"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Digitisera din vetenskapliga publikation

Genom biblioteket kan du digitisera dina egna äldre publikationer från Umeå universitet och göra dem öppet tillgängliga i DiVA - om upphovsrätten tillåter!

Biblioteket digitiserar och e-publicerar äldre avhandlingar (1958-2003) och rapporter från Umeå universitet, eftersom stor del av detta material inte finns i digital form sedan tidigare. Det gäller främst avhandlingar, rapport- och skriftserier som producerades före 2004 då DiVA-publicering av avhandlingar blev obligatorisk.

Hur beställer jag digitisering av min publikation?

För att få din publikation e-publicerad krävs att du fyller i formuläret nedan:

Överenskommelse om elektronisk publicering av litterära verk

Överenskommelsen skickas till:

Digitisering
Arkiv- och specialsamlingar
Umeå universitetsbibliotek
901 74 Umeå

För rapporter krävs att du även bifogar ett exemplar av rapporten.

Var hittar jag min digitiserade publikation?

Genom att digitisera dina publikationer blir de sökbara i såväl nationella kataloger som DiVA, LIBRIS, SwePub, som i internationella söktjänster, t ex. Google Scholar.

Hur snabbt blir min avhandling tillgänglig?

Om vi fått tillstånd från alla upphovsrättsinnehavare kan du räkna med att det tar ca två veckor tills avhandlingen finns i DiVA och kort därefter även i Google. Semestertider kan det ta längre tid.

Måste jag fylla i mitt Umu-id?

Vi behöver inte ditt Umu-id för att kunna publicera din avhandling och du behöver inte ange den om du inte vill. Umu-id är en identitetshandling, en permanent identifikator (PID), som tilldelas alla universitetsanställda, forskare, studenter och doktorander knutna till vårt universitet.

Om du anger ditt Umu-id knyts publikationen till dig som unik person. Du undviker sammanblandningar med andra författare som har liknande namn. Umu-id används också för att ta fram publikationslistor till personliga hemsidor på universitetets webb.

Läs mer om permanenta identifikatorer för forskare och författare här:

ORCID, Umu-id och andra identifikatorer för forskare

Kan ni också publicera min forskningsrapport och institutionens skriftserie?

Ja, vi kan publicera även dessa i DiVA men vi behöver tillstånd från alla upphovsrättsinnehavare. Det underlättar också vår hantering om vi kan få ett tryckt exemplar av publikationerna.

Vad gäller angående upphovsrätt för bilder som finns i avhandlingen?

Du bör om möjligt själv kontakta upphovsrättsinnehavaren. Universitetsbiblioteket försöker få generella tillstånd från vissa institutioner, som exempelvis Västerbottens museum.

Senast uppdaterad: 2023-12-18