"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Jag tycker språk är det viktigaste som finns"

Sara Frigerio är från Sverige men med italienska rötter. Numera bor och arbetar hon som lärare i engelska i Italien.

Du bor och arbetar i Italien, vilken är din koppling till Sverige?

– Min farfar och farmor och min pappa är från Italien och flyttade till Västerås på 40-talet men jag är född och uppvuxen i Katrineholm, tyvärr utan kunskaper i italienska. När jag var 19 år åkte jag till Italien för att lära mig italienska och sen blev jag kvar här.

Du har läst både engelska och italienska. Vad betyder språk för dig?

– Jag tycker språk är det viktigaste som finns. Det är så mycket mer än bara funktionen att kunna tala och förstå ett språk. När man blir så bra på ett språk att man kan förstå andemeningar på ett helt annat sätt, då är det riktigt roligt. Man behöver så mycket förståelse för en kultur för att förstå ett språk riktigt bra. Just att språk ger den bredden av kultur, historia, traditioner och själva orden är det jag tycker är roligt.

Du arbetar som lärare. Vad var det med läraryrket som lockade dig?

– Egentligen halkade jag in på ett bananskal och började jobba som engelsklärare här. Både min pappa, min mamma och min syster är lärare så egentligen hade jag absolut inte tänkt bli lärare men nu trivs jag med mitt jobb. Jag jobbar på en privatskola som tar på sig uppdrag att undervisa olika grupper i engelska under kortare perioder så mitt jobb är kanske mer språkkonsult än lärare. Vi hjälper företag som vill att de anställda ska bli bättre på engelska och vi undervisar också skolungdomar i samband med att de ska läsa för något certifikat. I Italien är det ett vanligt förfaringssätt.

Hur kommer det sig att du valt att läsa engelska och italienska på distans?

– Jag jobbar och har familj så distans var en bra lösning för mig. Jag behövde läsa mer engelska för att bli bättre på mitt arbete men det som framför allt har drivit mig att läsa kurser i engelska och italienska termin efter termin är för att jag tycker att det är så roligt. Jag har inget speciellt syfte som att ta en lärarexamen eller göra karriär på något sätt.

– Man måste dock komma ihåg att distans kräver självdisciplin. När man inte har läraren i rummet med sig så kan det också vara svårare att få hjälp om man inte förstår vad det är man ska göra. Jag tycker dock att lärarna i Umeå alltid har varit lätta att nå.

Vilka inslag i kurserna har du uppskattat mest?

– Inom engelskan har jag verkligen uppskattat lingvistiken och litteraturen. När det gäller italienskan har jag uppskattat att lära mig mer om landets historia och kultur och att bli bättre på att skriva akademiskt på italienska. Översättning har också varit intressant då de handlar så mycket om kultur och inte bara ord.

Vad har det inneburit för dig i yrkeslivet och privat att läsa språk?

– När det gäller italienskan har det givit mig en större förståelse för kulturen. Jag talade redan italienska flytande men hade inte läst om kulturen tidigare. När det gäller engelskan har det varit väldigt intressant speciellt med litteratur. Inom mitt yrke som lärare/språkkonsult i engelska har detta med att skriva akademisk engelska verkligen bidragit till att jag blivit bättre.

 

Senast uppdaterad: 2023-04-12