PORTRÄTT
Utbytesstudier på University of Birmingham, Storbritannien
England
BildPrivat
Hur gick tankarna inledningsvis kring utbytesstudier och vart du ville åka? Redan innan jag började mina studier på Umeå Universitet visste jag att jag ville på utbytesstudier, helst utanför Europa. Jag sökte universitet i Asien, där jag satte Shanghai i Kina som mitt första alternativ. Jag blev antagen till Fudan University i Shanghai, men på grund av Covid-19 fick jag senare veta att universitetet inte skulle ta emot några utbytesstudenter, och sökte mig då till University of Birmingham i England då deras ansökan fortfarande var öppen. Jag blev erbjuden platsen och tackade ja.
Berätta om staden och universitetet där du bedrev dina studier! Birmingham är Storbritanniens största stad efter London och ligger i centrala England. Staden är mångkulturell och erbjuder bra mat, en aktiv musikscen, ett livligt uteliv, och som alla brittiska städer: en mysig pub vid varje gatuhörn. University of Birmingham ligger strax utanför centrala Birmingham och är stadens största universitet med cirka 30,000 studenter. Universitetet grundades år 1900 och har pampiga byggnader, bland annat världens högsta fristående klocktorn (lokalt kallat Old Joe). Universitetet är prestigefyllt och min upplevelse var att kvalitén på kurserna var hög med väldigt kompetenta lärare.
Vilka kurser läste du och hur var studierna upplagda? Jag läste tre kurser: International Negotiations, Human Rights och Understanding Development Assistance. Kurserna lästes parallellt under hela terminen. Varje vecka hade man en föreläsning och ett seminarium (innan seminariet skulle man ha läst 2-3 vetenskapliga artiklar). International Negotiations hade ett speciellt upplägg: i mitten av terminen började vi med simulerade förhandlingar där klassen delades in för att representera olika afrikanska länder i frågor som gällde säkerhet, hälsa och ekonomi. En väldigt lärorik och rolig process. Kurserna tentas av under två tillfällen midterms i mitten av terminen och final exams i slutet av terminen. För min del var examineringen baserad på “written papers”, jag kunde med andra ord göra dem på distans.
Utbytesstudenter Birmingham
BildPrivat
Hur var studentlivet på universitetet? Som utbytesstudent i Birmingham finns det mer att göra än det finns timmar på dygnet. Studentföreningen (Guild of Students) är amerikaniserad: det finns cirka 100 olika intresseklubbar och nästan lika många sportföreningar. Jag hade gärna testat många fler, men jag deltog i “debate society”, “film society”, volleyboll, klättring och thai-boxning. Utöver detta, så spenderades mycket av min tid på att gå på pubar, lära känna nya människor från hela världen, upptäcka staden och resa runt i landet. Birmingham ligger mitt i England, vilket gör det enkelt att resa runt. Jag och mina vänner besökte under dessa månader Manchester, Bath, London (tre gånger), Oxford, Edinburgh och bilade runt i Cornwall. Det kommer alltid att finnas utbytesstudenter som är taggade på att resa runt med dig (och det finns sjukt mycket roligt att se och göra). Jag upplevde att det var lätt att skaffa vänner så länge man ansträngde sig lite och var öppen för andra kulturer och personlighetstyper. Universitetet är fullt av internationella studenter och utbytesstudenter som alla vill ha ett sammanhang.
Hur skulle du vilja sammanfatta utbytesterminen i tre ord?
Intensivt: Denna termin var otroligt intensiv - på ett väldigt positivt sätt. Jag har aldrig lärt känna så många människor, haft en så aktiv vardag, och hittat på så mycket roligt på en så kort tid.
Utvecklande: Denna upplevelse var utvecklande dels på akademiskt plan, dels på ett personligt. Akademiskt på grund av att jag valde kurser som jag var väldigt intresserad av, men inte tidigare berört i någon större utsträckning. Speciellt kursen i Human Rights (som var på en relativt hög nivå) har haft stora influenser på mitt val av masterstudier och troligen vad jag väljer att jobba med i framtiden. På ett personligt plan har det varit enormt utvecklande att helt själv se till att man lär känna nya människor. Därtill har den interkulturella upplevelsen (då jag träffade studenter från hela världen) utvecklat mina perspektiv på flera plan!
Vänner: Som tidigare punkter avslöjar så har alla vänner man träffat spelat en stor roll i min upplevelse. Jag har nu vänner från (i princip) alla världens kontinenter och jag håller fortfarande aktiv kontakt med flera av dem.