"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Idrottslunch: Tränings- och matchbelastning i fotboll

ons
18
okt
Tid Onsdag 18 oktober, 2023 kl. 11:30 - 12:15
Plats Luxemburg eller live online

Tränings-och matchbelastning i fotboll
– kartläggning av 15-19 åriga flicklandslagsspelares fysiska belastning

De fysiska krav som ställs på damfotbollsspelare under match ökar hela tiden. Det blir därför viktigt att förbereda unga spelare på de fysiska förutsättningar som krävs att bli elitspelare för att hänga med i utvecklingen men även att förebygga skador. Genom att mäta en spelares rörelsemönster under träning och match med hjälp av GPS kan man få en uppfattning om det externa fysiska arbete som utförs. Därtill kan man registrera spelarens upplevda ansträngning under ett träningspass för att mäta den interna belastningen.  Genom de två måtten kan man följa en spelares träningsbelastning över tid samt jämföra nationella matcher med internationella landskamper.

Helena Andersson kommer i denna föreläsning att delge några resultat från projektet med flicklandslagsspelare där man undersöker hur både den externa och interna träningsbelastningen är under en veckas träning jämfört med match. Projektet som helhet ingår i ett större projekt som är initierat och finansierat av Svenska Fotbollförbundet och UEFA.

Helena Andersson är lektor i Idrottsmedicin vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering. Hon är ledamot i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté och har uppdrag som fysexpert inom UEFA och FIFA.

Anmälan senast 16 oktober.

Arrangör: Idrottshögskolan
Evenemangstyp: Föreläsning
Talare
Helena Andersson
Universitetslektor
Läs om Helena Andersson