Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Har du ett brinnande intresse för mat och måltider men också tycker att hållbarhet, ekonomi och människor är viktigt? Brinner du för hantverket men känner att du vill ta dig vidare till en ny nivå? Hos oss utbildas du av duktiga lärare och forskare och möter också namnkunniga branschprofiler. Vill du påverka utvecklingen av framtidens måltider är Gastronomiprogrammet vid Umeå Universitet för dig!
På Gastronomiprogrammet läser du kurser där vetenskap varvas med praktisk tillämpning, du får en unik möjlighet att vara drivande i arbetet med att skapa framtidens måltider. I de praktiska momenten får du kritiskt analysera och producera måltider för att skapa oförglömliga upplevelser hos människor. Utöver praktiskt orienterade kurser som vinkunskap och kreativ matlagning så läser du kurser i företagsekonomi och vetenskaplig metod. I slutet av din utbildning har du genom uppsatsarbetet möjlighet att fördjupa dig i ett för dig relevant område.
Programmet leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå och därefter på forskarutbildningsnivå.
Hos oss samarbetar lärarna med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Under din tio veckor långa praktik får du möjlighet att använda dina kunskaper samtidigt som du utvecklar ditt nätverk.
Gastronomiprogrammet har två inriktningar: inriktning värdskap och inriktning kreativ matlagning.
Under utbildningens första tre terminer läser båda inriktningarna gemensamma kurser i måltidskultur, företagsekonomi och vetenskaplig metod. Under termin fyra sker en fördjupning med inriktningsspecifika kurser inom värdskap respektive kreativ matlagning.
De båda inriktningarna skapar koncept för betalande gäster, där både företagsekonomiska, hållbara och gastronomiska perspektiv beaktas. Under utbildningen stiftar du bekantskap med råvaruproducenter och förädlare, både nationellt och internationellt.
På inriktningen Värdskap får du fördjupade kunskaper i värdskap med särskild betoning på det sociala samspelet och kommunikation. Du får fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper om dryck och mat i kombination, serveringshantverk och genomför dryckesprovningar och laborationer av till exempel öl, vin och olika destillat.
På inriktningen Kreativ matlagning får du fördjupade kunskaper om matlagningstekniker, råvaror, mikrobiolog och matens kemi. Du får fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper om dryck och mat i kombination.
Kreativ matlagning
År 1
Måltids- och Restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhälle.
År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och Restaurangvetenskap 4 (inriktning gastronomi och kreativ matlagning). Vinkunskap och matlagning.
År 3
Gastronomi (inriktning kreativ matlagning). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i kök. Examensarbete.
Värdskap
År 1
Måltids- och restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhälle.
År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och restaurangvetenskap 4 (inriktning värdskap). Vinkunskap och sommellerie.
År 3
Gastronomi (inriktning värdskap). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i matsal. Examensarbete.
Efter utbildningen har du kunskap om gastronomins komplexitet och är därför attraktiv för samtliga branscher där måltider utgör en del av verksamheten, både i offentlig och privat sektor. Du kan arbeta med att utveckla och leda verksamheter, du kan t.ex. arbeta med måltids- och konceptutveckling, drycker, vinimport eller inom restaurangbranschen.
Har du ambitioner att bli egenföretagare så ger utbildningen dig en solid grund att stå på samt en möjlighet att etablera värdefulla nätverk. Har du forskarambitioner så har du möjlighet att efter att du tagit ut din kandidatexamen läsa vidare på avancerad nivå för att ytterligare spetsa dina kunskaper och bli behörig för forskarstudier.
År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
Inriktning kreativ matlagning läser:
År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.
Inriktning kreativ matlagning: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.
År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
Inriktning värdskap läser:
År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.
Inriktning värdskap:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmetSenast 15 april, antagning till Gastronomiprogrammet sker till höstterminen.
Fäll ihop30 platser.
Fäll ihopGrundläggande behörighet.
Fäll ihopEfter termin tre finns det möjlighet att byta inriktning.
Fäll ihop