Umeå Arktiska Seminarie: Rollen av erfarenhet i ekologisk forskning
tor
12
mar
Torsdag 12 mars, 2020kl. 12:00 - 13:00
Fatmomakke, Norra Beteendevetarhuset, Plan 4
Det finns en växande medvetenhet inom naturvetenskapen av nyttan av att samarbeta med urfolk och lokalt bofasta när en forskar på aspekter av miljön som de lever i. Dessa samarbeten kan förstärka och förbättra kvalitén i vetenskaplig forskning, men kan också i vissa fall leda till problem och missförstånd.
Vid detta seminarium lyfts exempel på fördelar och svårigheter i samarbeten med urfolk och lokalbefolkning som kan uppstå under forskningsprocessen. Därefter kommer diskussionen att vara öppen för att generera idéer och uppmuntra tankar om när och hur samarbeten bör genomföras, samt rollen som forskarens egna erfarenhet i dess egen studiemiljö spelar för att påverka kvalitén på dess arbete.
Som vanligt på våra arktiska seminarier så serveras en lättare vegetarisk/vegansk lunch med måltidsdryck till föranmälda deltagare. Anmälan sker via länken nedan. Sista anmälningsdag är 9 mars, 2020.
Ilona P. Kater är doktorandstudent som forskar på renars ekologi tillsammans med renskötande samer i Sverige. Hon är en del av det interdisciplinära DurhamARCTIC programmet vid Durham Unversitet, Storbritannien, som leds av ett team både från biovetenskap och antropologi. Vid Umeå Universitet är hon gäst under Johan Olofsson, EMG.