Huvudmenyn dold.

Press och media

Här finner du som är verksam journalist universitetets snabbaste kontaktvägar, expertlistor, pressmeddelanden och bildarkiv.

Expertlistor

Expertlista: Valet 2022

Lista på forskare som är experter på olika områden som kan vara intressanta kopplat valet 2022.

Expertlista: kriget i Ukraina

Experter inom flera olika områden som kan vara relevanta i rapportering och bevakning av kriget i Ukraina.

Expertlista CRISPR-Cas9

Expertlista med kontaktuppgifter på våra experter inom CRISPR-Cas9 vid Umeå universitet.

Presskonferens med Emmanuelle Charpentier

Några timmar efter tillkännagivande av Nobelpriset i kemi den 7 oktober 2020 hölls en nationell presskonferens med Emmanuelle Charpentier. Här kan du se den i efterhand.

Allmänna mediefrågor om universitetet

För allmänna mediefrågor kan du vända dig till Kommunikationsenheten via presstelefonen, 090-786 50 89 eller via e-post (alltid bemannad mellan kl. 8.00 och 16.30 varje vardag), eller direkt till pressansvarig Jakob Mjöbring på 072-206 89 23 eller jakob.mjobring@umu.se.

Krisinformation

Om en kris uppstår kommer presstelefonen och e-postadressen vara tillgänglig utanför kontorstid för att vara till hjälp för press och media som vill nå krisorganisationen.

Ämnesspecifika mediefrågor och forskarkontakter

Om din fråga rör ett särskilt forskningsområde, en viss forskare eller specifikt utbildningsområde kontakta någon av fakultetskommunikatörerna nedan.

Medicin

Ola Nilsson
ola.nilsson@umu.se

Humaniora

Per Melander

per.melander@umu.se

Teknik och naturvetenskap

Anna-Lena Lindskog
anna-lena.lindskog@umu.se

Samhällsvetenskap

Elin Andersson

elin.andersson@umu.se

Resurser för dig som arbetar inom media

För aktuella siffror och fakta om Umeå universitet kan du läsa mer under Om Umeå universitet.

Aktuella områden

Vad är unikt för Umeå universitet och dess forskning och utbildning? Utforska några av universitetets aktuella områden här.

Forskare och experter på tema covid-19

Umeå universitet har forskare inom många fält som kan svara på frågor med anledning av covid-19-pandemin.

Nobelpriset i kemi

Här upptäcktes gensaxen CRISPR-Cas9 av Emmanuelle Charpentier, som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020.

Artificiell intelligens

AI vinner mark inom allt fler vetenskapsområden och utbildningar.

Arktis

Den Arktiska regionen och dess utmaningar är ett viktigt område för Umeå universitet.

Hitta en expert

Söker du en expert inom ett särskilt område? Titta igenom våra expertlistor eller kontakta någon av fakultetskommunikatörerna. Du kan också söka med nyckelord bland våra medarbetares personliga sidor.

Nyheter och reportage på universitetets webbplats

På umu.se samlar vi aktuella nyheter och fördjupande reportage om forskning, utbildning, campuslivet och universitetets roll i samhället.

Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss gärna via e-post.