Hoppa direkt till innehållet

Gastronomiprogrammet

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2017

Gastronomiprogrammet vänder sig till dig som har ett brinnande intresse för mat, dryck, matlagning, människor och måltider som en viktig del av vardag och fest. Programmet har två inriktningar: kreativ matlagning och värdskap.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Film:

Gastronomiprogrammet ger dig många kreativa uppslag.

Under utbildningen

Programmet har två inriktningar: kreativ matlagning och värdskap. Utbildningen bygger på kurser där vetenskap tillämpas i det praktiska hantverket i kök och matsal. Bland annat ingår kurser i ledarskap, revenue management, dryckeskunskap, serveringshantverk och kreativ matlagning. I undervisningen på programmets kurser samarbetar våra lärare med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Utöver det möter studenter den praktiska verkligheten under sina verksamhetsförlagda studier. Utbildningen leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå.

År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt  ledarskap och revenue management.

Inriktning kreativ matlagning läser:
År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.

Inriktning värdskap läser:
År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.

Efter utbildningen

Gastronomiprogrammet förbereder dig för en framtid där du kan arbeta med utveckling och design av måltider som exempelvis kock, sommelier, konditor, produktutvecklare eller som Food and Beverage-ansvarig på hotell och restaurang.

Läsa vidare

Vill du läsa vidare finns möjligheten att läsa kurser som leder till en masterexamen.

Här kan du läsa mer om våra kurser på avancerad nivå

 

 

 

Examen

Inriktning kreativ matlagning:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

Inriktning värdskap:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

Anmälan och behörighet

Gastronomiprogrammet, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2017 Det finns inga senare terminer för kursen
  • Kreativ matlagning

    År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
    Inriktning kreativ matlagning läser:
    År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
    År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.

    Inriktning kreativ matlagning: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

    Startar

    Hösttermin 2017

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

    Anmälningskod

    UMU-01226

    Anmälan

    Sista anmälningsdag var den 18 april 2017. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.
  • Värdskap

    År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.

    Inriktning värdskap läser:
    År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
    År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.

    Inriktning värdskap:
    Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

    Startar

    Hösttermin 2017

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

    Anmälningskod

    UMU-01228

    Anmälan

    Sista anmälningsdag var den 18 april 2017. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Frågor och svar

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Kontaktperson för programmet är: Ute Walter

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen

Programmet ges av
Restauranghögskolan