"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kompletterar kandidatexamen med svenska

Med en examen från programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande sökte Rebecca Rudolfsson till fristående kurs i Svenska A, 30 hp för att komplettera sin utbildning. Hon har nu siktet inställt på att bli svensklärare.

– Svenska, precis som alla andra språk, är ju användbart i alla fält. Att kunna kommunicera väl i tal och skrift är en värdefull kunskap. Har man dessutom ett intresse för språk så är det en rolig kurs att gå.

Är inte litteratur och kreativt skrivande väldigt lika ämnet svenska?

– De låter ju väldigt lika och de går utan tvekan hand i hand. Ändå tycker jag det finns en ganska stor skillnad. Jag skulle säga att svenskan är råvaran och litteraturen är produkten. I svenskan bryter man ner själva språket, det är vetskapen om hur människor förstår varandra samt gör sig förstådda genom ljud och tecken. I litteraturen har språket tagit ett konstnärligt uttryck, det är berättelser och dess budskap – det är något vi gör av språket. Så ja dem är lika men inte samma och jag skulle säga att de kompletterar varandra. 

Vad tycker du har varit roligast med momenten du hittills har läst på kursen?

Retoriken är nog roligast för det momentet är väldigt kreativt. Man får ganska fria tyglar och det är otroligt tillfredställande att få skriva och hålla tal om saker som man brinner för. Jag är väldigt förtjust i att få klura på olika stilgrepp och att sedan se reaktionerna när man väl håller talen.

Grammatiken överraskade mig. Jag trodde det momentet skulle vara lite tråkigt men det är jättespännande att bryta ner språket i sina minsta beståndsdelar. Jag har fått en annan uppskattning för språk, att de ens finns och fungerar är ju häpnadsväckande egentligen. På något vis kan man ju svenska i ryggmärgen men man kan inte riktigt förklara det, men det är just det grammatiken har lärt mig. Att faktiskt se språket och att kunna dissekera det.

Skrivande i yrkesliv och utbildning är ett väldigt nyttigt moment. Oavsett var man hamnar så behöver man ju kunna skriva i viss mån och då är det ju väldigt skönt att vara säker på hur man kan uttrycka sig professionellt. Nu har ju jag redan gått ett kandidatprogram men jag tror att det här momentet verkligen skulle kunna hjälpa de som inte skrivit uppsats förut.

Sociolingvistik är kul för att man undersöker hur språk påverkar samhället men också hur samhället påverkas av språk. Det handlar mycket om olika samhällsgrupper och hur man kan uppfattas olika beroende på hur man talar.  

Vad har du för framtidsplaner efter att du har läst klart kursen?

– Jag skulle vilja undervisa och bli svensklärare. Till våren tänkte jag läsa lite mer svenska för det kommer ge mig behörighet att undervisa på gymnasienivå. Men jag kommer nog läsa på halvtid och förhoppningsvis arbeta resten av tiden, det ska bli skönt att varva studierna med något praktiskt. Till hösten hoppas jag kunna börja med kompletterande pedagogisk utbildning som också behövs för att jag ska kunna bli lärare. 

Senast uppdaterad: 2023-01-11