Hoppa direkt till innehållet
printicon

Gastronomiprogrammet

 • Antal högskolepoäng 180 hp
 • Studietid 3 år (heltid)
 • Starttid Hösttermin 2020

Har du ett brinnande intresse för mat och måltider men också tycker att hållbarhet, ekonomi och människor är viktigt? Brinner du för hantverket men känner att du vill ta dig vidare till en ny nivå? Hos oss utbildas du av duktiga lärare och forskare och möter också namnkunniga branschprofiler. Vill du påverka utvecklingen av framtidens måltider är Gastronomiprogrammet på Restauranghögskolan vid Umeå Universitet för dig!

Film: #matärlivet
#matärlivet

Mat är del av en lustfyllt kreativ process och en kritisk del av en hållbar framtid. Mat är hälsa, historia, kultur och upplevelse. Mat är livet, kort sagt, så vad väntar du på? Välkommen till Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet.

Under utbildningen

Gastronomiprogrammet läser du kurser där vetenskap varvas med praktisk tillämpning, vilket ger dig en unik möjlighet att vara drivande i arbetet med att skapa framtidens måltider. I de praktiska momenten ges du tillfälle att kritiskt analysera och producera måltider för att skapa oförglömliga upplevelser hos människor. Utöver  praktiskt orienterade kurser som vinkunskap och kreativ matlagning så läser du även kurser i företagsekonomi och vetenskaplig metod. I slutet av din utbildning har du genom uppsatsarbetet möjlighet att fördjupa dig i ett för dig relevant område.

Programmet leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på  avancerad nivå och därefter på forskarutbildningsnivå.

Plugga nära verkligheten

Hos oss samarbetar lärarna med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Utöver det möter du den praktiska verkligheten under dina verksamhetsförlagda studier. Restauranhögskolan samarbetar bland annat med Mathias Pihlblad på Bockholmsgruppen, Ulrika Karlsson på Krakaskrog, frilansande Gert Klötzke, Joakim Almqvist, köksmästare på Punk Royale, Linn Söderström som grundat kocknätverket Take over och Ulf Sjödin, Master of wine vid Systembolaget.

Vi har en dessutom en ny och unik Forskningsrestaurang där mycket av vår undervisning bedrivs där du får möjlighet att på ett gränslöst sätt genomföra de praktiska övningarna. 

Programmet har två inriktningar

Gastronomiprogrammet har två inriktningar: värdskap och kreativ matlagning.

Under utbildningens första tre terminer läser båda inriktningarna gemensamma kurser i måltidskultur, företagsekonomi och vetenskaplig metod. Under termin fyra sker en fördjupning med inriktningsspecifika kurser inom värdskap respektive kreativ matlagning.

De båda inriktningarna ges möjlighet att tillsammans skapa måltider för betalande gäster, dels
genom att utföra laborationer, dels genom att skapa hela restaurangkoncept där både företagsekonomiska och gastronomiska perspektiv beaktas. Under utbildningen ges du även
möjlighet att närmare stifta bekantskap med råvaruproducenter och förädlare, både nationellt och internationellt.

Inriktning Värdskap

På inriktningen Värdskap får du bland annat arbeta praktiskt och teoretisk med mat och dryck i kombination, serveringshantverk, dryckesprovningar av till exempel öl, vin och olika destillat.


Inriktning Kreativ matlagning

Du som väljer inriktningen Kreativ matlagning får bland annat fördjupade kunskaper om matlagningstekniker, råvaror, mikrobiolog och kemi. Inriktningen riktar sig mot skapandet av måltider.

Programöversikt

Kreativ matlagning

År 1
Måltids- och Restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhälle.

År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och Restaurangvetenskap 4 (inriktning gastronomi och kreativ matlagning). Vinkunskap och matlagning.

År 3
Gastronomi (inriktning kreativ matlagning). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i kök. Examensarbete.

Värdskap

År 1
Måltids- och Restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhälle.

År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och Restaurangvetenskap 4 (inriktning värdskap). Vinkunskap och sommellerie.

År 3
Gastronomi (inriktning värdskap). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i matsal. Examensarbete.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskap om måltidens komplexitet och är därför attraktiv för samtliga branscher där mat och dryck utgör en del av verksamheten, både i offentlig och privat sektor. Du kan arbeta med att utveckla och leda verksamheter där måltider står i fokus. Du kan t.ex. arbeta med måltids- och konceptutveckling, drycker, vinimport eller med kommunikation. Har du ambitioner att bli egenföretagare så ger utbildningen dig en solid grund att stå på samt en möjlighet att etablera värdefulla nätverk. Har du forskarambitioner så har du möjlighet att efter att du erhållit din  kandidatexamen läsa vidare på avancerad nivå för att ytterligare spetsa dina kunskaper och bli behörig för forskarstudier.

 

 

 

Examen

Inriktning kreativ matlagning:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

Inriktning värdskap:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

Anmälan och behörighet

Gastronomiprogrammet, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2020 Det finns inga senare terminer för kursen
 • Kreativ matlagning

  År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
  Inriktning kreativ matlagning läser:
  År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
  År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.

  Inriktning kreativ matlagning: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

  Startar

  Hösttermin 2020

  Studieort

  Umeå

  Undervisningsspråk

  Svenska

  Studieform

  100%, Normal

  Behörighet

  Grundläggande behörighet

  Urval

  Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

  Anmälningskod

  UMU-P1226

  Anmälan

  Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 16 mars 2020 klockan 13:00. Sista anmälningsdag är den 15 april 2020.
 • Värdskap

  År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.

  Inriktning värdskap läser:
  År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
  År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.

  Inriktning värdskap:
  Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

  Startar

  Hösttermin 2020

  Studieort

  Umeå

  Undervisningsspråk

  Svenska

  Studieform

  100%, Normal

  Behörighet

  Grundläggande behörighet

  Urval

  Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

  Anmälningskod

  UMU-P1228

  Anmälan

  Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 16 mars 2020 klockan 13:00. Sista anmälningsdag är den 15 april 2020.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Frågor och svar

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Restauranghögskolan
Kontaktperson för programmet är:
Hanna Lövgren