"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Erik Hannrup

"Satsningen dubbla karriärer fungerar riktigt bra, mycket tack vare att universitetet har förståelse för elitidrottares behov".

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

–Jag heter Erik Hannrup och är 25 år gammal. Ursprungligen kommer jag från Uppsala. Jag fastnade tidigt för orientering och en satsning på idrotten blev ett självklart val. Flyttade till Umeå och började studera hösten 2021.

Varför valde du Umeå universitet?

–Jag sökte universitetsstudier under covid-pandemin och jag minns att jag valde mellan flera olika studieorter. Umeå kanske inte var det mest uppenbara valet för en orienterare – vi brukar ju föredra barmark och skogar utan snötäcke året runt – men jag lockades av Idrottshögskolan och Orienteringens kompetenscentrum (OKC). Och jag har aldrig ångrat valet!

Berätta lite kort om din utbildning och vilken termin du är inne på.

–Jag studerar termin 8 på läkarprogrammet. Det är en rolig och spännande utbildning, men ganska krävande. Första halvan av utbildningen är huvudsakligen teoretisk medan andra halvan innebär praktik.

Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning, hur fungerar satsningen dubbla karriärer för dig?

–Det fungerar riktigt bra, mycket tack vare att universitetet har förståelse för elitidrottares behov. Inför varje termin planerar jag tillsammans med kursadministratören så att jag kan vara borta på tävlingar och läger utan att missa för mycket. Jag har valt att plugga på 100 %, men det finns också möjlighet att läsa i lugnare takt om man behöver. Kort sagt: bra stöd, flexibel planering och en hel del logistik – men det går!

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

–Jag upplevde ingen jättestor omställning. Jag gick orienteringsgymnasium i Sandviken så där var allt ganska serverat, nu måste man ta lite mer ansvar själv och planera.

Du är antagen till Orienteringens kompetenscentrum (OKC) i Umeå. Berätta gärna lite om vad det innebär för dig och vilka stödfunktioner du får tillgång till via ditt kompetenscentrum.

–Att vara del av OKC innebär först och främst att vara en del av en grupp med idrottare med samma ambitioner. Det är både roligt och utvecklande att diskutera och träna tillsammans. Runt om oss finns det tränare och stödpersoner som är engagerade och jag har fullt förtroende för. Tillsammans kan vi styra vad vi själva vill ha för träningar och diskutera om det finns frågor kring träningen. Tillgången till minibussar för att ta sig ut i skogen är också mycket uppskattad!

Vad motiverar dig till dubbla karriärer?

–Även om orienteringen är en stor del av mitt liv så vet jag att det finns annat jag vill göra i framtiden. Att ha möjligheten att läsa en universitetsutbildning samtidigt som jag gör det jag tycker är allra roligast anser jag är toppen.

Vad ser du som den största utmaningen med dubbla karriärer?

–Tiden. Dygnet har bara 24 timmar, på något magiskt sätt ska både träning, studier och återhämtning få plats.

Vad är din nyckel till framgång när det gäller dubbla karriärer?

–Jag tycker att idrotten och studierna kompletterar varandra. När det går sämre med träningen finns alltid skolan att fokusera på och vice versa. Så att sära på skolan och idrotten har varit en nyckel för mig.

På vilket sätt stärker dubbla karriärer dig som person?

–Man blir tvungen att bli riktigt bra på planering, tidsoptimering och att hantera stress. Förhoppningsvis är det färdigheter jag kommer att ha nytta av långt efter att jag sprungit min sista tävling..

Hur kan din satsning på dubbla karriärer ge dig fördelar inför framtiden?

–När jag blir äldre och blickar tillbaka på tiden i Umeå hoppas jag kunna känna att jag satsat helhjärtat på idrotten och skaffat mig en utbildning utan att ha behövt välja.

Rekommenderar du andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet och i så fall, varför?

–100%! Umeå är en fantastisk idrottsstad med otroliga träningsmöjligheter, bra resurser och en stark idrottskultur – särskilt inom konditionsidrott. Så om du vill kombinera studier med idrott (och kan hantera lite snö), då är Umeå platsen för dig!

Fakta Erik Hannrup

Ålder: 25 år
Utbildning: Läkarprogrammet
Studietakt: 100 %
Idrott: Orientering
Råd till andra som vill kombinera elitidrott och studier: Kanske klyschigt, men sant; Det finns omtentor- men inte omträning!
Smultronställe i Umeå: Solnedgången från Hamrinsberget är svårslagen!

Erik intervjuades 2025-02-28

Senast uppdaterad: 2025-03-13