"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
En kvinna sitter i en soffa och läser en tidning.
Publicerad: 2025-05-23

Forskning om hållbarhet kommer till nytta på globalt företag

PORTRÄTT Redan innan disputationen i Företagsforskarskolan ringde Helena Nydahl upp det globala företaget Engcon och erbjöd sig att bli deras hållbarhetsstrateg. Det blev början på en karriär där hon får kombinera sin kunskap från forskningen med industriell tillämpning.

Bild: Magnus Wattman
En kvinna sitter i en soffa och läser en tidning.

Som hållbarhetsstrateg jobbar Helena Nydahl med att förbättra företagets hållbarhetsarbete och rapportera vilka effekter verksamheten har utifrån olika hållbarhetsaspekter. Alla börsnoterade företag är skyldiga att hållbarhetsrapportera och på senare tid har begreppet hållbarhet kommit att omfatta allt mer.

– Vi har fått bredda från att vara ganska fokuserade på klimatavtryck till att även tänka social hållbarhet och väva in hållbarhet i affärsstrategin, säger Helena Nydahl.

Det kändes spännande att det var en företagspartner involverad och att forskningen var mer tillämpad.

Engcon är ett verkstadsindustriföretag som är världsledande inom tillverkning av tiltrotatorer – ett tillbehör till grävmaskiner som gör att man kan tilta (luta) och rotera redskapet som används, till exempel en skopa eller en gripklo. Engcon har sitt huvudkontor i Strömsund, med cirka 450 anställda och säljkontor över hela världen. Helena Nydahl arbetar i Östersund.

Letade nytt jobb

Att hon sitter här idag är resultatet av målinriktat arbete – men också lite slumpen. 2016 letade Helena, som är utbildad ingenjör i energi- och miljöteknik, efter ett nytt jobb och fick syn på en annons från Umeå universitet om en doktorandtjänst inom Företagsforskarskolan.

– Projektet handlade om energi i byggnader utifrån ett hållbarhetsperspektiv och skulle ske i samarbete med AB Bostaden. Det kändes spännande att det var en företagspartner involverad och att forskningen var mer tillämpad. Jag kände dessutom att jag gärna ville tillbaka till universitetet, säger hon.

När Helena började sitt doktorandprojekt var begreppet livscykelanalys relativt nytt. Helenas uppdrag blev att översätta resultaten av livscykelanalysen i termer som var förståeliga för ett företag och sätta en prislapp på koldioxidbesparingarna.

Viktigt nätverk

Under tiden i Företagsforskarskolan träffade hon andra doktorander inom vitt skilda forskningsområden.

– Nätverket var jätteviktigt, vi hade ett stort utbyte av varandra. Vi fick också möjlighet att träffa andra företag – inte bara vår egen samarbetspartner – och få en förståelse för hur ett vinstdrivande företag ser på forskning och utveckling som kanske skiljer sig från universitetets syn. Vi hade dessutom väldigt kul ihop. Våra projekt var olika men ofta med lite liknande utmaningar, säger hon.

När Helena Nydahl satt och skrev det sista på sin avhandling längtade hon tillbaka till Östersund där hon vuxit upp. Det var då hon kontaktade Engcon och erbjöd sin kompetens inom livscykelanalys och hållbarhetsrapportering. Det blev en projektanställning som sedan ledde till ett fast jobb.

Värdefulla erfarenheter

Helena tycker att hon har haft stor nytta av erfarenheterna från Företagsforskarskolan. Till exempel att kommunicera forskning på ett sätt som är mer begripligt för ett vinstdrivande företag, men också kunskapen att snabbt plocka ut de viktiga delarna ur forskningsrapporter och andra ramverk.

– Det är något som jag upplever att jag har mer erfarenhet av än flera av mina seniora kollegor och som jag har stor användning av i arbetet när jag ska sätta mig in i nya lagkrav till exempel. Jag tycker också att forskarutbildningen har lärt mig att hantera stora mängder data och bryta ner komplexa problem.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– En känsla av att bidra till någonting större än bara marginalerna, att vara med och rikta in företaget mot att finnas kvar i en framtid där förhoppningsvis klimatet, schyssta arbetsförhållanden och jämställdhet är en viktig och avgörande del i företagsamheten. Sedan är det också ett ganska fritt jobb där jag fått vara med och påverka mina arbetsuppgifter, säger Helena Nydahl.

Snabba fakta

Ålder: 34
Kommer från: Ett litet samhälle utanför Östersund
Bor: Östersund
Familj: Min sambo Oscar och mina underbara barn Alfred (4 år) och Hjalmar (1,5 år)
Utbildning: Civilingenjör i energi och miljöteknik och Teknologie doktor
Det gör jag på fritiden: Renoverar vårt 70-talshus i originalskick och spenderar tid i fjällen tillsammans med min familj
Det gör jag om 10 år:  Jag verkar i en värld där hållbarhet styr affärsbeslut – på riktigt