"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Anne Gustavsson

Anne är fil. dr i socialantropologi och arbetar som forskare. 

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Humanisthuset, Biblioteksgränd 3 (huvudentré) Umeå universitet, 901 87 Umeå

Anne bedriver forskning om människans förhållande till saker och platser, förankrad i antropologiska och historiska perspektiv och etnografiska metoder, t.ex studier om kolonial historia, kulturarv och migration. Anne är särskilt intresserad av historiska och nutida relationer mellan antropologiska museer och människorna som är representerade i deras samlingar.

Under 2022-2024 deltar Anne som forskare i projektet ”Bosättning och fördrivning: Intrasslade historier och svenska migranter i Argentina, Brasilien och Bolivia” som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Detta projekt fokuserar på svensk migration till Latinamerika i början av 1900-talet. Huvudsyftet är att diskutera hur migration, bosättning och fördrivning var delar av samma process i det som brukar kallas ”nybyggarsamhällen”. 

Under 2018-2021 drev Anne ett postdoktoralt forskningsprojekt, ”Photography, ethnography and colonization in the Río Pilcomayo medio. Histories and memories of the Nivaclé in the province of Formosa (Argentina)”. Projektet handlade om visuella repatrieringsprocesser och hur människor som är representerade i museums visuella samlingar förhåller sig till detta kulturarv idag. Projektet var finansierat av Argentinas National Research Council.