"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Magisterprogram i idrottsmedicin

  • Antal högskolepoäng 60 hp
  • Studietid 1 år (heltid)
  • Nivå Avancerad nivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Hösttermin 2024

Magisterprogrammet i idrottsmedicin är ett program för dig som ytterligare vill fördjupa dig i idrottsmedicin. Du som har dietistexamen eller kandidatexamen i idrottsmedicin, sjukgymnastik eller fysioterapi kan ge din tidigare examen en idrottsmedicinsk profil. Du får medicinsk kompetens inom träningsområdet och kan även fortsätta med forskning inom idrottsområdet.

Under utbildningen

Som student vid Umeå universitet läser du vid ett av Sveriges riksidrottsuniversitet. Det betyder bland annat att utbildningarna har ett nära samarbete med både idrottsrörelsen och forskning inom idrottsmedicin, idrottsfysiologi och idrottspsykologi.

Magisterprogrammet omfattar ett års studier på helfart. Undervisningen är till största del problemorienterad, vilket gör att du får träna dig i kritiskt tänkande och egen problemlösning. Du väljer själv fördjupningsområde och din kunskap prövas i form av reflekterande arbetsuppgifter som examineras skriftligt och i seminarieform. I din examen ska också en vetenskaplig uppsats omfattande 30 hp ingå.

Delvis distansbaserad utbildning

En stor del av utbildningen sker vanligen på distans med obligatoriska kursträffar på campus under året.

Även om en stor del av utbildningen bedrivs på egen hand, går den inte att kombinera med heltidsarbete. Kursträffarna beskrivs av studenterna som otroligt viktiga för den personliga kunskapsutvecklingen. Det är först då den kunskap som studenterna inhämtat på egen hand, tillämpas och blir användbara. I snitt är det 1 träff/månad (2 dagar/träff) under hösten.

Vårens uppsatskurs har förutom det avslutande uppsatsseminariet (2 dagar) fyra obligatoriska campusbaserade arbetsseminarier med fokus på olika delar av uppsatsen (1 dag/träff). Arbetsseminarierna värderas högt av studenterna, så planera in tid för att delta vid dessa!

Unik utbildningsmiljö

Idrottslabbet ligger alldeles i anslutning till våra undervisningslokaler och innehåller utrustning för avancerade laborativa undervisningsmoment. När du skriver din uppsats kan du i viss mån använda dig av labbets utrustning och kan då även ha möjlighet att få assistans av kunnig personal.

IKSU

Närheten till IKSU, som är en av Europas största träningsanläggningar, ger dig en inspirerande och attraktiv studentmiljö där du kan träna, koppla av och träffa studiekompisar under fritiden. Alldeles nära campusområdet finns också en friidrottsarena, och runtomkring campus hittar du fina löparslingor och fin natur med skog och sjö.

Riksidrottsuniversitet

Umeå universitet är inte bara ett vanligt universitet utan även ett av Sveriges tre riksidrottsuniversitet. Det innebär bland annat:

  • ett nära samarbete med idrottsrörelsen i våra idrottsutbildningar och i idrottsforskningen vid Umeå universitet,
  • att elitaktiva kan teckna ett så kallat elitidrottsavtal för att kunna kombinera sina elitsatsningar och universitetsstudier.

Läs mer om Riksidrottsuniversitet

Programöversikt

Efter utbildningen

På magisterprogrammet läser du tillsammans med studenter med olika bakgrund när det gäller grundutbildning. Era olika kompetenser vidgar perspektiven och gör att du under magisteråret kommer att stärka din vetenskapliga kompetens och din förmåga att använda nya forskningsrön för att självständigt vidareutveckla ditt kunnande inom din yrkeskompetens. Det ger dig en konkurrensfördel jämfört med studenter som enbart har grundexamen.

Vill du studera vidare eller forska?

Läs mer om våra forskningsområden

Anmälan och behörighet

Magisterprogram i idrottsmedicin, 60 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

20 st

Studieform

Distans

Studietakt

100%

Behörighet

För tillträde till magisterprogram krävs en kandidatexamen om 180 hp i idrottsmedicin, sjukgymnastik/fysioterapi eller dietistexamen, varav 15 hp vetenskapligt examensarbete. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 104 650 kr. Total studieavgift: 209 300 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P3070

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Frågor och svar

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktpersoner för programmet är:
Apostolos Theos, studierektor, Programansvarig: Kajsa Gilenstam