Mer om programmet
Kostvetarprogrammet

Matilda Ek.
Bild: Henrik AnderssonVad fick dig att välja just Kostvetarprogrammet?
Under de senaste åren har jag utvecklat ett starkt intresse för mat och måltider. Sedan tidigare har jag en utbildning som fokuserar på hur maten vi äter påverkar vår planet – både på gott och ont. Genom kostvetarprogrammet får jag nu den pusselbit jag saknat: kunskapen om hur maten påverkar människan, både fysiskt och psykiskt, samt verktygen för att arbeta för en positiv förändring.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att den ger oss en bred och djup kunskap om mat och måltider. Vi får lära oss allt från citronsyrecykelns centrala funktion i ämnesomsättningen, till måltidens sociala och kulturella betydelse. Dessutom får vi praktiska verktyg och färdigheter som gör oss redo att arbeta inom måltidsverksamhet – oavsett om det handlar om en roll som livsmedelsinspektör eller kostchef i kommunen. Utöver detta får vi även kunskaper i företagsekonomi, vilket öppnar möjligheten att starta eget företag efter examen om vi skulle vilja det. Programmet har dessutom en stark koppling till arbetslivet, dels genom praktik, dels genom gästföreläsningar från yrkesverksamma som ger oss insikter från verkligheten utanför studiebubblan. Och inte minst – alla fantastiskt engagerade och kunniga lärare och föreläsare, som ständigt finns där för att guida och stötta oss genom hela utbildningen.
Hur är det att plugga på distans?
Att studera på distans är verkligen toppen! Det ger möjligheten att bo kvar hemma och fortsätta med sitt vardagsliv, samtidigt som utbildningen blir tillgänglig för fler än om den enbart vore campusbaserad. Visst krävs det disciplin, men det ger också en stor frihet att planera dagarna på sitt eget sätt. De obligatoriska träffarna på programmet är oerhört värdefulla – där får vi inte bara praktiska kunskaper, utan också chansen att lära känna varandra och växa samman till ett riktigt härligt gäng. Ett litet tips är att försöka hitta någon eller några att dela boende med under veckorna i Umeå, för att både hålla nere kostnaderna och göra vistelsen ännu trevligare.
Vad vill du göra efter utbildningen?
Oj, vilken bra fråga! Det har varierat en hel del under utbildningens gång, men jag har landat i att jag vill arbeta i en organisation där fokus ligger på människor som lever i socioekonomisk utsatthet. Min drivkraft är att bidra till att alla får samma möjligheter att mätta magen med god och näringsrik mat.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka kostvetarprogrammet?
Har du ett intresse för mat och vill vara med och skapa förändring – både för hälsan och för klimatet? Då ska du söka! Under studietiden väntar skratt, glädje, tentaångest, tårar och stunder av uppgivenhet – allt hör till resan. Men jag lovar dig: det kommer bli tre av de bästa åren i ditt liv!
Kort information
Namn Matilda Ek
Ålder 44
Varifrån kommer du? Örebro
Vilken termin går du? Termin 5