"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Viveka Österman

Polisprogrammet i Umeå

Som polis har du ett viktigt arbete där du kan göra skillnad för många. Med polisprogrammet i ryggen får du ett omväxlande jobb som ställer höga krav på att du vet vem du är och är trygg i dig själv. Hos oss kan du läsa polisprogrammet antingen på campus eller på distans med några träffar per termin i Umeå.

Om utbildningen

Hur och vad läser man?

Du läser bland annat juridik, kriminologi och akutsjukvård. Samtidigt lär du dig polisiära ämnen som brottsutredning, förhörsteknik, polisarbete i trafikmiljö, konflikthantering och självskydd. Många inslag i programmet handlar om att öva på att använda dina kunskaper i polisiära situationer. Du får även observera polisarbete under fältstudieveckan på termin två. Utbildningen är fyra terminer (120 hp) på universitetet plus sex månaders aspirantutbildning i en polisregion.

Läsa på campus eller distans

Det finns två sätt att läsa polisprogrammet i Umeå: helt på plats på campus, eller på distans. Båda varianterna innebär heltidsstudier och ger dig samma kompetens.

Mer information om att läsa på campus eller distans

Behörighet

Polismyndigheten bestämmer vilka behörighetskrav du ska uppfylla för att kunna bli antagen till utbildningen. Vissa av kraven får du visa att du uppfyller genom att genomföra tester och intervjuer. En viktig del är de psykologiska kraven, som innebär att du bland annat ska ha en grundläggande trygghet och psykisk stabilitet.

Läs mer om antagningskraven på Polisens sidor

Ansökan

Du kan söka till polisprogrammet när som helst på året. Du ansöker på samma sätt till både campus- och distansutbildningen. Tester och antagning sker löpande, vilket innebär att du kan få ditt antagningsbesked allt mellan strax innan du ska börja studera till flera månader innan. Utbildningsstarten blir vid universitetens ordinarie höst- eller vårterminsstart.

Ansök till polisutbildningen via Plikt- och prövningsverket.

När du har ansökt till utbildningen ska du boka tid för prövning hos Plikt- och prövningsverket. Om du blir antagen i samband med prövningen så är det då som du väljer vilken studieort respektive aspirantplacering du vill ha. Studieorten och aspirantplatsen kan vara helt olika. Som ett exempel så kan du läsa programmet på campus i Umeå och sedan göra aspirantutbildningen i Kalmar. Fundera därför gärna på var du vill läsa respektive göra aspiranten, redan innan du åker till prövningen.

Läs mer om prövningen och testerna på Polismyndighetens sida.

Att läsa till polis vid Umeå universitet 

Studenter berättar om hur det är att läsa till polis

Fördelarna med att läsa utbildningen i Umeå

Lång erfarenhet av att utbilda poliser

Polisutbildningen vid Umeå universitet har funnits längst av landets utbildningar, sedan år 2000. Genom att utbildningen ges på campus får du bra möjligheter att lära känna så många du vill av universitetets drygt 36 000 studenter.

Umeå universitet är dessutom ett så kallat ”bredduniversitet”, vilket innebär att vi har utbildning och forskning inom alla ämnesområden. Det gör att du som väljer utbildningen i Umeå får lärare som har djupa ämneskunskaper. Du får också polislärare som både har lång erfarenhet från yrket och av att utbilda blivande poliser.

Polisutbildningshuset är navet

Polisutbildningshuset ligger på campus och innehåller en av Europas modernaste utbildningsmiljöer för poliser. Där har polisstudenterna egna fikarum och andra uppehållsytor, men framför allt finns där specialbyggda övningslokaler som en polisstation med celler och förhörsrum, en butik och en kamphall. Under slutet av utbildningen läser du vissa kurser i Polismyndighetens lokaler i området Umestan som är på cykelavstånd från campus.

Förutom vårt nyinvigda utomhusgym vid Polisutbildningshuset och nära till välunderhållna skidspår finns också flera stora träningsanläggningar i närheten.

Unika vinterövningar

Umeås polisutbildning har några unika inslag i sin undervisning. Vi drar nytta av att vara på den nordligaste utbildningsorten i Sverige, så du får lektioner på både snö, is och barmark – bland annat bilkörning på vinterväglag och träning i isvaksräddning.

Vi bryr oss om våra studenter – på riktigt

Du ställs inför utmaningar under utbildningen, och du som väljer att läsa den i Umeå får märka att vi verkligen har din personliga utveckling i fokus. Vi har tät dialog med våra studenter och lägger stor vikt vid deras tankar när vi utvecklar utbildningen. Studenterna som läser andra terminen brukar också ta väl hand om nybörjarna inom den så kallade ”fadderverksamheten”. Du blir med andra ord aldrig lämnad i sticket med dina frågor och funderingar.

 

 

Vad tycker polisstudenterna?

"Det är stimulerande att ha omväxlande arbetsuppgifter"

Läs intervjun med Malin som har läst utbildningen på distans.

"Förutom att själva utbildningen är bra så är även Umeå en väldigt fin stad att bo i"

Läs intervjun med Agar som läser utbildningen på campus.

"Variationen är det bästa! Det är tydliga teman men stor variation"

Läs intervjun med Robin som har läst utbildningen på distans.

Efter utbildningen

Jobba som polis

Polisens verksamhet har som mål att främja rättvisa och trygghet i samhället. Som polis arbetar du bland annat med att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott, övervaka allmän ordning men också ge allmänheten skydd och annan hjälp. Arbetet som polis är väldigt omväxlande och stimulerande och ställer stora krav på breda kompetenser.

Ta en kandidatexamen med några fler kurser

På polisutbildningen i Umeå får du också högskolepoäng på kurserna. Genom att läsa till några kurser och ett examensarbete efter din polisutbildning kan du sedan ta ut en kandidatexamen i polisiärt arbete om du vill.

Här hittar du mer information om våra fristående kurser.

Fördjupa dig på landets enda magisterprogram i polisiärt arbete

Från och med hösten 2022 kan du sedan läsa till ännu ett år på vårt magisterprogram i polisiärt arbete. Eftersom vi har forskare knutna till Enheten för polisiärt arbete kan det även finnas möjligheter för den som vill att jobba med forskning inom området.

 

Har du frågor? Kontakta oss!

Studievägledare

Studierektor för distansutbildningen

Studierektor för campusutbildningen

Senast uppdaterad: 2024-04-22