"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-10-24 Uppdaterad: 2024-02-14, 14:09

Det absolut bästa med utbildningen är lärarna

PORTRÄTT Agar har velat bli polis sedan han kom till Sverige som 13-åring. Han valde Umeå för att han hört mycket gott utbildningen och att han redan bor i stan. — Det absolut bästa med utbildningen är lärarna, säger Agar, som gärna vill vara med och bredda bilden av vem som kan vara polis.

Text: Ulrika Bergfors
Bild: Ulrika Bergfors

Varför ville du bli polis?

När jag kom till Sverige som 13-åring fick jag frågan i skolan om vad jag ville göra när jag blev stor. Jag svarade polis utan att tveka. Jag hade alltid tyckt att polisyrket verkade spännande. Att bli polis har varit en dröm alltsedan dess.

Vad gjorde du innan du började på utbildningen?

Jag har drivit en juicebar här i Umeå och före dess jobbade jag på en hamburgerrestaurang. Juicebaren drev jag parallellt med studierna under det första året, men har nu sålt rättigheterna vidare. Det gick riktigt bra att kombinera arbete och studier, mycket för att jag hade ett syskon som hjälpte till. Men det hade inte varit hållbart ett år till.

Varför valde du att studera i Umeå?

Största anledningen är att jag bor i Umeå och det var praktiskt att inte behöva flytta. Sedan har jag bara hört gott om polisutbildningen här i Umeå. Jag pratade med flera personer som tidigare pluggat till polis här och även andra personer som berömde utbildningen.

Det är också nära till allt i Umeå. Lokalerna ligger centralt och man kan ta sig runt på ett enkelt sätt. De är också väldigt moderna och fina.

Vad är det bästa med programmet?

Lärarna är det absolut bästa med utbildningen. De bryr sig och är väldigt stöttande. De ser var man kanske har svårigheter och ger en extra hjälp där man behöver.

Jag gillar också blandningen på folk, att studenterna kommer från hela Sverige och inte bara från Umeå. Jag lär känna framtida kolleger och får kontakter i hela landet. En annan fördel är att polisutbildningen ligger på campus och samverkar med andra delar av universitetet.

Sedan uppskattar jag variationen. Jag kan sitta och skriva uppsats på förmiddagen för att på eftermiddagen delta i någon fysisk övning.

Vilket är ditt favoritämne/moment?

Jag gillar praktiska övningar bäst. Case där vi agerar polis eller figurant och där vi får testa våra kompetenser. Det kan vara allt från vapenövningar med olika scenarier till övningar som rör barn och unga i utsatthet.

Även de fysiska övningarna i kamphallen gillar jag, där vi tränar tekniker och metoder för att till exempel gripa någon. Det är viktigt att veta vad man gör i dessa sammanhang.

Hur tycker du att du har utvecklats under studietiden?

Jag har inte pluggat på universitetet tidigare så det var helt nytt för mig. Det är rätt annorlunda mot gymnasiet och jag har bland annat lärt mig hur universitetsstudier fungerar. Man måste själv ta mycket ansvar – lägga upp sina studier, hitta en struktur och bestämma över sin pluggtid.

Jag har också lärt mig mycket inom olika områden som bemötande, hur grupper fungerar, att använda röst och kroppsspråk.

Vad har varit de största utmaningarna under studietiden?
För mig var simprovet en utmaning, men jag fick mycket hjälp av läraren och det gick till slut bra.

Juridiken är en stor del i början av utbildningen. Det var ett helt nytt språk och väldigt omfattande. Det gäller att vara beredd att lägga mycket tid. Även här får man mycket stöd av lärarna.

Har du haft nytta av några av dina erfarenheter som företagare under utbildningen?

Ja, på så sätt att jag jobbat med grupper och var van att möta människor. Det gör man också som polis och det är något jag gillar väldigt mycket. Grupprocesser är viktiga. Som poliser är vi extremt beroende av samarbetet med våra kolleger och att vi kan lita på varandra.

Skulle du rekommendera polisutbildningen i Umeå till andra och i så fall varför?

Ja, det skulle jag absolut. Förutom att själva utbildningen är bra så är även Umeå en väldigt fin stad att bo i, både på sommaren och vintern. Umeå växer och det finns mycket att göra här.

Var ska du göra aspirantutbildningen och vilka är dina förväntningar inför det?

Jag kommer att göra aspiranten i Västerbotten men jag vet ännu inte på vilken ort. Förväntningarna är att kunna ta med mig det jag lärt mig under utbildningen och vara till nytta.

Vad vill du jobba med när du är klar?

Åtminstone till en början vill jag vara inom ingripandeverksamheten. På sikt kanske jag skulle vilja jobba med ungdomsgruppen. Jag vill vara med och hjälpa människor, men också inspirera dem med annan etnisk bakgrund att vilja bli polis. Visa att det finns poliser med olika sorters bakgrund.

Vilka tips har du till dem som funderar på att söka till polisprogrammet?

Se först och främst till att träna regelbundet. Börja inte träna för sent inpå antagningsproven. Du kan också förbereda dig på hur begåvningstestet UNIQ går till.

Tänk igenom en extra gång om polisyrket verkligen är något som passar dig. Var ärlig när du svarar på frågorna. Psykologen ser ganska snabbt vilka som passar och inte. Och om du är säker på din sak, ge inte upp på första försöket. Det är vanligt att man inte klarar alla test. Själv kom jag inte in på första försöket utan på andra, men jag känner personer som sökt många fler gånger innan de kom in.

Polisutbildningen vill ju gärna rekrytera både fler kvinnor och personer olika etnisk bakgrund för att bättre avspegla samhället i stort. Varför tror du det är så få personer med invandrarbakgrund på polisutbildningen?

Jag vet inte exakt varför det är så, men jag kan tänka att många har dåliga erfarenheter av polisen från sina hemländer om man är född någon annanstans. Många föreställer sig nog också en polis som lång, blond och ”svensk”. Det är ju visserligen en generalisering, men faktum är att det behövs fler poliser ute i samhället med olika etnisk bakgrund.

Jag vill gärna hjälpa till att ändra den bilden och locka fler ungdomar med invandrarbakgrund att söka till polisutbildningen. Det är ju också en fördel att kunna flera språk och på så sätt skapa förtroende hos dessa ungdomar.

Foto toppbild: Ulrika Bergfors

Namn: Agar
Läser: Polisprogrammet vid Umeå universitet.
Bor: I Umeå.
Intressen: Titta på fotboll, träna och hänga med vänner.