"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Stuart läste intensivkurs i svenska för att ta sig in på arbetsmarknaden

Stuart Wales har en kandidatexamen i Economics with development studies från Storbritannien. Han har bott en tid i Australien och Kanada men främst arbetat i London där han också träffade sambon Mia. När Storbritannien lämnade EU bestämde sig paret för att flytta till Umeå som också är Mias hemstad. För att komma in på arbetsmarknaden läste Stuart svenska intensivkurs 1 och 2.

– Jag gillar att testa nya saker och att träffa nya människor. Jag har alltid tyckt om att resa och lära känna olika kulturer. Fram tills jag flyttade till Sverige hade jag mest rest och bott i engelsktalande länder. Att flytta till Umeå och söka jobb var därför en väldigt stor utmaning för mig. Som medelålders engelsman har jag alltid haft fördelen av att andra människor kan tala mitt modersmål. Utmaningen att hitta ett jobb på ett andra språk var något nytt för mig.

Hur upplevde du studierna i svenska intensivkurs 1 och 2?

– Jag trivdes bra med mina språkstudier på universitetet. Det var också såklart ett bra sätt att träffa människor i samma situation som jag själv. En av de viktigaste sakerna jag lärde mig av att bo i ett nytt land var att det inte bara är ett språk man måste lära sig, utan hur samhället fungerar. Utöver det har man också glädjen att utforska en helt ny kulturhistoria.

Var det något speciellt i undervisningens uppläggning som du uppskattade?

– Jag tyckte att kursen hade en tydlig och välorganiserad struktur. Det var intensivt, som annonserades i namnet, så vi gick snabbt framåt för att täcka alla ämnen. Det var en lämplig blandning av självstudier och klassrumstid och den individuella hjälpen och feedbacken som jag fick från lärarna var mycket bra.

Vad har det betytt för dig privat och i yrkeslivet att få lära dig svenska?

– Det var viktigt för mig att kunna förstå och kommunicera på svenska när jag bor här, eftersom jag tror att det inte är möjligt att spela en fullvärdig roll i samhället annars. Min plan, i den mån jag hade en plan, var att "lära mig svenska och sedan hitta ett jobb". Efter att jag avslutat kursen hade jag självförtroendet (och kvalifikationen) för att söka jobb som krävde svenska.

– Nu blir jag vän med människor i Sverige genom att prata svenska, något som jag faktiskt är stolt över och förmodligen inte något som jag för fem-sex år sedan trodde var möjligt.

Du arbetar på Bauhaus nu. Hur upplever du det är att använda svenska som arbetsspråk?

– Bauhaus öppnade i Umeå i oktober och jag jobbar där nu. Jag träffar kunder i butiken och lär mig ett helt nytt ordförråd. Jag har alltid tyckt om att jobba med kunder, man träffar verkligen alla sorters människor. Att kunna göra det på svenska betyder mycket för mig och mitt självförtroende för svenskan förbättras snabbt.                      

Har du planer på att läsa mer svenska eller något annat på universitet?

– Det tog mig lite tid att hitta mitt första jobb. Jag jobbade lite på universitetet efter att ha avslutat kursen. En fråga jag fick ofta under jobbsökandet var "Vad är du utbildad som?", något som jag hade svårt att svara på och jag inte var beredd på. I London skulle jag ha fått frågan ”Vad har du gjort?”.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi i Sverige har tillgång till gratis universitetsutbildning, något som inte längre finns i Storbritannien, tyvärr. Som ett resultat av att jag gått intensivkursen har jag nu behörighet att studera svenska och det känns väldigt bra att få den möjligheten om jag någon gång bestämmer mig för vad jag vill göra när jag ’blir stor’!

 

Senast uppdaterad: 2023-04-12