"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Alva Kvarnström

"Jag tycker att det är skönt att man alltid har något annat att luta sig mot, är man inne i en jobbigare period med studierna kan man fokusera lite mer på bangolfen och vice versa".

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

–Jag heter Alva Kvarnström, är 20 år och studerar just nu på Arkitektprogrammet på Umeå universitet. Jag är född och uppvuxen i Umeå och trivs väldigt bra här uppe. Vid 11 års ålder började jag spela Bangolf efter att jag och en kompis var med på ett sommarläger, efter det har jag varje sommar besökt och tävlat på olika bangolf banor runt om i Sverige.

Varför valde du Umeå universitet?

–Jag var väldigt nyfiken på att testa arkitektprogrammet, men visste inte om det skulle vara för mig. Därför passade det ju väldigt bra att jag kunde läsa det här i min hemstad. Sen har jag oförskämt nära till bangolfbanorna på hedlunda så de var kanske också en liten faktor som påverkade mitt val.

Berätta lite kort om din utbildning och vilken termin du är inne på.

–Jag läser som sagt Arkitektprogrammet och är just nu inne på termin 2. Hittills är det en väldigt rolig och annorlunda utbildning, då den till mestadels består av praktiska moment med mycket ritande och många timmar av modellbyggande inne i vår verkstad. Vi alla har egna skrivbord i skolan så ofta sitter hela klassen och jobbar tillsammans om dagarna.

Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning, hur fungerar satsningen dubbla karriärer för dig?

–Jag visste redan när jag fick antagningsbeskedet till programmet att jag skulle vara borta och spela EM under drygt två veckor redan i september. Så jag tog kontakt med olika personer på programmet under sommaren som hjälpte mig att hitta elitidrottsavtalet. Tack vare det kunde jag åka iväg till EM och så hjälpte mina lärare mig att ta fram en kompletteringsuppgift som jag fick jobba med under resterande tid av höstterminen, vilket var väldigt hjälpsamt.

Hur kan en vanlig studiedag se ut?

–Som jag nämnt tidigare är det långa dagar, vi jobbar oftast i olika grupper och brukar starta skoldagen vid 9 och eftersom vi jobbar med olika projekt varierar det väldigt mycket vad vi gör. Allt ifrån att göra studiebesök, rita, bygga eller fika. Sedan brukar vi få handledningstid med någon av våra lärare så att de kan hjälpa oss med frågor och problem som uppkommer under projektets gång. Ofta brukar dagen rundas av vid 16/17-tiden.

Vad motiverar dig till dubbla karriärer?

–Att jag tycker om min utbildning och finner mycket av det vi jobbar med intressant hjälper ju till att hålla motivationen igång. Utöver det tycker jag om att sätta mål, så man hela tiden har något att sträva efter och att belöna sig när man uppnått de målen. Jag tycker att det är skönt att man alltid har något annat att luta sig mot, är man inne i en jobbigare period med studierna kan man fokusera lite mer på bangolfen och vice versa.

Vad ser du som den största utmaningen med dubbla karriärer?

–Den största utmaningen för mig är att ta igen min missade tid på skolan. Eftersom att i princip allt arbete vi gör kräver fysisk närvaro på plats i skolan, där allt material och utrustning finns, måste jag se till att hitta tid utanför 9-17 där jag ändå kan vara på plats i skolan för att ta igen det jag missar.

Vad är din nyckel till framgång när det gäller dubbla karriärer?

–God framförhållning och kommunikation är A och O. Jag ser till att prata med mina lärare så fort jag vet att min idrott kommer påverka mina studier. Sedan gäller de att förbereda sig så mycket som möjligt inför, så att de blir lättare att ta ikapp det man missat efteråt.

På vilket sätt stärker dubbla karriärer dig som person?

–Jag får lära mig att ta mycket ansvar och se till att ha en god planering. Sen kräver det även mycket disciplin av en som person för att man ska se till att hålla upp kvaliteten både i plugget och i sin träning/tävling.

Hur kan din satsning på dubbla karriärer ge dig fördelar inför framtiden?

–Det ger mig möjlighet att utvecklas både inom min idrott och samla viktiga erfarenheter som är bra både för mig som idrottare och som människa. Samtidigt som jag genom mina studier förbereder mig inför arbetslivet och framtiden.

Rekommenderar du andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet och i så fall, varför?

–Jag rekommenderar andra elitidrottare att välja Umeå, då de varit väldigt hjälpsamma mot mig, även fast jag studerar på ett program som kräver mycket fysisk närvaro så har de försökt hjälpa mig på bästa sätt. De har även visat ett stort intresse för mig och min sportsliga utveckling och erbjudit olika hjälpmedel för att jag ska kunna förbättra mig, fast bangolf är en sport som de aldrig jobbat med innan.

Fakta Alva Kvarnström

Namn: Alva Kvarnström
Ålder: 20
Utbildning: Arkitektprogrammet
Studietakt: 100%
Idrott: Bangolf
Råd till andra som vill kombinera studier och elitidrott: Allt går, se till att hålla en god planering och bra kommunikation med lärarna.
Smultronställe i Umeå: Hedlundadungen, strandpromenaden eller Norrbyskär

Intervjun genomfördes 2025-03-06

Senast uppdaterad: 2025-03-17