"False"
Skip to content
printicon
Main menu hidden.
Syllabus:

Food and environment, 7.5 Credits

Swedish name: Mat och miljö

This syllabus is valid: 2008-09-01 valid to 2013-08-25 (newer version of the syllabus exists)

Course code: 2KN037

Credit points: 7.5

Education level: First cycle

Main Field of Study and progress level: Food and Nutrition: First cycle, has only upper-secondary level entry requirements

Grading scale: Three-grade scale

Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science

Required Knowledge

General entry requirements

Literature

  • Valid from: 2012 week 31

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Deutsch Lisa
    Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
    Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :
    urn:nbn:se:su:diva-232
    ISBN: 91-7265-923-8
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
    Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
    Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
    ISBN: 91-7203-512-9
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
    Mandatory

    Klintman mfl
    Maten märks - förutsättningar för konsumentmakt
    Lunds Universitet : 2008 :
    Finns att ladda ner här
    Mandatory

    Klimatavtryck från hushållens matavfall
    Konsumentföreningen Stockholm : 2008 :
    Pdf-fil finns att ladda ner på www.konsumentforeningenstockholm.se
    Mandatory

    Släng inte maten, en liten guide för plånboken och miljön
    Konsumentföreningen Stockholm : 2009 :
    Pdf-fil att ladda ner
    Mandatory

    Hushållens energianvändning för mathållning
    Konsumentverket : 2003 :
    Pdf-fil att ladda ner
    Mandatory

    Rockström Johan
    Mat, klimat och befolkning
    Utbildningsradion :
    Film som kan ses här
    Mandatory

    Ät S.M.A.R.T
    Folkhälsoguiden :
    Pdf-fil att ladda ner
    Mandatory

    Azar Christian
    Makten över klimatet
    Stockholm : Bonnier : 2008 : 219 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-85555-06-2 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
    Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
    Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
    ISBN: 978-91-574-8030-9
    Search the University Library catalogue

    Matsmart : på spaning efter nya goda trender
    Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
    Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Hasslöf Helen
    Tankar om hållbar utveckling och lärande
    Hutiskolan : 2009 :
    Pdf-fil att ladda hem

    Lönnberg Mats
    Att påverka och engagera - informationens möjligheter och begränsningar
    Mikom : 2007 :
    www.mikom.se

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Search the University Library catalogue

    Sylwan Peter
    Mat för livet 2025
    Stockholm : Formas : 2005 : 97, [1] s. :
    ISBN: 91-540-5956-9 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Hållbar utveckling i skolan
    HUT :
    Finns att ladda hem på HUT:s hemsida

    Nilsson Mats-Eric
    Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik
    [Ny utg.] : Stockholm : Ordfront : 2010 : 277 s. :
    ISBN: 978-91-7441-914-6
    Search the University Library catalogue

  • Valid from: 2011 week 36

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Centrum för tillämpad näringslära. Ät S.M.A.R.T. Samhällsmedicin, Katarinatryck. 2001. Faktahäfte. www.folkhalsoguiden.se/smart. 50 sid.

    Mandatory

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
    www.hur.nu
    Mandatory

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : [2005] : 83 s. :
    http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200517hallbaramatvanor0511.pdf
    ISBN: 91-7257-346-5
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Konsumentföreningen Stockholm. Klimatavtryck från hushållens matavfall. 2008. www.konsumentstockholm.se. 8sid.

    Mandatory

    Konsumentföreningen Stockholm. Släng inte maten., klimatsmart guide om mat. 2008. www.konsumentstockholm.se. 3sid.

    Mandatory

    Konsumentverket, PM2003:11 Hushållens energianvändning för mathållning www.konsumentverket.se

    Mandatory

    Konsumentverket. Handla ekologiskt. 2005. Broschyr om ekologiska kvitton www.konsumentverket.se . 12 sid.

    Mandatory

    Klintman Mikael
    Maten märks : förutsättningar för konsumentmakt
    Lund : Department of sociology : 2008 : 134 s. :
    ISBN: 91-7267-266-8z 91-7267-250-1 (omslag)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Ät S.M.A.R.T. : ett utbildningsmaterial om maten, hälsan och miljön.
    Stockholm : Centrum för tillämpad näringslära (CTN) : 2001 : 48 s. ill. :
    Mandatory

    Annika Forsberg, Johanna Mannergren. Omtankar. Svenska naturskyddsföreningen. 2003

    Manna : en medveten kokbok
    Bille Karin, Magnusson Carola, Bergkrantz Gunnar
    Lidingö : Langenskiöld : 2005 : 168 s. :
    ISBN: 91-975718-0-6
    Search the University Library catalogue

    Mat med känsla för miljö
    Brinck Lotta, Bontin Ida, Peterson Nils
    Stockholm : Naturvårdsverket :b Konsumentverket ;a Uppsala :b Livsmedelsverket : 1998 : 136 s. :
    ISBN: 91-620-1191-X (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Fakta om maten och miljön : konsumtionstrender, miljöpåverkan och livscykelanalyser
    Carlsson-Kanyama Annikad 1954-, Engström Rebecka
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2003 : 146 s. :
    http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5348-5.pdf
    ISBN: 91-620-5348-5
    Search the University Library catalogue

    Centrum för tillämpad Näringslära, Har du ett grönt skafferi? Säsongsguide, CTN, SLL (tel 08-517 780 50) www.folkhalsoguiden.se) 13 sid.

    Edman Stefan
    Bilen, biffen, bostaden : hållbara laster - smartare konsumtion : slutbetänkande
    Stockholm : Fritzes offentliga publikationer : 2005 : 217, [5] s. :
    http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/59/80/4edc363a.pdf
    ISBN: 91-38-22369-4
    Search the University Library catalogue

    Edman Stefan
    Världens chans :b ny möjlighet för Sverige : en bok om ekologi, teknik och solidaritet
    Stockholm : Atlas : 1998 : 274 s. :
    ISBN: 91-89044-31-2 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Ingvarsson Anders
    Maten och miljön : livscykelanalys av sju livsmedel
    Stockholm : LCA livsmedel : 2002 : 29, [1] s. :
    http://www.omvarldsbilder.se/Files/Matbroschyr.pdf

    Konsumentverket. Broschyrer om 1. Ekologisk mjölk. 2. Ekologisk potatis. 3. Mår du bättre om miljön mår bättre? 4. Bryr du dig om djurens livskvalitet? 5. Ekologiska ägg.

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Search the University Library catalogue

    Maria Magnusson och Anders Biel. Konsumentens val av miljövänliga produkter. Rapport MAT21 nr 7 2005

    Hungry planet : what the world eats
    Menzel Peter, D'Aluisio Faith
    Napa, Calif. : Material World Press ;a Berkeley : cop. 2005 : 287 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0512/2005013455.html
    ISBN: 1-58008-681-0
    Search the University Library catalogue

    Klimatsmart : [din guide till en miljövänligare vardag : recept & tips, miljö, res grönt, rätt tryck, bästa presenterna
    Persson Mikael, Sjöström Bodil, Johnsson Per
    Stockholm : Alfabeta : 2007 : 159, [1] s. :
    ISBN: 978-91-501-0856-9
    Search the University Library catalogue

    Rasmusson Birgitta
    Släng inte maten! : ta tillvara allt du handlar
    Västerås : Ica : 2009 : 89 s. :
    ISBN: 978-91-534-3341-5 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Schön, Emil (red) (2006) Makten över maten med MUDIMUMS-guiden 2006. Miljöförbundet Jordens vänner. (www.mjv.se)

    Triberg Annica
    100 sätt att rädda maten -
    Stockholm : Max Ström : 2009 : 143 s. :
    ISBN: 978-91-7126-176-2 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Utredningen om en handlingsplan för hållbar konsumtion - för hushållen
    Hållbara laster : konsumtion för en ljusare framtid : delbetänkande
    Stockholm : Fritzes offentliga publikationer : 2004 : 269 s :
    ISBN: 91-38-22260-4
    Search the University Library catalogue

    Var rädd om maten : boken att spara för att sluta slänga : 50 recept för 100 dagar.
    [Stockholm] : Lantmännen : 2010 : 223, [1] s. :

    WWF, Naturväktarna 2005.Mat på hållbar väg 2, 56 sid.

    WWF, Naturväktarna 2006.Mat på hållbar väg 1, 28 sid.

  • Valid from: 2008 week 36

    Fakta om maten och miljön : konsumtionstrender, miljöpåverkan och livscykelanalyser
    Carlsson-Kanyama Annikad 1954-, Engström Rebecka
    Stockholm : Naturvårdsverket : 2003 : 146 s. :
    http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5348-5.pdf
    ISBN: 91-620-5348-5
    Search the University Library catalogue

    Centrum för tillämpad Näringslära, Har du ett grönt skafferi? Säsongsguide, CTN, SLL (tel 08-517 780 50) www.folkhalsoguiden.se) 13 sid.

    Centrum för tillämpad näringslära. Ät S.M.A.R.T. Samhällsmedicin, Katarinatryck. 2001. Faktahäfte. www.folkhalsoguiden.se/smart. 50 sid.

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : [2005] : 83 s. :
    http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200517hallbaramatvanor0511.pdf
    ISBN: 91-7257-346-5
    Search the University Library catalogue

    Konsumentföreningen Stockholm. Klimatavtryck från hushållens matavfall. 2008. www.konsumentstockholm.se. 8sid.

    Konsumentföreningen Stockholm. Släng inte maten., klimatsmart guide om mat. 2008. www.konsumentstockholm.se. 3sid.

    Konsumentverket, PM2003:11 Hushållens energianvändning för mathållning www.konsumentverket.se

    Konsumentverket. Handla ekologiskt. 2005. Broschyr om ekologiska kvitton www.konsumentverket.se . 12 sid.

    Klintman Mikael
    Maten märks : förutsättningar för konsumentmakt
    Lund : Department of sociology : 2008 : 134 s. :
    ISBN: 91-7267-266-8z 91-7267-250-1 (omslag)
    Search the University Library catalogue


    Included in:
    Miljöboken.n 2007
    Stockholm : Freebook : 2007 : 169 s. :

    Annika Forsberg, Johanna Mannergren. Omtankar. Svenska naturskyddsföreningen. 2003

    Manna : en medveten kokbok
    Bille Karin, Magnusson Carola, Bergkrantz Gunnar
    Lidingö : Langenskiöld : 2005 : 168 s. :
    ISBN: 91-975718-0-6
    Search the University Library catalogue

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Mat med känsla för miljö
    Brinck Lotta, Bontin Ida, Peterson Nils
    Stockholm : Naturvårdsverket :b Konsumentverket ;a Uppsala :b Livsmedelsverket : 1998 : 136 s. :
    ISBN: 91-620-1191-X (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Edman Stefan
    Bilen, biffen, bostaden : hållbara laster - smartare konsumtion : slutbetänkande
    Stockholm : Fritzes offentliga publikationer : 2005 : 217, [5] s. :
    http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/59/80/4edc363a.pdf
    ISBN: 91-38-22369-4
    Search the University Library catalogue

    Edman Stefan
    Världens chans :b ny möjlighet för Sverige : en bok om ekologi, teknik och solidaritet
    Stockholm : Atlas : 1998 : 274 s. :
    ISBN: 91-89044-31-2 (inb.)
    Search the University Library catalogue

    Handla för framtiden! : om mat och miljö i det hållbara samhället
    Stockholm : Naturvårdsverket : 1998 : 39 s. :
    ISBN: 91-620-4900-3
    Search the University Library catalogue

    Ingvarsson Anders
    Maten och miljön : livscykelanalys av sju livsmedel
    Stockholm : LCA livsmedel : 2002 : 29, [1] s. :
    http://www.omvarldsbilder.se/Files/Matbroschyr.pdf

    Konsumentverket. Broschyrer om 1. Ekologisk mjölk. 2. Ekologisk potatis. 3. Mår du bättre om miljön mår bättre? 4. Bryr du dig om djurens livskvalitet? 5. Ekologiska ägg.

    Konsumera mera - dyrköpt lycka
    Johansson Birgitta, Salonen Pertti
    Stockholm : Formas : 2007 : 285 s. :
    ISBN: 978-91-540-5998-0
    Search the University Library catalogue

    Maria Magnusson och Anders Biel. Konsumentens val av miljövänliga produkter. Rapport MAT21 nr 7 2005

    Hungry planet : what the world eats
    Menzel Peter, D'Aluisio Faith
    Napa, Calif. : Material World Press ;a Berkeley : cop. 2005 : 287 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0512/2005013455.html
    ISBN: 1-58008-681-0
    Search the University Library catalogue

    Klimatsmart : [din guide till en miljövänligare vardag : recept & tips, miljö, res grönt, rätt tryck, bästa presenterna
    Persson Mikael, Sjöström Bodil, Johnsson Per
    Stockholm : Alfabeta : 2007 : 159, [1] s. :
    ISBN: 978-91-501-0856-9
    Search the University Library catalogue

    Schön, Emil (red) (2006) Makten över maten med MUDIMUMS-guiden 2006. Miljöförbundet Jordens vänner. (www.mjv.se)

    Utredningen om en handlingsplan för hållbar konsumtion - för hushållen
    Hållbara laster : konsumtion för en ljusare framtid : delbetänkande
    Stockholm : Fritzes offentliga publikationer : 2004 : 269 s :
    ISBN: 91-38-22260-4
    Search the University Library catalogue

    Världsnaturfonden WWF. Våra ekologiska fotavtryck. Information om människans påverkan på vår miljö. www.wwf.se. 12 sid.

    WWF, Naturväktarna 2005.Mat på hållbar väg 2, 56 sid.

    WWF, Naturväktarna 2006.Mat på hållbar väg 1, 28 sid.