Hoppa direkt till innehållet
printicon

Masterprogrammet i kemi

  • Antal högskolepoäng 120 hp
  • Studietid 2 år (heltid)
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Hösttermin 2019

På masterprogrammet i kemi fördjupar du dig i hur proteiner fungerar i kroppen, vad som händer med kemikalier i naturen och hur man utvecklar nya läkemedel. Utbildningen sker i nära kontakt med tre starka forskningsområden i kemi vid Umeå universitet – läkemedelskemi, miljökemi och proteinkemi. Ditt framtida jobb finns som forskare, inom industrin eller vid myndigheter.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.

Under utbildningen

På masterprogrammet i kemi får du kunskaper och färdigheter för att lösa och kritiskt bedöma kemirelaterade problem. Du lär dig att sammanställa, analysera, kritiskt granska och presentera vetenskapliga texter och dina egna data. Det första året innehåller fyra avancerade kurser som introducerar viktiga verktyg och teorier inom modern kemi och som tar dig till den nivå som krävs för följande profilkurser.

Film: Vi utbildar upptäckare!
Vi utbildar upptäckare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Vi utbildar upptäckare – inom allt från fysik och matematik till molekylärbiologi, biologi och kemi.

De inledande kurserna är främst inriktade på avancerade instrumentella metoder samt modellering och tolkning av fysikalisk-kemiska och biokemiska fenomen. Dessa kurser innehåller också flera laborativa moment. Examensarbetet är ett forskningsprojekt som genomförs tillsammans med handledare och som försvaras både genom muntlig presentation och en skriftlig uppsats.

Nära kontakt med stark forskning

De tre profilerna matchar de starka forskningsområdena på Kemiska institutionen vid Umeå universitet - miljökemi, läkemedelskemi och proteinkemi. Dina lärare är forskare och de projekt du genomför under utbildningen har alltid nära koppling till pågående forskningsprojekt.

Undervisningen sker på engelska.

Programöversikt

Efter utbildningen

Din framtida arbetsmarknad finns inom kemisk industri som till exempel pappers- och massaindustri, läkemedels- och livsmedelsindustri, verkstads- och elektronikindustri, i miljökonsultbranschen, samt inom offentlig förvaltning. Utbildningen ger även en grund för forskarutbildning i kemi.

Vanliga yrken

  • Analyskemist
  • Läkemedelskemist
  • Miljökonsult

Läsa vidare?

Efter din examen kan du påbörja en forskarutbildning.

Examen

Masterexamen

Anmälan och behörighet

Masterprogrammet i kemi, 120 hp

Startar

Hösttermin 2019

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Antal platser

20 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 hp i kemi. Engelska B/6.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för avancerad nivå 30-285 hp)

Anmälningskod

UMU-P5020

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2019. Du kan inte längre anmäla dig.

Startar

Hösttermin 2019

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Antal platser

20 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 hp i kemi. Engelska B/6.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för avancerad nivå 30-285 hp)

Anmälningskod

UMU-M5020

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 januari 2019. Du kan inte längre anmäla dig.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Jean-François Boily, programansvarig.