"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Hannah Devinney

Breakfast talk in CS: Att konstruera genus i språkteknologier

tor
23
maj
Tid Torsdag 23 maj, 2024 kl. 08:30 - 09:30
Plats MIT.A.216, Seminarierummet

Har du någonsin varit med om att en språkmodell, som Google translate, översatt det svenska ordet ” sin” till ”hans” trots att det borde vara ”hennes”, eller bara fått berättelser om män från ChatGPT?

Även om många språkteknologier uppvisar beteenden som vi anser vara öppet sexistiska, är detta inte de enda sätten som de deltar i mänskliga förtryckssystem som sexism, rasism och transfobi.

Detta föredrag kommer att handla om hur språkteknologier bidrar till vår förståelse av ” genus”, samt om några av de sociala konsekvenserna av sådana bidrag. Vi kommer också att utforska några av de möjliga tillvägagångssätten för att förstå ”bias” i språkteknologier från en feministisk och queer synvinkel.

Hannah är knuten till både Institutionen för datavetenskap och Umeå centrum för genusstudier, där de nyligen framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling med titeln ”Gender and Representation: Investigations of Bias in Natural Language Processing” (svensk översättning: Genus och representation : studier av social bias i språkteknologi).

De har en kandidatexamen i datavetenskap, lingvistik och franska från Trinity College Dublin och en Master of Science-examen i tal- och språkbehandling från University of Edinburgh.

Deras forskning är inriktad på att förstå de maktstrukturer och fördomar som spelar in i de typer av språkdata som används för att träna språkmodeller, samt de resultat som sådana modeller producerar.

Frukost och registrering

Om du vill ha frukost var snäll och registrera dig via denna länk. Sista registreringsdatum är 21 maj, 10.00

https://forms.office.com/e/TZjnPVYwZe

Evenemangstyp: Föreläsning
Kontaktperson
Henrik Bjelkstål
Läs om Henrik Bjelkstål