"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-11 Uppdaterad: 2023-12-01, 11:04

Vera Torell

PORTRÄTT Arbetar på Regeringskansliet på Klimat- och näringslivsdepartementet.

När läste du programmet och vilken inriktning valde du?
Jag läste Politices kandidatprogrammet 2016- 2019 och valde statsvetenskap som inriktning. Efter att jag tog min examen läste jag en masterexamen i statsvetenskap på Stockholms Universitet.

Var och vad jobbar du som idag?
Jag jobbar på Regeringskansliet på Klimat- och näringslivsdepartementet. Regeringskansliet är en myndighet vars uppdrag är att stödja regeringen i dess arbete med att styra Sverige och förverkliga sin politik. Klimat- och näringslivsdepartementet har ansvar för frågor som rör bl.a. klimat, miljö, energi, näringsliv och innovation.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
Arbetet på Regeringskansliet är omväxlande och sker ofta i ett högt tempo. Mina arbetsuppgifter innefattar både operativa uppgifter, som att planera ett möte, och strategiska frågor vilket exempelvis kan vara att analysera hur Sverige kan arbeta för att få gehör för sin position i internationella förhandlingar. Exempel på arbetsuppgifter är att ta fram underlag och förslag till den politiska ledningen, delta i budget- och lagstiftningsprocesser samt i internationella processer. En stor del av arbetet är också samverkan. Mycket handlar om att ha kontakt med andra departement, myndigheter eller internationella kontakter. Jag arbetar med miljöfrågor och framför allt med internationella förhandlingar. Då deltar jag i svenska delegationen och företräder Sverige i förhandlingar.

Vilken nytta har du av utbildningen på programmet?
Politices kandidatprogrammet gav mig en god förståelse för statsförvaltningen, lagstiftningsprocessen och EU. Att få läsa grundkurser i nationalekonomi, statistik och juridik har varit värdefullt för att få en bredd i min kompetens. Utbildningen lärde mig också hur man kan ta in mycket information och text på ett snabbt och effektivt sätt och därefter kunna sammanfatta det kort och koncist. Under kandidatexamen gjorde jag en utbytes termin i England och praktik på svenska konsulatet i Chicago. På min praktik fick jag bl.a. hjälpa till med konsulära frågor samt lära mig hur en utlandsmyndighet arbetar. Att göra praktik var en bra möjlighet för att få testa mina kunskaper mer praktiskt och förstå arbetslivet mer.

Har du några tips till våra nuvarande studenter om hur man förbereder sig för arbetslivet?
Om du vet vad du är intresserad av och kanske till och med vad du vill arbeta inom, våga rikta in dig i vilka kurser du väljer och vad du skriver din uppsats om. Ta också chansen att göra en utbytestermin och praktik. Det är inte bara en rolig och lärorik möjlighet, utan också väldigt hjälpsamt när man ska ut i arbetslivet. Mitt tips är att om du vill ha möjlighet att få jobb på din praktikplats efter studierna så kan det vara fördelaktigt att välja en praktik i Sverige.

Ta också möjligheten att engagera dig i studentföreningar. Under min studietid satt jag i styrelsen för Politicesstudenternas riksförbud, det var en rolig och lärorik erfarenhet.