"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Amanda Rask

"Umeå universitet kändes rätt för mig för att kunna göra min idrottssatsning och få studera det jag är intresserad av. "

Berätta lite om dig själv!

–Jag heter Amanda Rask och är 21 år gammal. Jag kommer från Örnsköldsvik men flyttade hit till Umeå för 3 år för att plugga och träna. Jag håller på med friidrott och tränar och tävlar i grenen spjutkastning. 

Varför valde du Umeå universitet?

–Umeå universitet kändes rätt för mig för att kunna göra min idrottssatsning och få studera det jag är intresserad av.

Vilken utbildning läser du?

–Jag läser på Idrottsfysiologprogrammet, termin 6. På Idrottsfysiologprogrammet lär vi oss mycket om kroppens fysiologi och hur den anpassar sig till träning. Vi har både teoretiska och praktiska moment där vi för göra allt från fysiologiska tester till kostplanering. Utbildningen ger oss en tydlig bild över hur träning påverkas fysiologisk och psykologiskt.

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

–Jag vill arbeta med elitidrott och prestation. Helst vill jag arbeta med idrottsforskning i framtiden.

Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?

–Umeå som stad och studentlivet här är väldigt trivsamt.

Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning. Berätta lite om din idrottskarriär!

–Jag har sen jag var liten varit aktiv i olika idrotter men tillslut så fastande jag för friidrotten. Till en början tränade jag alla grenar men idag är det spjutkastning som jag tävlar i. De senaste åren har jag lyckats få en plats på prispallen på Junior-SM och hoppas på att hamna där fram över på seniornivå. 

Hur fungerar satsningen dubbla karriärer fungerar för dig?

–Dubbla karriärer har fungerat väldigt bra för mig. Detta har hjälpt mig kunna utvecklas både i min idrott och i mina studier.

Hur kan en vanlig studiedag se ut?

–En vanlig dag på idrottsfysiologprogrammet består ofta av någon workshop eller föreläsning. Beroende på vilken kurs som man läser så får vi genomföra många praktiska moment i labbet eller på IKSU. 

Du är antagen till Friidrottens kompetenscentrum (FKC) i Umeå. Berätta lite kort om vad det innebär och vilka stödfunktioner du får tillgång till via ditt kompetenscentrum.

–Genom att tillhöra FKC  får man stöd  att kunna prestera sitt bästa både på friidrottsarenan och i skolbänken. Fördelen med ett idrottsavtal är att du kan få hjälp både med det fysiska och psykiska kopplat till din idrottsprestation. Studierna kan även anpassas utifrån ditt idrottande och tävlingssäsong.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

–Jag upplevde ingen större skillnad kopplat till studierna. Däremot ger universitetet mig en större frihet att planera min idrott efter mina behov i skillnad mot gymnasiet.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

–Det kan jag verkligen!

Vad gör du på din fritid när du inte idrottar eller studerar?

–Lagar god mat och umgås med vänner.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

–Om fem år vill jag tävla på internationell nivå och tillhöra världstoppen.

Fakta Amanda Rask

Ålder: 21

Utbildning: Idrottsfysiologprogrammet

Idrott: Friidrott

Oanad talang: Bakar fina tårtor

Bästa matlådan: Ratatouille

Mitt bästa smultronställe i Umeå: Glassbonden

 

 

 

Senast uppdaterad: 2024-03-20