Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 21 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Utländska lärares och akademikers vidareutbildning (ULV)

Har du utländsk lärarexamen eller en utländsk examen i ett svenskt skolämne och vill arbeta som lärare i Sverige? Då finns möjlighet för dig att få en kompletterande utbildning genom Utländska lärares vidareutbildning (ULV).

Nästa utbildningsstart vid Umeå universitet är hösttermin 2021

Webbansökan står öppen från 15 mars - 15 april 2021

Ansökan gör du via Stockholms nationella ULV-hemsida! 

Utökade möjligheter för sökande from höstterminen 2019

Genom en ändring i förordningen som styr kompletterande utbildning för utländska lärare finns nu utökade möjligheter att komplettera mot en svensk lärarexamen.

Den kompletterande utbildning vänder sig till dig som har en utländsk lärar- eller förskollärarexamen eller till dig som har en utländsk examen inom ett ämne som kan motsvara ett svenskt skolämne.

Syftet med utbildningen är att ta vara på din kompetens och ge dig ökade möjligheter till anställning i svensk skola eller förskola.

Behörighet

Utbildningen vänder sig till dig som har en avslutad utländsk lärarexamen på minst eftergymnasial nivå (2 år) eller minst en 2-årig avslutad utländsk examen på eftergymnasial nivå i ett ämne som kan motsvara ett svenskt skolämne och dokumenterade kunskaper i Svenska B /Svenska som andraspråk B, Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, TISUS eller motsvarande.

Utbildningen

Den kompletterande utbildningen varierar i längd beroende på din tidigare utbildning och yrkeserfarenhet. Den kan som mest omfatta 120 högskolepoäng och inkluderar dels ämneskomplettering och/eller lärarförberedande kurser.

Ansökningsperiod för vårtermin: 15 september - 15 oktober
Ansökningsperiod för hösttermin: 15 mars - 15 april

Antagningsbesked

Under december/juni månad får du besked om du har blivit antagen till utbildningen eller inte. I antagningsbeskedet får du också information om den första kursen du ska läsa. 

Information till dig som ansöker till ULV vid Umeå universitet

Nästa utbildningsstart vid Umeå universitet är hösttermin 2021

I första hand antas behöriga sökande som redan har en kompletteringshänvisning från Skolverket.

I samband med första terminens kursträffar får du en inbjudan till ett studievägledningssamtal där vi går igenom din individuella studieplan.

Våra lärarförberedande kurser ges med 50 % studietakt och på distans med fysiska träffar i Umeå varje termin. Om du måste komplettera dina utländska ämnesstudier så erbjuds du kurser ur universitetets samlade kursutbud med varierande studietakt och studieform.

Antagning för komplettering mot utländsk förskollärarexamen är just nu inte möjligt hos oss.

Har du en 2-årig eftergymnasial lärarutbildning avsedd för undervisning i någon av årskurserna 1 – 6 eller en akademisk lärarexamen för  undervisning i samma årskurser så kan du enbart söka till ULV vid Umeå universitet om du tidigare sökt lärarlegitimation hos Skolverket och redan fått deras kompletteringshänvisning.

Nationellt samarbete

Utländska lärares och akademikers vidareutbildning (ULV) är ett regeringsuppdrag till sex lärosäten: Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. Stockholms universitet har det nationella samordningsansvaret

 

 

Kontaktinformation