"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Jag är som en tvättsvamp när det gäller språk!"

Nathalie Behrend kommer ursprungligen från en liten by utan för Berlin men flyttade i tonåren med sina föräldrar till Skellefteå. Nu studerar hon till ämneslärare med tyska som första ämne och engelska som andra ämne.

Vad är det med språk som är så roligt?

– Vad är det som inte är roligt med språk! Varje språk har ord som inte har någon riktig motsvarighet i något annat språk. För varje sak man vill förmedla finns det ett perfekt ord men det kan vara i olika språk. Man antar en del av kulturen när man talar ett språk. Man får en mer tysk persona när man talar tyska och en mer svensk persona när man talar svenska.

– Jag valde också att lära mig teckenspråk på gymnasiet. Jag är som en tvättsvamp när det gäller språk! Jag upptäcker att jag ibland använder mig av tecken när jag står och undervisar. Det är inte fel att ha ännu en dörr att nå eleverna via.

Nathalie började studera turism för att bli reseledare men hann aldrig börja jobba som det när pandemin slog till. Så här i efterskott är hon glad att hon var tvungen att pröva något annat.

– Jag kände mig så hemma med mina klasskamrater på ämneslärarprogrammet. De som läser till lärare är intresserade av att arbeta med människor och av att göra intryck och det överensstämde så med vad jag vill.

Nathalies första möte med Umeå universitet var när hon deltog i Öppet hus. Numer trivs hon med sin nya stad.

– Campuset kändes stort, modernt och fräscht. Jag gillar att Umeå är en så grön stad både vad det gäller engagemang för miljörörelsen och odling men också när det gäller frisk luft och närhet till parker och skogar. Det är högt i tak i Umeå och jag med min mångkulturella bakgrund gillar att möta människor med helt andra intressen för att lära mig ett nytt perspektiv. Det jag tycker om med Umeå är att staden är så accepterande och mångfacetterad med bland annat Rekoringen, väven, föreningar och alla idrottsaktiviteter.

Nathalie har trivts med att läsa tyska och tycker att hon lärt sig mycket.

– Utan Ingela hade jag aldrig fått ett så bra grepp om grammatiken vilket ju är skelettet du hänger upp språket på. Alla lärare har varit jättebra. Lektionerna med Mareike och Bettina har givit så mycket. Litteraturen har varit så mångfacetterad. Lärarna har verkligen lagt sig vinn om att hålla sig à jour med nya böcker och vi fick läsa allt från Goethe till de senaste inom barnlitteraturen och dikter. Det har varit vardagsnära och inte bara gamla klassiker.

Skulle du rekommendera någon annan att läsa till ämneslärare i tyska?

– Det har jag redan gjort! Jag är som en vandrande reklam för språk och då speciellt tyska. Jag tycker mig märka ett ökat intresse för det språket. Jag har själv börjat prova på att programmera och jag märker att programmeringsspråk så som Python och Java script har många likheter med den logiska strukturen i tysk grammatik. Jag tror definitivt att man har mycket att vinna på att läsa språk överhuvudtaget men speciellt tyska om man sen vill bli bra på att programmera.

Senast uppdaterad: 2023-05-08