"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Uppror vi minns: Höghushotellet

I november 1988 offentliggjorde affärsmannen Eric Modig sina planer på ett hotell med sexton våningar i kvarteret Brage i centrala Umeå. Hotellet skulle hålla högsta standard och erbjuda många rum med utsikt över älven. Detta innebar starten på en av de mest intensiva stadsbyggnadsdiskussionerna som utspelats i Umeå. De båda lokaltidningarna tog omedelbart ställning. En för, en emot. Den socialdemokratiskt färgade Västerbottens Folkblad beskrev på ledarplats Modigs planer som "ett lyft för Umeås kulturella utveckling" medan den liberalt frisinnade Västerbottens-Kuriren citerade stadsarkitekt Åkerlind som menade att hotellförslaget uttryckte "ett slags Grönköpings-Manhattan". I den hetsiga debatt som startade beskrev motståndarna hotellet som spiken i kistan för ett traditionellt och trivsamt Umeå med egen profil, medan tillskyndarna av hotellet målade upp sina motståndare som förnekare av utveckling, urbanitet, framtid och tillväxt – ungefär. Folk som samlat tidningsklipp menar att frågan om höghushotell är den som lämnat mest efter sig i form av debatt-, insändar- och nyhetstext i Umeås mediehistoria. Protestlistan mot bygget skrevs under av cirka 9000 personer.

En intressant aspekt i sammanhanget var att 1984, alltså endast fyra år tidigare, hade kommunfullmäktige antagit en översiktsplan som uttryckte en önskan om anpassning till Umeås byggnadstradition. Bland annat ville man bevara stadens lågt hållna profil liksom fasaden mot älven. Oavsett vad man tyckte om det planerade höghushotellet fick man medge att det inte riktigt höll sig inom översiktsplanens ramar.

Hotellet byggdes – med lite tvehågsna försök att få de tre första våningarna att lira med stadens lokala byggnadstradition – efter att socialdemokrater, moderater, kristdemokrater samt några folkpartister fått ihop 42 röster mot centerns, vänsterns, miljöpartiets 23.

Och om du undrar varför konferenslokalerna i hotellet har namn från filmens värld, så har det att göra med att på tomten låg tidigare biografen Odéon. Det var en av Umeås få funkisbyggnader, uppförd 1938 efter ritningar av Umeåarkitekten Denis Sundberg. Onsdagen 30 maj 1990 hölls en avskedsgala på biografen under rubriken "Sista natten med Odéon", arrangerad av Umeå miljögrupp, kulturföreningen Humlan och Studiefrämjandet. Riktigt sista natten blev det emellertid inte. Ett trettiotal av avskedsfirarna beslöt att ockupera lokalen i protest mot hotellbygget. Under den dryga vecka som ockupationen pågick arrangerades konserter med företrädesvis band – bland andra Step Forward, embryot till Refused – från Umeås hardcorescen. En scen som skulle bubbla över alla bräddar under kommande år, med avtryck långt utanför Umeå.

Text: Västerbottens museum
från utställningen Makt och medborgare

Foto: Västerbottens Folkblad/Västerbottens museum

Senast uppdaterad: 2019-04-02