Navigerat till

"Utbildningen lade grunden till allt jag gör idag"

Efter examen från Gastronomiprogrammet har Oscar hunnit arbeta som privat kock i New York och som produktutvecklare på ett globalt livsmedelsföretag. I intervjun berättar han om hur utbildningen i Umeå lade grunden för hans karriär, hur han idag arbetar med att utveckla framtidens mat – och varför du inte behöver ha alla svar innan du börjar plugga.

Publicerad: 2025-09-23 Text: Johanna Nilsson

Mer om programmet

Gastronomiprogrammet

Porträtt av alumn Oscar Molin-Ekenros.

Tidigare gastronomistudent Oscar Ekenros. 

Bild: Pontus Landfors

Vad var det som fick dig att välja Gastronomiprogrammet?

Jag valde Gastronomiprogrammet i Umeå för att jag ville fokusera på kreativ matlagning och fördjupa mig i livsmedelskemi och mikrobiologi.

Vad jobbar du med idag? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Efter mina studier har jag bland annat arbetat som privat kock i New York. Därefter fick jag jobb på Solina, där jag hade min praktik under utbildningen och även samarbetade med dem i mitt examensarbete.
Jag arbetar idag som produktutvecklare på Solina Sweden, ett globalt livsmedelsföretag. Jag har huvudansvar för framtidens mat, och mina arbetsdagar varierar mellan praktiskt arbete i vårt provkök, pilotkök och labb, samt jobbresor till olika kunder och fabriker.

Vad är det bästa med ditt nuvarande jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag får vara kreativ och samtidigt lära mig om processer inom fabriker och livsmedelsindustrin. Jag får vara med och påverka vad människor äter – inte bara inom restaurangvärlden. Dessutom har jag bra arbetstider och en god arbetsmiljö.

Hur har utbildningen hjälpt dig att utvecklas – både yrkesmässigt och personligt?

Utbildningen har lagt grunden till allt jag gör idag. Jag har lärt mig att förstå kemin bakom livsmedelsprocesser, att arbeta strukturerat och inom tidsramar, samt att förverkliga koncept och idéer – från tanke till färdig produkt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka Gastronomiprogrammet?

Du behöver inte veta exakt vad du vill göra efter utbildningen – du kommer att hitta det som intresserar dig under resans gång. Då har du också möjlighet att fördjupa dig i just det. Utbildningen är verkligen vad du gör den till, och du får med dig en stark verktygslåda att använda i ditt framtida arbetsliv.

Kort information

Namn: Oscar Molin-Ekenros

Ålder: 28

Från: Kristianstad

Bor: Malmö

Tog examen från Gastronomiprogrammet: 2023

Nuvarande arbete: Produktutvecklare, Solina Sweden