"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Emma Schiöler - Årets Elitidrottsstudent 2023

"Elitidrottsavtalet bidrar med väldigt mycket hjälp. Utöver detta är prestationsteamet runt Idrottshögskolan med bland annat dietist, fysioterapeut och fystränare en fantastisk tillgång".

Stort grattis Emma till utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent vid Umeå universitet! Hur känns det att få detta pris?

–Tack så mycket! Det känns riktigt roligt, det här var jag inte alls beredd på. 

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

–Mitt namn är Emma Schiöler och jag är 24 år. Jag föddes här i Umeå, men flyttade ner till Söderköping som barn och har växt upp på en gård på landet. Sedan barnsben har sport och rörelse varit självklart för mig, men uppväxten dominerades kraftigt av hästar. Jag provade på flertalet sporter, men kom alltid fram till att det var hästarna som var roligast. Det ledde till tävlingssatsning inom hoppning både med ponny och storhäst på nationell nivå, tills jag vid 20 års ålder hittade till kampsport. Vid flytten till Umeå avslutades hästlivet och fokus hamnade 100% på min nya passion i MMA. 

Du studerar på Läkarprogrammet, berätta lite om ditt program och hur långt du kommit i dina studier!

–Jag har nu kommit till termin 8, vilket är en mestadels klinisk termin där bland annat ortopedi, infektion och allmänmedicin ingår. Läkarprogrammet börjar med fem terminer teoretisk undervisning, sedan är det mestadels klinisk undervisning på sjukhuset. Det innebär att jag har patientmottagning, är med på operationer och utför avdelningsarbete under uppsyn av handledare. Jag trivs väldigt bra med utbildningen, och det blir roligare för varje termin som går.

Varför valde du Umeå universitet?

–När jag sökte till läkarprogrammet sökte jag till alla städer som hade det, för att maximera chansen att komma in. Jag hade Umeå som förstahandsval av flera anledningar, varav den största var att det kändes roligt att återvända till staden jag föddes i. Mina föräldrar hade pratat gott om Umeå och deras tid här, vilket gjorde mig mer sugen. Jag tyckte också att det kändes roligt att ha fjällen så nära och att få ha riktiga vintrar.

Du är elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerat en elitidrottssatsning med studier. Berätta lite om din idrottskarriär och dina främsta idrottsmeriter!

–Jag hittade som sagt till MMA när jag var 20 år och blev fast från första sekund. Ett tag kombinerade jag hästarna och MMA, men det blev naturligt att enbart fortsätta med kampsporten när jag flyttade till Umeå och blev student. Med fullt fokus på kampsporten har det gått spikrakt framåt till landslaget och ett VM-brons 2023, samt matcher i den norrländska organisationen Battle of Botnia.

Hur kan en vanlig studiedag se ut för dig?

–Det är väldigt olika, men jag försöker ha som regel att skolan tar upp 8–16. Nu har jag för det mesta praktik vilket innebär att jag ofta är på avdelning, patientmottagning eller operation under dagen. Om jag slutar tidigare än 16 tar jag tiden som blir över som inläsningstid. De flesta dagarna har jag kampsportsträning klockan 17.30-19:00, med varierande fokus mellan MMA-sparring, grappling, brottning och Muay Thai. Utöver det försöker jag klämma in ett gympass här och där när jag har tid över.

Hur fungerar satsningen Dubbla karriärer för dig?

–Det fungerar för det mesta ganska bra, men det blir tufft framförallt nära matcher. Det är svårt att få tid, energi och fokus att räcka till för allt. Jag försöker känna att det är okej att skolan får halka efter lite under en period när det är nära match, samt att det är okej att minska fokuset på träningar när det är nära tenta. Det svåra är att dessa har varit samtidigt det senaste, då det blir intensiva perioder på alla håll. 

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

–För mig började studier och elitsatsning samtidigt, så jag har inte så mycket att jämföra med. Första året av studierna var mycket lugnt, då Covid förhindrade träningar inom kampsort. Då märkte jag hur mycket fritid som finns utöver skolan, det var inget jag uppskattade. Jag mår som bäst när jag har mina rutiner på träning och vardagskvällarna upptagna. Så såg det även ut under hela min skolgång, då jag alltid hade hästarna att ta hand om efter skolan. 

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

–Verkligen! Jag tycker att elitidrottsavtalet bidrar med väldigt mycket hjälp. Det har möjliggjort att jag har kunnat resa under terminerna i tränings- och tävlingssyfte, och även att jag får stanna kvar i Umeå när vi har utlokaliserad praktik. Båda dessa är viktiga för att kunna upprätthålla både skola och idrott samtidigt. Utöver detta är prestationsteamet runt Idrottshögskolan med dietist, fysioterapeut och fystränare en fantastisk tillgång, framförallt för mig som inte har något av dessa knutet till min idrottsklubb. 

Hur trivs du i Umeå och hur tycker du livet som student är här?

–Jag trivs väldigt bra och känner att det har blivit min hemstad mer än Söderköping har varit. Jag trivs såpass bra att jag har övertygat både min bror och en kusin till att flytta hit, så nu har jag även familj i närheten. Det är även kul att ha mina föräldrar på besök, och bli visad runt till ställen jag inte har sett innan.

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

–Då ser jag till att verkligen vara ledig och göra saker som ger avkoppling. Jag hänger mycket med min sambo och vänner, gärna ute och gör olika aktiviteter tillsammans. Jag gillar även att baka bröd, att pyssla med växter och sommartid att odla grönsaker. 

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

–Då kommer jag vara klar med min utbildning och AT-tjänst, så förhoppningen är att jag har hittat den inriktning jag brinner för och påbörjat ST-tjänst inom området. I dagsläget känns ortopedi och plastikkirurgi som något för mig, men det finns mycket tid kvar för att upptäcka nya inriktningar. Jag tänker även att jag fortfarande håller på med MMA, och har gått ett antal proffsmatcher vid det laget. 

Fakta Emma Schiöler

Ålder: 24
Utbildning vid Umeå universitet: Läkarprogrammet, termin 8
Idrott: MMA
Oanad talang: Kan tala teckenspråk
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Lilla Krogen, supermysig liten restaurang med hemtrevlig känsla och mycket god mat.

Senast uppdaterad: 2024-04-24