Navigerat till

Kathleens väg från distansstudier till livsmedelsinspektör

Kathleen valde Kostvetarprogrammet för att kombinera sitt intresse för mat och människor – och för att kunna studera på distans. Idag arbetar hon som livsmedelsinspektör i Växjö, där ingen dag är den andra lik. I intervjun berättar hon om utbildningens bredd, hur den har stärkt henne både yrkesmässigt och personligt, och varför hon tycker att fler borde våga söka.

Publicerad: 2025-09-23 Text: Johanna Nilsson

Mer om programmet

Kostvetarprogrammet

Alumn Kathleen Merbach.

Tidigare kostvetarstudent Kathleen Merbach. 

Bild: Elin Ulander

Vad var det som fick dig att välja Kostvetarprogrammet?

Tack vare mitt stora intresse för både mat och människor föll det ganska naturligt att välja en så mångsidig utbildning som Kostvetarprogrammet. En annan anledning var att utbildningen ges på distans – och när man bor i södra Sverige är en flytt på 100 mil en stor omställning.

Vad jobbar du med idag? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Idag arbetar jag som livsmedelsinspektör inom Växjö kommun. Ingen dag är den andra lik! Ena dagen kan det komma in nyregistreringar eller ärenden om matförgiftning, och nästa dag kan vara lugnare, vilket ger tid att fokusera på att skriva inspektionsrapporter.

Vad är det bästa med ditt nuvarande jobb?

Det bästa är flexibiliteten man har som livsmedelsinspektör. Man kan planera sina dagar utifrån sina egna behov – såklart med hänsyn till gruppen. Ena dagen är man ute och gör inspektioner, och nästa dag kan man sitta på kontoret eller hemma och skriva rapporter.

Hur har utbildningen hjälpt dig att utvecklas – både yrkesmässigt och personligt?

Jag har verkligen haft nytta av alla kurser vi läste under Kostvetarprogrammet. Ledarskapskurserna har varit särskilt värdefulla. Jag skulle säga att varje kurs har bidragit med sin del, vilket har varit till stor hjälp både i yrkeslivet och för min personliga utveckling.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka Kostvetarprogrammet?

SÖK! Älskar du mat i alla dess former och att hjälpa människor, så är detta den ultimata utbildningen. Kostvetarprogrammet är så varierat och erbjuder många olika inriktningar – det ”mättar” både matglädje och kunskapstörst! Mat är alltid relevant, oavsett tid, år eller ålder. Det finns alltid något nytt att forska om, göra studier kring, utveckla och förbättra. Jag ångrar inte en sekund att jag valde Kostvetarprogrammet i Umeå! 

Kort information

Namn: Kathleen Merbach

Ålder: 32

Från: Aneby

Bor: Växjö

Tog examen från Kostvetarprogrammet: 2025

Nuvarade arbete: Livsmedelsinspektör, Växjö kommun