Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap

  • Antal högskolepoäng 300 hp

Stora programvarusystem spelar en allt mer central roll i våra liv. Modern medicin är helt beroende av datoriserade diagnosverktyg och utan styr- och prognosprogramvara skulle varken vindkraftverk eller tåg fungera. Framväxande fenomen som till exempel självkörande bilar och smarta hem grundar sig på stora mjukvarusystem. Som teknisk datavetare blir du expert på att utveckla program och är ofta en nyckelkompetens på din arbetsplats.

Under utbildningen

Under utbildningen utvecklas du till en skicklig problemlösare, väl förberedd att möta arbetsmarknadens krav. De tre första åren läser du grundläggande ingenjörskurser och matematik, samt får en bred bas inom datavetenskap. Andra och tredje året avslutas med större projektkurser i programvaruteknik, där du får praktisera realistisk teknikutveckling i grupper med andra studenter.

Ge din utbildning en personlig prägel

Film: Vi utbildar teknikutvecklare!
Vi utbildar teknikutvecklare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Hos oss lär du dig utveckla ny teknik för framtiden.

De två sista åren fördjupar du dig inom ett eller flera områden inom datavetenskap. Vid sidan av fördjupningskurserna finns det utrymme att välja ett antal kurser helt fritt för att ge din utbildning en personlig prägel. Professionell utveckling genomsyrar hela utbildningen i form av projektarbeten, muntliga och skriftliga presentationer. Detta tillsammans med mycket goda praktiska färdigheter har gett våra datavetare ett mycket gott rykte på arbetsmarknaden.

Om du vill kan du läsa en eller två terminer av din utbildning utomlands.

 

 

Programöversikt

Efter utbildningen

En ljus arbetsmarknad med många olika karriärvägar väntar dig både inom och utom landets gränser. Som civilingenjör i teknisk datavetenskap kan du snabbt tillgodogöra dig ny kunskap som kan användas till att utveckla och förnya teknik. Du arbetar till exempel med forskning, projektledning, program-, system-, eller produktutveckling. Dina kunskaper i problemlösning och utveckling med hjälp av datorer kan du bland annat tillämpa inom områden som teknik, medicin, media, utbildning, design och ekonomi.

Läsa vidare?

Efter utbildningen kan du fortsätta med forskarutbildning och ta doktorsexamen.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Henrik Björklund, programansvarig