Hoppa direkt till innehållet
printicon

Gastronomiprogrammet

 • Antal högskolepoäng 180 hp
 • Studietid 3 år (heltid)
 • Starttid Hösttermin 2018

Har du ett brinnande intresse för mat, dryck och människor och tycker att måltider och gemenskap är en viktig del av vardag och fest, har vi utbildningen. Du läser kurser där teori tillämpas praktiskt i olika kontext som matsal, kök och på företag, men också i laborationer och experiment. Vi samarbetar med kunniga branschprofiler och alla studenter har verksamhetsförlagd utbildning – allt för att få en direkt koppling till det verkliga arbetslivet under studierna.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Film: #matärlivet
#matärlivet

Mat är del av en lustfyllt kreativ process och en kritisk del av en hållbar framtid. Mat är hälsa, historia, kommers och kultur. Mat är livet, kort sagt, så vad väntar du på? Välkommen till Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet.

Under utbildningen

På Gastronomiprogrammet läser du kurser som bygger på vetenskap som sedan tillämpas i det praktiska hantverket i kök och matsal. Bland annat ingår affärsmässiga kurser i bland annat revenue management (det vill säga hur du arbetar för att optimera intäkter och på så sätt skapar en bättre affär), kurser i ledarskap som ger dig en god grund att stå på som ledare, men också det hantverksmässiga i dryckeskunskap, serveringshantverk och kreativ matlagning har stor betydelse på utbildningen.

Programmet leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå och därefter även på forskarutbildningsnivå.

Plugga nära verkligheten

Hos oss samarbetar lärarna med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Utöver det möter du den praktiska verkligheten under dina verksamhetsförlagda studier. Restauranhögskolan samarbetar bland annat med Mathias Pihlblad på Bockholmsgruppen, Ulrika Karlsson på Krakaskrog, frilansande Gert Klötzke, Joakim Almqvist, köksmästare på Punk Royale, Linn Söderström som grundat kocknätverket Take over och Ulf Sjödin, Master of wine vid Systembolaget.

Vi har en dessutom en ny och unik Forskningsrestaurang där mycket av vår undervisning bedrivs där du får möjlighet att på ett gränslöst sätt genomföra de praktiska övningarna. 

Programmet har två inriktningar

Gastronomiprogrammet har två inriktningar: kreativ matlagning eller värdskap. Första delen av utbildningen är gemensam och här får du bland annat möjlighet att skapa måltider utifrån olika scenarier där stor vikt läggs på kreativitet men också akademisk förankring. Under utbildningen får du göra både mat- och dryckeslaborationer, skapa restaurangkoncept med betalande gäster men också besöka producenter både i Sverige och utomlands. Du får också testa konceptutveckling ur ett företagsekonomiskt och gastronomiskt perspektiv, både i teori och praktik.

Inriktning Värdskap
På inriktningen Värdskap får du bland annat arbeta praktiskt och teoretisk med serveringshantverk, skapa drycker, dryckesprovningar, skapa och utveckla måltider, miljöer och upplevelser som kan påverka måltiden och samhället.

Inriktning Kreativ matlagning
Du som väljer inriktningen Kreativ matlagning får bland annat fördjupade kunskaper om matlagningstekniker, så som styckning, sous vide, surdegsbröd, konditori, fermentering, jäsning, syrning... Vi läser också mikrobiolog och kemi som sedan testas i praktiska exempel i laborationer på ost, vinäger, vitaminer, yoghurt och odling av till exempel tempeh.

Programöversikt

Kreativ matlagning

År 1
Måltids- och Restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhället.

År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och Restaurangvetenskap 4 (inriktning gastronomi och kreativ matlagning). Vinkunskap och matlagning.

År 3
Gastronomi (inriktning kreativ matlagning). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i kök. Examensarbete.

Värdskap

År 1
Måltids- och Restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhället.

År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och Restaurangvetenskap 4 (inriktning värdskap). Vinkunskap och sommellerie.

År 3
Gastronomi (inriktning värdskap). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i matsal. Examensarbete.

Efter utbildningen

Om du vill arbeta med matlagning som produktutvecklare, kock, konditor eller med matsalshantverk som restaurangchef, Food & Beverage-chef, verksamhetsutvecklare, sommelier eller varför inte som journalist eller egen företagare så är Gastronomiprogrammet för dig. Vi förbereder dig för en framtid där utveckling och design av måltider i olika kontexter står i fokus.

 

 

 

Examen

Inriktning kreativ matlagning:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

Inriktning värdskap:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

Anmälan och behörighet

Gastronomiprogrammet, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2018 Det finns inga senare terminer för kursen
 • Kreativ matlagning

  År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
  Inriktning kreativ matlagning läser:
  År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
  År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.

  Inriktning kreativ matlagning: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

  Startar

  Hösttermin 2018

  Studieort

  Umeå

  Undervisningsspråk

  Svenska

  Studieform

  100%, Normal

  Behörighet

  Grundläggande behörighet

  Urval

  Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

  Anmälningskod

  UMU-01226

  Anmälan

  Sista anmälningsdag var den 16 april 2018. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.
 • Värdskap

  År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.

  Inriktning värdskap läser:
  År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
  År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.

  Inriktning värdskap:
  Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

  Startar

  Hösttermin 2018

  Studieort

  Umeå

  Undervisningsspråk

  Svenska

  Studieform

  100%, Normal

  Behörighet

  Grundläggande behörighet

  Urval

  Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

  Anmälningskod

  UMU-01228

  Anmälan

  Sista anmälningsdag var den 16 april 2018. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Frågor och svar

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen

Programmet ges av
Restauranghögskolan
Kontaktperson för programmet är:
Ute Walter