PORTRÄTT
Student på programmet för internationell kris- och konflikthantering, intervjuad under termin 2
Bildprivat
Hur fick du information om programmet? Jag hade fått för mig att jag ville plugga i Umeå så jag skrollade igenom alla program som fanns och snubblade över IKK. Det kändes direkt som det rätta valet för mig, och jag har inte ångrat mig sedan dess. Jag var aldrig på något öppet hus eller diskuterade valet med någon speciell, utan läste bara igenom vilka kurser som skulle ingå och vad som fanns för möjligheter i framtiden och är mycket nöjd med mitt val!
Varför valde du att studera i Umeå? Jag kommer från Linköping där vi inte får särskilt kalla vintrar eller mycket snö. När jag har varit ute och rest har jag ändå alltid pratat om Sverige som om jag bodde i Norrland, berättat om meterdjup snö, midnattssol, norrsken och sådan kyla att andetagen fryser till is. Jag insåg att jag inte på riktigt upplevt min egen idé om hur Sverige är, och ville få den upplevelsen och erfarenheten.
Vad fick dig att välja IKK-programmet? Det finns flera anledningar till att jag valt IKK, först och främst slogs jag av hur extremt roligt, unikt och intressant det lät när jag började läsa om det och hade inte känt så för något annat program. Att få jobba med att hjälpa människor kändes viktigt. Som jag ser det finns det så många möjligheter efter denna utbildning att jag nog inte ens kommer hinna jobba med allt jag vill. Jag har också rest och jobbat mycket utomlands, och alltid sökt efter en utbildning där jag kan jobba internationellt i framtiden. Dessutom har jag ett stort språkintresse och talar fyra stora språk, vilket är en stor merit inom detta yrke.
Vad är bra med programmet? Det är än så länge väldigt roligt, lärorikt och spännande. Jag har fått en så mycket bättre förståelse för och kunskap om olika kriser, konflikter och händelser jag innan inte hade verktygen att förstå på riktigt. Kriser och konflikter är ett väldigt komplext ämne, men jag känner att man i programmet får en god helhetssyn som om något år förhoppningsvis kommer leda till även en djup förståelse. Vi har fått lära oss om det svenska krishanteringssystemet, konflikthantering och krishanteringens komplexa värld.
Vad vill du jobba med i framtiden? I framtiden vill jag jobba internationellt med krishantering. Mitt mål är att tillhöra ett team av specialister som skickas på uppdrag när olika kriser inträffar för att stötta den lokala hanteringen i deras arbete. Jag vill också forska i framtiden, men jag tror att det är bra att ha självupplevd erfarenhet innan det.
Är du engagerad i någon studentförening? Jag är medlem i Nordpol, som är studentföreningen för alla som läser IKK och några andra samhällsvetenskapliga program. Det är bland annat dem som håller i insparken. Jag är också engagerad i Utrikespolitiska Föreningen, där jag satt i resekommittén. Den är dock pausad nu på grund av rådande omständigheter.
Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet? Jag ser utbildningen som en möjlighet att ge mig in i krishanteringsbranschen med goda förkunskaper och verktyg för att göra ett bra arbete. Det känns som sagt som en mycket god möjlighet för att fortsätta min framtida yrkesbana utomlands, men också inom forskning.
Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa utbildningen? Läs den! Det är mycket få personer jag tror inte skulle tycka det är skitkul att läsa IKK. Alla ämnen vi berör är intressant och relevanta och har gett mig en ökad förståelse av världen. Det är mycket eget arbete, grupparbeten och seminarier som står för inlärningen, vilket är interaktivt och kul då man själv ser till att få lära sig om det man intresserar sig för. Jag skulle definitivt rekommendera utbildningen till någon som vill göra skillnad, lära sig om många olika områden och har ett eget driv.
Vad tycker du om Umeå som stad? Umeå är en väldigt gullig stad, jag hade aldrig varit här innan jag flyttade hit men jag har blivit förtjust i den! Det är svårt att få en normal bild av den då så mycket har varit stängt när jag har varit här, men det verkar som att det finns en väldigt levande och aktiv kulturscen vilket jag uppskattar väldigt mycket. Jag har varit på flera små musikspelningar och upplevt Bildmuseets fantastiska utställningar. Dessutom är det nära till fin natur och kust!
Vilken är din favoritkurs? Min favoritkurs var nog Analytiska perspektiv på kriser och krishantering då vi fick mycket tid att själva skriva om och fördjupa oss i olika kriser vi var intresserade av. Jag älskar att skriva så för mig är det perfekt att författa en rapport eller presentation där man reflekterar över olika händelser, begrepp och skeenden. Det kan låta avskräckande och komplicerat för någon som inte pluggat på universitetet, men man kommer snabbt in i det.
Vilka tips har du till de som funderar att söka till programmet? Fixa kurslitteraturen i god tid, var med på insparken och var inte rädd! Att plugga är superroligt, så se till att njuta av det.