagen :
Nordic Council of Ministers :
2014 :
627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Nutrient timing
: rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm :
SISU idrottsböcker :
2013 :
332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. :
Liber :
2013 :
480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst
Kost vid träning 15 hp
OBLIGATORISK LITTERATUR
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - en presentation
Livsmedelsverket :
2012 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Nutrition for Healt, Fitness & Sport
Williams Melwin H, Anderson Dawn E, Rawson Eric S
McGraw Hill Higher Education :
2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN10: 007131816X
ISBN13: 9780071318167
(672 sidor)
Ett kemikompendium samt artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
REFERENSLITTERATUR
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. :
Liber :
2013 :
480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012
: integrating nutrition and physical activity
5th edition :
Copenhagen :
Nordic Council of Ministers :
2014 :
627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap :
2010 :
Bergh Kurt
Nutrient timing
: rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm :
SISU idrottsböcker :
2013 :
332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst
Kost vid träning 15 hp
OBLIGATORISK LITTERATUR
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - en presentation
Livsmedelsverket :
2012 :
http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/livsmedelsverket_nnr_2012_presentationsbroschyr_webb.pdf
Nutrition for Healt, Fitness & Sport
Williams Melwin H, Anderson Dawn E, Rawson Eric S
McGraw Hill Higher Education :
2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN10: 007131816X
ISBN13: 9780071318167
(672 sidor)
Ett kemikompendium samt artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
REFERENSLITTERATUR
Johansson Ulla
Näring och hälsa
: med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2007 :
343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. :
Liber :
2013 :
480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012
: integrating nutrition and physical activity
5th edition :
Copenhagen :
Nordic Council of Ministers :
2014 :
627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap :
2010 :
Bergh Kurt
Nutrient timing
: rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm :
SISU idrottsböcker :
2013 :
332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst