"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-08-24 Uppdaterad: 2024-01-26, 13:56

Kary Främling

PORTRÄTT Kary Främling, professor i datavetenskap vid Umeå universitet, arbetar inom ett forskningsområde där en infrastruktur med 5G-teknik kan få stor betydelse. Med hjälp av ”Internet of Things” (IoT) kan saker utvecklas till smarta produkter

Text: Inger Nilsson
Bild: Mattias Pettersson

- Internet of Things är för mig att alla saker i världen har någon slags identitet och intelligens, kan förstå omgivningen, reagera på vad som händer och även samarbeta med människor, säger Kary Främling.

Främling upptäckte på 80-talet, hemma i Finland, att det var kul att programmera datorer och gick redan då kurser i artificiell intelligens. Numera arbetar han mycket med hus och hur man kan förbättra inomhusluften. I dag finns trådlösa installationer där sensorer, med hjälp av Internet of Things kan kommunicera med varandra och styra värme, ventilation och kyla för ett optimalt inomhusklimat. Bilar kan lära sig att kontinuerligt minska bensinförbrukningen, optimera motorerna och göra bilarna så långlivade som möjligt.

Främling började arbeta med detta runt år 2000. Han medverkar även i ett EU-projekt där Helsingfors, Bryssel och Lyon är pilotstäder. Avsikten är att projektet i framtiden ska leda till ett utbyte av information som, till exempel, kan tala om för bilföraren i Helsingfors var det finns lediga parkeringsplatser.

- Först följde vi varor, hur de rörde sig och var placerade. Sedan började vi mäta och tänkte så småningom att de också skulle kunna reagera på mätningarna. Vi började tala om intelligenta produkter. Det första vi gjorde var smarta kylskåp och smarta bilar.

Kylskåpet skulle kunna tala om att det fanns en läcka, att dörren var öppen. Numera finns även autonoma bilar. I Umeå arbetar forskarna bland annat just med hur olika produkter, till exempel bilar, kan lära sig att kontrollera sig själva och sedan använda sig av erfarenheterna, det forskarna kallar "reinforcement learning".

Vi samarbetar med riktiga företag, har riktiga produkter och riktig programvara. Vi gör saker som kommer ut i produktionen.

-  Målet är att göra livet enklare för människor, men också att vi indirekt ska kunna tackla de stora utmaningar vi har när det gäller naturen och föroreningar, säger Främling. Det huvudsakliga målet är att förbruka så lite energi och förorena så lite som möjligt och att systemen ska förstå sig på när det finns ett verkligt behov av att få användarna att reagera på något.

För att detta ska fungera krävs att systemen talar med varandra.

- Olika system måste kunna kommunicera och internet skulle inte kunna existera utan en gemensam standard. Jag tror heller inte att det finns någon industri, något område, som inte kommer att använda sig av det här konceptet.

Det finns dock vissa problem att vara uppmärksam på, när olika system kopplas samman. En diskussion handlar om vem som ska äga all data som plockas fram.

- Men det värsta som skulle kunna hända är väl att man öppnar en massa möjligheter för dataintrång. Det finns exempel på hur man brutit sig in i olika system, så systemen måste göras så säkra som möjligt.

 

Se en intervju med professor Kary Främling, pionjär inom "Internet of things", teknik som kommer att dra nytta av snabbare och säkrare internetuppkoppling.

Biografi

Kary Främling föddes 1965 i Borgå, Finland. Efter civilingenjörsexamen i datateknik från Tekniska Högskolan (Finland) år 1990 påbörjade han sin forskarutbildning vid Ecole des Mines de Saint-Etienne i Frankrike.

Avhandlingen från 1996 behandlar maskininlärning för beslutsfattningsmodeller och förklaring av dessa. Han har sedan dess bland annat varit undervisande forskare vid Tekniska Högskolan (Finland) och professor vid Aalto Universitet (Finland) sedan 2013. Han har grundat företag och arbetat inom industrin i flera omgångar.

Från 1 november 2017 är Kary Främling professor vid Umeå universitet.