"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Gastronomiprogrammet

 • Antal högskolepoäng 180 hp
 • Studietid 3 år (heltid)
 • Starttid Hösttermin 2024

Som utbildad gastronom kan du arbeta med att leda verksamheter och utveckla framtidens måltidsupplevelser. Arbetsmarknaden för utbildade gastronomer är bred och finns inom branscher som restaurang, offentlig sektor och livsmedelsindustrin. Efter dina studier kommer du kunna arbeta som kock, vinimportör, köksmästare, sommelier eller konsult inom området. Känns detta lockande och tycker du att hållbarhet och matupplevelsen är viktig? Då är Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet för dig!

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Intresserad av Gastronomi?

På filmen kan du se vad studenterna på Gastronomiprogrammet gör vid kursen konceptutveckling och innovation.

Under utbildningen

Mat och måltider är något vi möter varje dag, finns på alla plan i samhället och berör oss alla.  Det unika med Gastronomiprogrammet hos oss är att vi väver ihop hantverket - servering, dryck och matlagning - med sociala och kulturella aspekter kring en måltid. Det ger en bred bas inom det gastronomiska fältet.

Gastronomiprogrammet är en bred utbildning det ingår kurser som näringslära, om livsmedels olika egenskaper, företagsekonomi, mat och dryck i kombination och matens kemi.

Programmet som ger dig verktyg att utveckla hållbara måltidskoncept

Under hela utbildningen varvas teori med praktiska moment. Matlagningshantverk kombineras med vetenskapliga perspektiv och metoder för att ge dig verktyg att kritiskt granska, analysera och skapa estetiska, hållbara och fantastiska måltidsupplevelser. Du läser också företagsekonomi där du får grundläggande kunskaper om marknadsföring och ekonomisk styrning

I slutet av utbildningen kommer du tillsammans med dina studiekamrater att utveckla och driva ett eget måltidskoncept där både företagsekonomiska, hållbara och gastronomiska perspektiv beaktas. Det ger dig möjlighet att praktiskt träna på kunskaperna du fått under programmets gång.

Plugga nära verkligheten

Kopplingen till arbetslivet är viktig och därför får du på termin fyra gå ut på en fältstudie för att studera olika verksamheter. På Gastronomiprogrammets samverkar lärare nationellt och internationellt för att ge dig fördjupad kunskap om den gastronomiska arbetsmarknaden. Under tio veckor genomför du en verksamhetsförlagd utbildning, i Sverige eller utomlands. Där får du möjlighet att använda och utveckla dina kunskaper samtidigt som du utvecklar ditt nätverk, både med råvaruproducenter, förädlare och arbetsgivare.

Programmet avslutas med ett examensarbete som fördjupar dina kunskaper inom ett ämnesområde relevant för det gastronomiska fältet. Utbildningen leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå och därefter forskarutbildning.

Studera utomlands

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har ett antal avtal med olika universitet i Europa och efter avslutad grundutbildning kan du ansöka om att åka på utbytesstudier till ett av dessa.

Programöversikt

År 1
Måltider, hälsa och hållbarhet. Måltids- och restaurangvetenskap 1–3. 

År 2
Entreprenörskap och företagande. Revenue management och Ledarskap. Måltids- och restaurangvetenskap 4. Måltidsupplevelser

År 3
Verksamhetsförlagd utbildning. Gastronomisk Design. Konceptutveckling och innovation. Examensarbete.

Efter utbildningen

För Gastronomer är arbetsmarknaden bred. Efter utbildningen har du kunskap om gastronomins komplexitet och är därför attraktiv för samtliga branscher där måltider utgör en del av verksamheten, både i offentlig och privat sektor. Du kan arbeta med att utveckla och leda verksamheter, du kan till exempel arbeta med måltids- och konceptutveckling, drycker, vinimport och inom restaurangbranschen.

Har du ambitioner att bli egenföretagare så ger utbildningen dig en grund att stå på samt en möjlighet att etablera ett värdefullt nätverk. Dessutom har du möjlighet att studera på avancerad nivå och i nästa steg möjlighet att fortsätta med forskarutbildning.

Intresserad av att läsa mer och forska?

Läs mer om magister- och masterutbildning inom kost- och måltidsvetenskap 
Läs mer om forskarutbildning inom kost- och måltidsvetenskap

Examen

Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap.

Anmälan och behörighet

Gastronomiprogrammet, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen
 • Gastronomiprogrammet

  Startar

  Hösttermin 2024

  Studieort

  Umeå

  Undervisningsspråk

  Svenska

  Studieform

  100%, Normal

  Behörighet

  Grundläggande behörighet

  Urval

  Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

  Studieavgift

  Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 93 600 kr. Total studieavgift: 561 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

  Anmälningskod

  UMU-P1296

  Anmälan

  Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Frågor och svar

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för programmet är:
Hanna Lövgren