"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-06-07 Uppdaterad: 2023-12-11, 15:25

Ekonomen sadlade om till polis – nu väntar aspirantutbildningen för Joakim

PORTRÄTT Joakim jobbade med ekonomi men drömde om att bli polis. Han sökte och kom in. Nu har han slutfört grundutbildningen som polis vid Umeå universitet och börjar redan denna vecka sin aspirantutbildning i Piteå.

Text: Ulrika Bergfors
Bild: Ulrika Bergfors

Nästan 120 polisstudenter var på plats i en närmast fullsatt Aula Nordica tidigt på morgonen den 3 juni för att delta i avslutningsceremonin som efter pandemin äntligen kunde genomföras som vanligt. Många nära och kära var på plats, tal hölls och musik framfördes.

Ibland känns det som ”oj är jag redo för det här?”, men samtidigt har jag fått lära mig väldigt mycket.

En av de studenter som nu går ut är Joakim Vikström. Han bor i Piteå och har läst polisprogrammet på distans.

Hur skulle du vilja sammanfatta dina två år på polisutbildningen i Umeå?

– Det har varit otroligt utvecklande. Jag har fått en annan inblick i vad polisyrket innebär men jag har också fått lära mig väldigt mycket om mig själv och jag har vuxit som människa, säger Joakim.

– Ibland känns det som ”oj är jag redo för det här?”, men samtidigt när jag tänker tillbaka så känner jag att jag har fått lära mig väldigt mycket.

Det allra bästa med utbildningen var nog campusveckorna då vi var på plats i Umeå. Vi som läser på distans bor tillsammans då och kommer varandra väldigt nära. Jag har verkligen fått vänner för livet, säger Joakim.

Joakim har inte bara pluggat till polis på heltid. Han har under tiden också varit huvudtränare för Piteå IF:s herrar i fotboll som spelar i Ettan på elitnivå. Egentligen borde den kombinationen inte vara möjlig men Joakim lyfter fram förståelsen från klubbens sida och att upplägget med distansstudier ändå har gjort det möjligt. Tränaruppdraget har han dock fått lägga på hyllan när han nu börjar sin aspirantutbildning,. Det blir för svårt att kombinera med det schema han kommer att ha.

Efter aspirantutbildningen kommer jag att få anställning i Piteå. Just nu vill jobba i yttre tjänst.

– Det känns otroligt spännande och förväntansfullt inför aspirantutbildningen. Det ska bli väldigt roligt. Även om vi har fått en inblick i vad polisen gör så har man ju inte en enda dag i tjänst ännu, så det blir en ny värld som öppnas, säger Joakim.

Vilka är då hans framtidsplaner?

– Efter aspirantutbildningen kommer jag att få anställning i Piteå. Det var så förmånligt att vi fick välja var vi skulle få anställning och jag kunde få fortsätta på samma ställe. Just nu vill jag jobba i yttre tjänst, säger Joakim.

– Det fantastiska med polisyrket att ju att det finns i hela Sverige, så det är svårt att veta var jag kommer att bo och arbeta i framtiden. Men Piteå blir det inledningsvis och så tar jag det lite som det kommer

Att bli polis har varit en barndomsdröm och den har funnits med där i bakhuvudet.

– Det var väl det här med lönen och arbetstiderna som fick mig att tveka. Jag jobbade innan med ekonomi på ett logistikföretag, men jag ledsnade på att sitta framför datorn. Jag kände att jag ville jobba mer med människor, så då sökte jag in och det har känts så rätt, avslutar Joakim.

Foto toppbild: Ulrika Bergfors

Joakim Vikström

Namn: Joakim Vikström

Bor i: Piteå
Ålder: 28 år
Studerat: Polisprogrammet på distans vid Umeå universitet, klar vårterminen 2022
Ort för aspirantutbildningen: Piteå