"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Reseberättelse - Slovenien

Tips innan man åker till Slovenien

  • Kolla noggrant igenom checklistan för utresande studenter på moodle, där står mycket bra information.
  • Börja i tid med att fylla i “learning agreement” då detta kan vara rätt knepigt och man behöver scanna in och skicka dokumentet mellan Umeå och Ljubljanas universitet, vi fick göra detta flera gånger efter att bland annat fyllts i fel några osv.
  • Det kan vara bra att ha med sig lite egna pennor, sax, pennhållare osv till sjukhusplaceringen.
  • Lär dig lite slovenska fraser som god dag, tack, varsågod osv. De flesta slovener pratar bra engelska, men många kan heller inte prata alls. Att kunna hälsa på slovenska var ett bra sätt att få lite kontakt med de patienter som ej kunde engelska.

Resa och boende

Boende
Efter vi hade fått godkänt från Ljubljanas Universitet för att få åka på utbytespraktik så fick vi information från universitetet att vi kunde ansöka om studentrum. Eftersom vi skulle åka en kort period och universitetet prioriterade studenter som skulle stanna en hel termin så fick vi information om att vi låg långt bak i väntelistan och risken var stor att vi inte skulle få ett rum.

Detta gjorde att vi började söka efter boenden på egen hand. Ca 2 månader innan avfärd hittade vi en lägenhet i centrala Ljubljana via Airbnb. En tvåa med tvättmaskin, diskmaskin, balkong, stort kök och badrum med badkar (Lyxlägenhet helt enkelt i student mått mätt). Den kostade oss ca 4000/person/månad och då ingick värme, el, internet och slutstädning. Ett till plus med just Airbnb boende var att lägenheten var väldigt bra utrustad med köksredskap, lakan, handdukar, hårtork osv. Vi har varit supernöjda med detta, en nackdel är dock om man vill uppleva studentlivet i staden så missar man mycket av att inte bo i studentkorridor.

Resa
Vi bokade flygbiljetter från Stockholm till Ljubljana + hemresa ca 3 månader innan avfärd och det var relativt bra priser. Ca 4000 tur/retur med ett incheckat bagage. Både på dit och hemvägen mellanlandade vi i Warszawa. Mellan Stockholm och Umeå tog vi oss med tåg.

Väl framme på flygplatsen som ligger en bit utanför staden kan man antingen ta en flygbuss till staden för ca 4,1 Euro men den går relativt sällan. Ett annat bra alternativ är att ta en shuttle- taxi, då kör dom en fram ända fram till ens adress och det kostar 10 euro/person, vilket vi valde.

Kollektivtrafik i Ljubljana
Under vår allra första dag i Ljubljana gick vi till “University of health science” för att träffa vår Slovenska mentor. Där fick vi också information om hur man skulle ta sig runt i staden. För att få ett student-busskort så behöver man gå till kollektivtrafikens biljettkontor “LPP” med ett intyg från skolan. Då kan man köpa ett busskort för 20 euro/månad.

En annan riktigt bra grej var att man kunde koppla kortet till stadens “cykelsystem” för bara 3 euro/år. Det finns en mängd olika cykelstationer i staden där man hämtar och lämnar cyklar, och det var något vi använde flitigt. Busskortet var också användbart, speciellt när vi hade praktikplatser lite i utkanterna av staden.

Praktiken

Vårdcentralsplacering
Vi valde att göra två av tre månaders praktik i Ljubljana, detta under praktiken i termin 4. De första tre veckorna på praktiken gjorde vi inom primärvården. Vi hade olika placeringar men upplägget såg någorlunda lika ut. En vecka på vårdcentral och två veckor inom hemsjukvården.

Erica fick under sin vecka på vårdcentral vara på fyra olika enheter med inriktning på barn och ungdomsvård. Först fick hon följa med en sjuksköterska som åkte runt till olika skolor för att föreläsa för barn i grundskolan om hälsa, kost, träning och sömn. Han hade förberett olika PowerPoints för som riktade mot just den åldern barnen befann sig i. Han undersökte också barnens tänder och noterade eventuella försämringar eller förbättringar. Sedan fick hon vara på en mödravårdscentral/BVC där sjuksköterskor och läkare i ett team tog emot bebisar mellan 0 – 6 år. Antingen på rutinkontroller eller om föräldrarna sökte vård för att deras barn var sjuka. Dagen efter fick hon vara med på mottagningen för barn i skolåldern, alltså mellan 6 - 15 år. Där man under dagen skulle mäta, väga, testa synen och vaccinera barn från en femteklass. Sista dagen den första veckan fick hon vara på en gynekologisk mottagning där sjuksköterska och läkare i team tog emot gravida kvinnor för ultraljud eller andra undersökningar. De två veckorna inom hemsjukvården fick hon följa med en och samma handledare hem till patienter i alla olika åldrar.

Matilda fick under sina första två veckor följa med en sjuksköterska inom hemsjukvården. Där fick hon följa med till patienter som behövde hjälp med såromläggningar, dosettdelning, kontroller av nyfödda barn m.m. Det som var intressant med denna placering var att se hur befolkningen levde och hur deras hem såg ut. Hon arbetade i ett område som ansågs “fattigare” varav standarden i vissa lägenheter var väldigt låg och ohygienisk.

Den sista veckan hade Matilda sin placering på vårdcentralen för ungdomar som är i skolåldern. där fick hon vara med om allt från att träffa sjuka barn samt rutinkontroller som mäta, väga och vaccinering.

Psykiatriplacering
Egentligen hade vi redan gjort våran psykiatriplacering hemma i Umeå månaden innan avfärd, men vi fick ett litet annorlunda upplägg på vår utlandspraktik med tre veckor primärvård, två veckor psykiatri och tre veckor sjukhus.

Psykiatri Sjukhuset i Ljubljana ligger en bit utanför staden och består av flera byggnader utspridda på ett stort grönområde. Vi tyckte att det var en väldigt lugn, harmonisk atmosfär där, vilket många av patienterna också uppskattade. Vi fick ett bra bemötande på psykiatrin - första dagen mötte vår ansvariga mentor upp oss, hade ett litet informationsmöte, vi fick namnskyltar och han visade oss vart vi hämtade ut kläder och omklädningsrum. Erica fick göra sin praktik på en öppen avdelning, patienterna bodde där men fick gå och komma egentligen hur de ville.

Matilda gjorde placering på en låst avdelning där dem endast fick vistas ute två timmar per dag uppdelat på två tillfällen. Problematiken med den låst avdelningen är att det finns en lag som säger att patienterna måste ha tillgång till att röka. Eftersom dem inte fick gå ut fritt hade dem ett kombinerat duschrum och rökrum där dem fick röka 15 minuter per timme. Detta bidrog till att det ofta luktade kraftig rök inne på avdelningen vilket inte är hälsosamt för någon.

Eftersom mycket av omvårdnaden inom psykiatri handlar huvudsakligen om samtal var språkbarriären här ett ganska stort hinder. Förmågan att prata engelska varierar väldigt mellan både patienter och personal. Men vi märkte också att många av patienterna efter tag började prata engelska så gott som det gick, man behövde bara ge dem lite tid. Det märktes också att de tyckte att det var roligt, vissa nämnde att de inte hade gjort det sedan skoltiden.

Sjukhusplacering
Under våran sjukhuspraktik fick Erica vara på plastikkirurgen och Matilda på hjärtintensiven. Vi tyckte att placeringen där var strukturerad, vi hade var sin huvudhandledare som första dagen visade oss omklädningsrum och kläduthämtning.

Plastikkirurgen är en stor enhet med två avdelningar och en poliklinisk avdelning. Erica fick vara en vecka på vardera. Första veckan var hon på “burn unit” avdelningen för brännskador, andra veckan på plastikkirurgen och den tredje på den polikliniska avdelningen där alla typer av dessa patienter behandlades. Hur delaktig hon fick vara berodde lite på vilken handledare hon hade för dagen, men i det stora hela fick hon göra väldigt mycket praktisk under dessa veckor som att till exempel ta bort stygn och lägga om och tvätta sår.

På hjärtintensiven fick Matilda första veckan vara på den avdelning där de mest kritiska patienterna hamnar, detta eftersom denna avdelning ligger vägg i vägg med operationen. På den avdelningen finns det fem vårdplatser men ofta kunde dem bara ta emot fyra stycken på grund av sjuksköterskebrist. På de resterande två veckorna fick hon vara på en annan hjärtintensiv där patienterna inte var lika kritiska. Under denna placering fick hon själv göra väldigt mycket, allt ifrån att lägga om sår, dra dränage, lägga om och ta bort CVK:er till att bara samtala med patienterna. Matildas handledare under denna placering pratade väldigt bra engelska vilket bidrog till att hon förstod allt mycket snabbare och dem kunde svara på alla frågor och funderingar. Det som även var roligt var att man fick under denna placeringen fick ta fram sin kunskap som man lärde sig under termin ett om anatomi och fysiologi.

Att göra i Ljubljana

Staden
Ljubljana är en rätt liten stad men det är också en turiststad med väldigt mycket liv. Centrumet består av en gammal stadsdel men vackra gamla byggnader och mängder av uteserveringar som ligger kring floden “Ljubljanica”. I mitten av staden ligger det kända “Ljubljana Castle” uppe på en höjd som man kan gå upp till på ca en halvtimme för att få en fin utsikt.

Mat
En av de bästa sakerna med att vara student i Ljubljana är att utemat är subventionerat på en mängd olika restauranger i staden (om man går till ESN office i Ljubljana kan man få tillgång till ett kort/simkort som man blippar vid ett matköp). Man får då antingen en väldigt bra rabatt eller så är maten helt gratis beroende på vilken restaurang man går till. På bilden äter vi mexikanskt för ca 4,5 Euro.

Ett tips är också matmarknaden som är öppen varje fredag under sommarhalvåret vid bra väder. Där man kan köpa massa olika typer av streetfood till bra priser. Bra stämning är det också!

Uteliv
Man kan i princip gå ut varje dag i Ljubljana om man vill, i alla fall under den perioden vi var där (våren). Om man går med i olika “Erasmus students Ljubljana” grupper på facebook så kan man hitta olika evenemang för studenter som uppdateras varje vecka.

Träning
I den stora stadsparken “Tivoli” finns massor av bra löpspår. Det finns även ett helt okej utegym i parken. Som student kan man också få gymträna gratis på “University sports hall rozna dolina”. Kruxet är bara att det är bara öppet vid vissa specifika tider och att man måste förboka plats på gymmet för att få en plats då det är begränsat med utrymme, men det funkar bra om man bokar i tid. Mer information finns på universitets hemsida. Annars finns det såklart andra gym i staden som man kan köpa gymkort på.

Resor och upplevelser

Trieste, Italien
Under vår första helg åkte vi iväg över en dag till den italienska staden Trieste. Vi åkte med bussföretaget Flixbus där biljetten tur och retur kostade ca 20 euro. Det är en vacker stad som är mysig att strosa omkring i med bra shopping och supergod italiensk glass. Det fanns en gammal borg uppe på en höjd mitt i staden man kunde vandra uppför men fin utsikt över den adriatiska kusten.

Bled - Sloveniens största turistmål
Andra helgen blev vi medbjudna att åka med Matildas handledare till den kända sjön Bled. Det ligger inte alls långt från Ljubljana och tog ca 40 min med bil. Det är en otroligt vacker plats med en känd kyrka på en ö mitt i sjön. Man kan promenera runt sjön och det tar ca en timma. Det går bra bussar till Bled från Ljubljana om man vill åka dit över dagen.

Vogel - Skidåkning över en dag
Samma helg tog vi också en buss över dagen till en av Sloveniens många skidorter. Bussen stannade precis nedanför gondolliften som går upp i bergen och till skidsystemet och eftersom vi hade tur och det var soligt hade vi en fantastisk utsikt. Kostnaden för liftkort och skidhyra var ca 50 - 55 euro. Tips är att packa med sig egna skidglasögon och hjälm om man är sugen på skidåkning.

Bovec och Bohinj - Skidåkning och nationalpark
Vår tredje helg planerade vi en liten längre utflykt och hyrde en bil över två dagar. Vi åkte först genom nationalparken Triglav till den Slovenska byn Bovec. Där ligger det också en skidort, Kanin-Sella som ligger precis vid gränsen till Italien. Vi tog en gondollift upp till skidsystemet och hade återigen supertur med vädret. Skidorten är Sloveniens högsta och man kan till och med se ända ner till kusten vid fint väder. Väl uppe med gondolliften kan man fortsätta att ta sig till den italienska sidan av bergen och vi kunde där åka skidor ända ner i den italienska dalen. Liftkort och skidhyra kostade ungefär som i Vogel, ca 50-55 euro.

Efter att ha åkt skidor en hel dag åkte vi på kvällen vidare till byn Bohinj som också ligger i nationalparken Triglav där vi bokat rum på ett hotell för en natt. Dagen efter vandrade vi runt “Bohinj Lake”, en alpsjö. Om man vill finns det också olika vandringsleder man kan ta i de kringliggande bergen av olika svårighetsgrader. Hotellrummet kostade oss ca 30 euro var. Vi hyrde bil av företaget Renty, det ligger en bit utanför Ljubljana centrum men har bra deals för Erasmus studenter.

Venedig
Att ta sig till Venedig som ligger i Italien tog cirka 3 - 4 timmar beroende på vilken buss man valde och biljettpriset låg på 170 - 250 kronor per resväg. Venedig i sig är en väldigt vacker stad men väldigt dyr. Vill man inte lägga ut onödigt mycket pengar på mat kan man alltid ta med sig en matlåda eftersom det finns många vackra platser att äta på efter kusten, annars fanns det många ställen där med sålde lyxigare pizza att ta med sig och äta, dem kostade ca 4 euro. Att bo i Venedig kostade ca 1600 kr per natt och då vi var där var allt nästan fullbokat. Vi valde därför att bo på fastlandet och ta en buss till Venedig vilket var ett mycket billigare alternativ. Där hittade vi hotell från 600 kronor per natt och buss ut till Venedig kostade 15 kronor per resväg.

Portoroz och Piran - Slovenska kusten
Att ta sig till den slovenska kusten tar ca 1,5 timma med bil. Med buss tar det lite längre tid. Portoroz och Piran är två städer som ligger precis intill varandra och det var de ställena som vi blev tipsade av våra handledare att åka till. Det är stor skillnad att åka ner till kusten när man besökt bergen i Slovenien då klimatet och miljön är väldigt olika. Eftersom vi åkte ner till kusten senare på praktiken i slutet på april så var det nästan medelhavsklimat. Piran är en jättemysig gammal by, och vi rekommenderar starkt ett besök.

Šmarna gora
Detta är en kyrka som ligger på ett berg med utsikt över Ljubljana. Det ligger cirka en mil från centrum och man kan välja att ta en lokalbuss som stannar nedanför berget eller att ta sig med hjälp av “cykelsystemet” kombinerat med promenad. Upp till kyrkan måste man gå till fots och det finns utmärkta stigar som är markerade. Väl där uppe kan man stå sig ner i en solstol eller köpa någonting gott att dricka eller äta. Detta är en känd plats för både turister och för befolkningen vilket syntes på antalet människor där uppe.

Namn
Erica Backlund & Matilda Edlund
Publicerad: 2018-04-19