UID19 - Design som gör skillnad
Glada studenter, släkt, vänner, prominenta gäster, representanter från multinationella företag fyllde aulan vid Designhögskolan, Umeå universitet, när examensutställningen UID19 gick av stapeln i början av juni. Vid årets examensutställning bjöds besökarna på en serie innovationer, allt från teknik för släckning av skogsbränder till sneakers, appar, sjukhusrobotar och flygande bilar.
Det är tisdag morgon på Designhögskolan. I dag är det examen. Studenterna fixar det sista på sina modeller, putsar och städar upp. Det råder ett koncentrerat lugn. Examensutställningen UID19 börjar om några timmar och i det öppna trapphuset mitt i Designhögskolan står en grupp studenter och pratar i väntan på olika möten som de ska gå på med representanter för företag som BMW, Electrolux, Atlas Copco, Lufthansa, Google, med flera.
Precis som tidigare år innebär examen på Designhögskolan en utställning av alla de modeller och lösningar som studenterna har tagit fram vid ritbord, i verkstäder och vid datorer. I examensproceduren ingår dessutom att studenterna på tre minuter vardera ska presentera sina alster. Dagen till ära sitter det över 200 åhörare i skolans aula. Det är klart att det är nervöst, men presentationer är något studenterna har tränat på under hela utbildningstiden som en förberedelse för det kommande arbetslivet.
– Jag har haft helt fantastiska år här på skolan, jag är inte samma person som när jag kom hit. Nu har vi levt hela våren med våra olika projekt ofta dygnet runt, så det känns otroligt skönt att vara i mål och få avsluta här. Efter examensutställningen ska jag först ta sommarlov och vila, sen ska jag se mig om efter jobb, i Sverige eller i andra delar av världen. Vi får se vad det blir, säger Frida Stenlund.
Frida Stenlund, Masterprogrammet i Interaktionsdesign.
Bildpeder fälleforsI sitt projekt presenterar hon en serie lösningar för att underlätta anpassningen för människor som kommer till ett nytt land. Tjänsten Navi, som hon kallar den, är en översättningstjänst som översätter talat språk till text eller ljud på mottagarens språk i realtid, vilket exempelvis kan användas vid besöket på banken, vid fikabordet på jobbet, med mera. Tekniken innehåller även funktioner, ungefär som andra sociala medier, men med uttalat syfte att matcha nyanlända och potentiella arbetsgivare. Tanken är att man med hjälp av tekniken ska kunna ta vara på den unika specialkompetens som migranten besitter och påskynda individens etablering i arbetslivet. Paketlösningen innehåller även coacher som bistår nyanlända med kulturell och språklig anpassning, vilket kan vara extra viktigt exempelvis på en ny arbetsplats.
– Talar individen exempelvis uteslutande ryska så finns dessutom möjligheten i systemet att koppla samman den med andra rysktalande personer som kan ha kommit längre i sin integrationsprocess. Därigenom underlättas möjligheten för den nyinflyttade att hitta gemenskap, jobb, professionella nätverk, och att komma in i samhället på ett bra sätt, säger Frida Stenlund.
För Frida Stenlund är det viktigaste med design och hennes utbildning att skapa nytta för människor och samhälle.
– Design handlar inte bara om färg och form, även om det är viktiga beståndsdelar. Som designer vill jag verkligen göra skillnad och göra viktiga saker för människor där de är. Många av oss reser ut i världen efter examen, vilket jag kanske också kommer att göra, men med Designhögskolan och den kompetens som finns här i Umeå ser jag också stora möjligheter att kunna återvända och stanna kvar här.
Många av oss reser ut i världen efter examen, vilket jag kanske också kommer att göra, men med Designhögskolan och den kompetens som finns här i Umeå ser jag också stora möjligheter att kunna återvända och stanna kvar här
Frida Stenlund, mastersprogrammet i interaktionsdesign
Frida Stenlunds kurskamrat Pontus Edman har i sitt examensarbete uppmärksammat ett problem vid massräddningsaktioner till sjöss då det oftast råder kaos. När exempelvis en passagerarfärja med hundratals passagerare är skadad och på väg att sjunka är tidsfaktorn av oerhörd betydelse. Vid räddningsinsatsens ankomst till olyckplatsen är det ofta oklart hur många passagerare som ligger i vattnet och dessutom saknar räddningstjänsten en tydlig överblick över var passagerarna befinner sig. Därför är det svårt att strukturera arbetet för att få upp passagerare ur vattnet så snabbt som möjligt, vilket kan leda till förluster av människoliv.
– Det här är oerhört svåra räddningsuppdrag som innefattar en stor komplexitet. De sker dessutom ofta i mörker och i besvärlig väderlek. Att söka människor i vattnet under den typen av förhållanden är som att leta en nål i en höstack, säger Pontus Edman.
För att underlätta räddningsarbetet har han tillsammans med bland annat Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, med flera, utvecklat en GPS-tracker som byggs in i flytvästar. Sändaren som aktiveras vid kontakt med vatten är sammankopplad med mobilnätet och ger en exakt positionering av var en passagerare befinner sig. När det saknas mobiltäckning, vilket det ofta gör till sjöss, skickar intilliggande båtar, räddningshelikoptrar med flera, automatiskt vidare signalen till satelliter, vilket gör att positioneringen under räddningsarbetet hela tiden upprätthålls.
Pontus Edman, Masterprogrammet i Avancerad Produktdesign.
Bildpeder fällefors– Helikoptrar, båtar och ledningscentraler får koordinater på alla flytvästar på sina skärmar, vilket ger räddningspersonalen helt nya möjligheter att arbeta metodiskt och strukturerat även när det är natt eller dålig sikt. Att sändarna dessutom är försedda med lampor gör det lättare för ytbärgare och andra att lokalisera dem visuellt, säger Pontus Edman.
Även han beskriver tiden på Designhögskolan som mycket viktig.
– Designhögskolan har verkligen ett gyllene recept. Utöver duktiga lärare är det många ambitiösa och målmedvetna studenter som samlas här, som sporrar och driver varandra, vilket är otroligt inspirerande, säger han.
Umeå är en bra plats. Samtidigt som allt man behöver finns här har man även möjlighet att fokusera på studierna
Pontus Edman, mastersprogrammet i avancerad produktdesign
– Umeå är dessutom en bra plats. Samtidigt som allt man behöver finns här har man även möjlighet att fokusera på studierna. Det finns ett lugn här som är mycket värdefullt, säger Pontus Edman.
Vid UID19 presenterar 42 studenter vid de olika utbildningsprogrammen sina examensarbeten, och då passar Designhögskolan också på att bjuda in en rad gäster, duktiga och kända designers från hela världen och även gamla studenter, som får berätta om var utbildningen och yrkeslivet har tagit dem, och inte minst diskutera de viktiga frågorna på området.
En av årets gäster är Alberto Villarreal, som kom till Umeå och Designhögskolan som student för precis 20 år sedan. Efter utbildningen, som nybakad designer, flyttade han direkt till San Fransisco, USA, där han arbetade på en konsultfirma under några år. Därefter har han arbetat i eget företag i Mexiko och nu är han anställd som Creative Lead vid the Consumer Hardware group på Google för utveckling av deras hårdvarulösningar, datorer, mobiltelefoner, med mera i Pixel-serien, kopplat till programvaran Android.
Alberto Villareal, keynote speakern och alumn vid Designhögskolan.
BildPeder Fällefors– Det är en enorm komplexitet i den här typen av utrustning. Varje centimeter är fylld med teknik vilket i sig sätter gränser. För att utrusningen ska fungera för användaren, i fickan, i handen, i livet, krävs det dessutom igenkänning mellan olika produkter och generationer av produkter. Produkterna ska även vara moderna vad gäller färgval och form, säger Alberto Villarreal.
Han beskriver också utmaningen att komma som designer av hårdvara till ett mjukvaruföretag.
– It´s hard to work with hardware, säger han och ler.
– Utveckling av hårdvara innebär en helt annan process än utveckling av mjukvara. Mjukvara är vad företaget Google är grundat och uppbyggt omkring, men hårdvara är något nytt och innebär att man behöver kompetens om form, materialval, storlekar på produkter, med mera. Utvecklingen av hårdvaran handlar om hur Google ska kännas, säger Alberto Villarreal.
Under UID19 talade även andra kända namn på den internationella designhimlen som Alexandra Deschamps-Sonsino och Yasaman Sheri.