"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Allmän studie- och kursinformation

Här hittar du allmän information om studierna och våra kurser.

Läsårets upplägg

Läsåret är uppdelat i två terminer (höst- och vårtermin) och varje termin delas i sin tur in i två studieperioder. Exakta datum för dessa perioder varierar, men de ungefärliga tiderna är:

 

Hösttermin

  • Studieperiod 1: Månadsskiftet augusti/september – månadsskiftet oktober/november.
  • Studieperiod 2: Månadsskiftet oktober/november – slutet på januari.

Vårtermin

  • Studieperiod 3: Slutet på januari – slutet på mars.
  • Studieperiod 4: Slutet på mars – början på juni.

Du hittar de exakta datumen för nuvarande och kommande terminer en av länkarna nedan.

 

Allmänt om våra kurser

De flesta av våra avancerade kurser är på 7,5 hp och på ges på halvfart över en studieperiod. Detta innebär att man bör läsa två kurser parallellt varje studieperiod. Undantag från detta är t.ex. projektkurser och examensarbete, där det är mer flexibelt.

En del av våra kurser är också periodiserade vilket innebär att de enbart ges vartannat år. Om du är intresserad av att läsa en periodiserad kurs så är det viktigt att du planerar dina studier så att detta blir möjligt. Vilka kurser som är periodiserade och när dessa ges finner du nedan under länken Rekommenderade studievägar och blockschema.

För alla kurser på avancerad nivå så anpassas scheman så att kursernas lärtillfällen ej ska sammanfalla. Om du studerar någon av våra kurser parallellt med kurser från andra institutioner så finns det en risk att t.ex. föreläsningar krockar. Det kan gå bra att göra ändå om antalet krockar är få. Men tänk på att du själv ansvarar för att ta ifatt det du missar, t.ex. genom att be att få kopiera föreläsningsanteckningar från någon medstudent. Det är också viktigt att se till att obligatoriska och examinerande moment ej kolliderar. Notera också att du vanligen ej behöver närvara vid samtliga schemalagda laborationstillfällen (se nedan under Schema).

Kursupplägg

Våra kurser består av en eller flera moduler. De flesta kurserna består till största delen av en teoridel. Därutöver tillkommer en laborationsdel och eller en datorlaborationsdel för vissa kurser. Dessa delar examineras vanligen separat och man har klarat kursen först när man har klarat alla delar. Kursbetyget bestäms typiskt av resultatet på teoridelen, men det förekommer också att de olika delarna sammanvägs för kursbetyget. Exakt information om kursupplägg och examination finns i kursplanerna för varje kurs.

Undervisning

Undervisningen på kursen kan ske i form av föreläsningar, lektioner, räkneövningar, handledning på laborationer, gruppövningar m.m.

Kursregistrering

För att påbörjan en kurs du har blivit antagen till så måste du registrera dig på kursen. Detta gör man via Studentwebben. Om du stöter på några problem eller har några frågor om detta så ber vi dig kontakta institutionens studieadministratör. Länk till Studentwebben och kontaktuppgifter till studieadministratör finns längst ner under ”Relaterade länkar”.

Kurshemsidor

Alla våra kurser har en kurshemsida på någon av våra lärplattformar Canvas och Cambro. Du får tillgång till kurssidan när du har registrerat dig på kursen. Där hittar du all information du behöver för kursen, t.ex. schema, kursplanering, kursmaterial, osv. Där finns också möjlighet att kontakta kursläraren, labbhandledare och andra studenter på kursen genom en meddelandefunktion.

Schema

Varje kurs har ett schema där du ser vilka tider, datum och salar för föreläsningar, räkneövningar och laborationer. Scheman kan hittas på lite olika sätt.

  • Om du loggar in på Studentwebben så hittar du schemat för samtliga kurser som du är antagen/registrerad på.
  • Du kan också hitta schemat via en sökning i TimeEdit (som är vårt schema och salsbokningssystem). De scheman du söker fram kan även synkas till din kalender i datorn eller din telefon.
  • Vanligtvis lägger även läraren ut ett schema på kurshemsidan.


I kursens schema förekommer ett antal laborationstillfällen. Detta är kursen samtliga laborationstillfällen, men notera att du vanligen ej behöver närvara på samtliga dessa. Du kommer istället att delas in i en grupp och varje grupp kommer bara behöva närvara på ett urval av alla laborationstillfällen. Kontakta laborationshandledare på kursen för att få mer information om detta.

Examination

Teoridelen i en kurs examineras vanligen med en salstentamen i slutet på kursen. Tentorna är vanligen 6 timmar långa och består vanligen av ett antal problem som du måste lösa. Tillåtna hjälpmedel på tentamina varierar från kurs till kurs. Information om detta får du av kursansvarig lärare.

Det kan ta upp till tre veckor innan tentamina har blivit betygsatta. När detta är klart så kommer du att kunna se ditt kursbetyg via Studentwebben. Du kan också be att få hämta ut tentan från kursansvarig så att du kan vilka uppgifter du har fått poäng på och var du har gjort fel. 

Kursens laborativa moment examineras vanligen via en skriftlig rapport och muntlig redovisning.

Anmälan till tenta

En mycket viktig sak är att du måste anmäla dig till tentan i förväg! Anmälan till ordinarie tentamen kan göras så fort du är registrerad på kursen. Du måste anmäla dig senast tio dagar innan tentamenstillfället. Om du får underkänt på en tentamen så finns oftast ett eller flera omtentamenstillfällen. Till omtentor kan man anmäla sig tidigast en månad och senast tio dagar innan tentamenstillfället. Notera att du ej kan skriva omtentamen för att få ett högre betyg på en kurs du redan klarat.

Kontakta institutionens studieadministratör om du stöter på problem med anmälan till tentamen. Mer information om tentamen finner du bland länkarna nedan.

Kurslitteratur

Merparten av våra kurser följer en eller flera kursböcker som du bör införskaffa. Information om kurslitteraturen hittar du längst ner i kursplanen för respektive kurs. Det är rekommenderat att du skaffar böckerna innan kursen börjar. Om du har frågor, t.ex. om vilken utsträckning böckerna används till så bör du kontakta kursansvarig lärare.

Förutom kursböcker så förekommer också egenproducerat och kopierat material, t.ex. föreläsningsanteckningar och laborationsinstruktioner. Detta material delas vanligen ut vid kursstart eller görs tillgängligt via kurshemsidan.

Senast uppdaterad: 2022-10-27