Mer om programmet
Gastronomiprogrammet

Tidigare gastronomistudent Oscar Ekenros.
Bild: Pontus LandforsVad var det som fick dig att välja Gastronomiprogrammet?
Jag valde Gastronomiprogrammet i Umeå för att jag ville fokusera på kreativ matlagning och fördjupa mig i livsmedelskemi och mikrobiologi.
Vad jobbar du med idag? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Efter mina studier har jag bland annat arbetat som privat kock i New York. Därefter fick jag jobb på Solina, där jag hade min praktik under utbildningen och även samarbetade med dem i mitt examensarbete.
Jag arbetar idag som produktutvecklare på Solina Sweden, ett globalt livsmedelsföretag. Jag har huvudansvar för framtidens mat, och mina arbetsdagar varierar mellan praktiskt arbete i vårt provkök, pilotkök och labb, samt jobbresor till olika kunder och fabriker.
Vad är det bästa med ditt nuvarande jobb?
Det bästa med mitt jobb är att jag får vara kreativ och samtidigt lära mig om processer inom fabriker och livsmedelsindustrin. Jag får vara med och påverka vad människor äter – inte bara inom restaurangvärlden. Dessutom har jag bra arbetstider och en god arbetsmiljö.
Hur har utbildningen hjälpt dig att utvecklas – både yrkesmässigt och personligt?
Utbildningen har lagt grunden till allt jag gör idag. Jag har lärt mig att förstå kemin bakom livsmedelsprocesser, att arbeta strukturerat och inom tidsramar, samt att förverkliga koncept och idéer – från tanke till färdig produkt.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka Gastronomiprogrammet?
Du behöver inte veta exakt vad du vill göra efter utbildningen – du kommer att hitta det som intresserar dig under resans gång. Då har du också möjlighet att fördjupa dig i just det. Utbildningen är verkligen vad du gör den till, och du får med dig en stark verktygslåda att använda i ditt framtida arbetsliv.
Kort information
Namn: Oscar Molin-Ekenros
Ålder: 28
Från: Kristianstad
Bor: Malmö
Tog examen från Gastronomiprogrammet: 2023
Nuvarande arbete: Produktutvecklare, Solina Sweden