"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Reseberättelse - Tanzania Ilembula - vt 2019

Att fixa inför resan

  • Dokument från institutionen (invitation letter för visum, försäkring från Kammarkollegiet, certifikat om att man är utbytesstudent och clincal assesment document (internationell version av ASSCE… typ) – på moodlesidan för internationalisering står det vad för dokument som du behöver ha med dig, alla dessa dokument får du av Susann och Annika på ert informationsmöte.
  • Grejer från KTC och tillhörande intyg för materialet (prata med Sonja på KTC, hon sköter detta).
  • Visum! Passet ska skickas via posten så ta tag i detta i tid – se till att få invitation letter från Ilembula i tid och kontrollera alla uppgifter. Vi fick fel datum två gånger innan det blev rätt och detta måste bifogas när ni skickar in ansökan till ambassaden.
    Viktigt att skicka med ett nytt ”pass/körkortsfoto” samt förfrankera ett kuvert att lägga ner som de kan skicka tillbaka passet och visumet i (sätt på två frimärken för säkerhetsskull, Hanna fick problem då hon endast klistrat på ett – man vill inte ha panik i paradiset som vi fick!)
  • Grejer att skänka om man vill göra det. Uppskattas väldigt mycket av sjukhuset! Tips är att kontakta olika företag/förbund samt kolla avdelningar på sjukhuset. Vi pratade med huvudhandledare på tidigare VFU-placeringar. Tips tips… framförallt bläckpennor är heta på detta sjukhus!
  • Vaccinationer. Kontakta infektionsmottagningen så vet de vilka vacciner du ska ta men vanligaste är – tyfoid/kolera, gula febern, meningit, malaria samt hepatit A och B om man inte har detta sedan innan).
  • YELLOW BOOK för gula febern. För att komma in i landet vill de att man ska kunna visa upp att man är vaccinerad mot detta.
  • Kopior på viktiga dokument såsom visum, pass och yellow book som en säkerhet.

Resan till Ilembula

Vi reste med Etiopien Airlines från Stockholm till Dar Es Salaam med en mellanlandning på 4h i Etiopien (ca 6 000 kr tur och retur med ombokningsskydd). Detta var väldigt smidigt och ett bra bolag att resa med, däremot så är det lite knapert om ställen att köpa något att äta på Addis Ababa så vi rekommenderar att ta med något i handbagaget. Från Dar Es Salaam valde vi att flyga till Mbeya (ca 2 000 kr tur och retur), en stad ca 4 h ifrån Ilembula där vi blev hämtade av en sjukhusbil (800 000 TZS, alltså ca 3 200 kr tur och retur) Man kan även flyga till en stad som heter Iringa. Även buss på ca 14 h finns som ett billigare alternativ.

Innan vi åkte till Ilembula tog vi en minisemester till Zanzibar. Från Dar Es Salaam kan man välja att flyga eller åka färja. Vi tog färja dit och flög hem. Båda färdsätten var smidiga och färjan var väldigt bra men vi skulle rekommendera att ta flyg för att slippa kaoset vid hamnen i Dar. Färjan kostade ca 300 kr/väg och flyget 750 kr MEN går att få billigare om du bokar själv via nätet (vi gjorde det på någon form av ”resebyrå” vid hamnen som garanterat lurade oss på några kronor). Bra att veta ifall du bokar via någon byrå kan vara att en taxi kan råka vara svarttaxi – något som ej rekommenderas av skolan… men vi överlevde och herrn vi åkte med var mycket snäll.

 

Ilembula som by

En trevlig by med ca 20 000 invånare som var betydligt större med större utbud än vad vi hade väntat oss. Innan vi åkte fick vi bilden av att det fanns några ställen där man kunde köpa vatten på sin höjd typ, men det finns ett gott utbud av små affärer med dricka, kakor, lite snacks med mera samt mindre hak för lättare mat om man vill komma ifrån den relativt enformiga maten som serveras. Ett tips – chipsimaijaj!! Vad är det?... återstår att se! Det finns även en mindre marknad samt olika stånd med färska och supergoda frukter/grönsaker som inte kostar många kronor.

I byn finns även vad vi kallar ”simkortsaffären”, ett ställe där man kan köpa simkort till telefonen (de klipper kortet så man kan ha vilken telefon som helst). Vi fixade våra simkort direkt på flygplatsen i Dar, men funkar lika bra att fixa här. Vi har använt oss av operatören Vodacom som fungerat väldigt bra (kostade ca 250 kr för 4 veckor med 15 GB surf + samtal och sms).

ATM! Det finns en bank på stora gatan från sjukhuset där man kan ta ut pengar vilket har fungerat felfritt. Som säkerhet kan man ta ut lite pengar i Dar eller Mbeya/Iringa då strömavbrott förekommer.

Boende/mat

Boende var redan fixat för oss på sjukhusområdet när vi kom, så detta var inget vi själva behövde ta tag i. Vi fick ett parhus som delas med finska stundeter och innehåller tre sovrum, ett kök, ett vardagsrum/sällskapsrum och ett badrum. Man har även en egen terrass på baksidan med en fin gård och utsikt. Vi betalade veckovis för boende och mat till sjukhuset, 30 000 TZS = ca 120 kr/dygn. Sängkläder, handdukar och myggnät finns i huset men är man kräsen så ta med egna. Vi använde det som fanns i huset, men kröp ner i reselakan vi själva hade med.

Elektricitet och vatten är ett stort problem i Ilembula vilket innebär att strömavbrott och avsaknad av vatten förekommer. Vi har haft tur och inte upplevt större problem med någotdera men är bra att veta så att man kan förbereda sig med uppladdade powerbanks och våtservetter. Vattnet är emellanåt lite brunt och man kan inte förvänta sig en varm dusch varje dag utan det beror på vädret då vattentanken värms upp av solen på taket.

Vad gäller tvätt så har vi skött detta själva. Vi hade en vattenkokare i huset som vi värmde upp vatten med och handtvättade i två baljor. Man kan lämna in tvätt till sjukhuset om man vill men detta är inte något vi utnyttjat.

Måltider tillagas och serveras av två köksor, Flora och Witness, tre gånger om dagen. Frukost serveras kl 08, lunch kl 14 och middag kl 18. Tiderna kan dock variera… ibland råkar lunchen vara klar t ex 15 så då får man ta det lilla lugna eller erbjuda sig att hjälpa till i köket som de blir glada för. Vid allergier – säg till. De försöker lösa detta så gott som möjligt. Men i regel är det ris/potatis och tomatsås med sallad som serveras. Till varje måltid får man 50 cl vatten.
Te och kaffe finns att tillgå när så önskas. Tröttnar man lätt på enformig mat eller om magen säger ifrån kan det vara bra att ha med sig hårdbröd, bars eller liknande som är lätt att få i sig.
Annars finns det som sagt mycket grönsaker och frukter att köpa i byn.

Sjukhuset har en säkerhetsvakt som går omkring nattetid – bli inte rädda om informationen inte når er och det är en man som knackar på och uppger sig, på swahili, att vara sjukhusets säkerhetsvakt. Han talar inte speciellt mycket engelska, men kommer gärna förbi och kollar läget innan läggdags. Några artighetsfraser på swahili är tillräckligt.

Sjukhuset/praktiken

Sjukhuset består av ca tio avledningar och man får vara på alla om man önskar det (förlossning, kirurgisk, medicinsk, barn, HIV, tuberkulos, intensiv, operation, ögonklinik, röntgen och family planning). Man skriver ett schema och lämnar till matronen Sophia så vet hon hur man tänkt och ser över att det funkar. Det finns även mobilia team som åker på outreach till närliggande byar. Vi har åkt med ett palliativt team och ett reproductive team – kort sagt delar man mediciner, väger patienter och ger vaccinationer.

Dagen börjar i kyrkan kl 07.30 med gudstjänst, något som är frivilligt för oss utbytesstudenter men då de flesta går och det är en ganska mysig stund på morgonen har vi varit där varje morgon måndag-fredag. Efter gudstjänsten är det morgonmöte där man får rapport från nattpersonalen innan man går iväg på frukost och sedan vidare till avdelningen där man ska vara under dagen. Rond med läkare brukar börja ca 09, så se till att vara där i tid. Avdelningarna styrs mer eller mindre av sjuksköterskestudenter med en handledande sjuksköterska. Studenterna är lite blyga med engelskan till en början men säg att du ska vara med dem på avdelningen under dagen, ställ frågor och be de berätta om patienterna så tar de väl hand om dig när de blivit lite mer bekväma. De är väldigt intresserade av att veta hur det fungerar i Sverige och ser gärna att man utbyter kunskaper och erfarenheter med varandra.

Längden på dagarna varierar. Allt beroende på hur mycket patienter det är. Ibland kan det vara mycket inplanerat, t ex kejsarsnitt, operationer med mera och andra gånger är det lugnare. Då får man kika vidare på andra avdelningar om det finns något att hjälpa till med där eller eventuellt hjälpa sjuksköterskorna som jobbar på sjukhusets barnhem. Som de själva säger – tid är inget problem i Afrika – så i det västerländska arbetssättet kan saker och ting tyckas ta lite väl lång tid, men ha tålamod och fråga om ni kan hjälpa till. OCH -våga ta plats!
Ge inte upp hoppet om du känner att du inte får det mest inbjudandet bemötande direkt.

Personer som hjälper en, tar hand om en och förgyller ens tid i Ilembula

Flora och Witness. Köksorna. Hjälper med det mesta. Lära dig swhaili, baka födelsedagstårtor och säga till barn att låta oss vara ifred i vårt hus (vi gav grannbarnen en fotboll, efter det hade vi 15 barn ståendes utanför våra fönster varje dag och ville ha saker, så var lite försiktiga med att ge bort saker i välmening). Om du ska handla i byn är det en bra idé att fråga dem vad saker och ting ska kosta.

Sophia. The matron. Mama Sophia. Hon är chef över sjuksköterskorna på sjukhuset samt ansvarig sjuksköterska över oss utbytesstudenter. Oberoende av vilket problem du har så fråga henne, hon hjälper till med allt.

En riktig stjärna!

Simon och Bryecson. Simon är en pastor som jobbar i sjukhusets kapell och brukar ha gudstjänster på morgonen. Han välkomnade oss när vi kom till Ilembula. Han kan man också fråga om det är något man funderar över. Bryecson är den gamla kontaktpersonen som tyvärr slutat arbeta på sjukhuset men som gärna också hjälper till. Han bokade hela vår safari åt oss.
Så snällt!

Ulla. En pensionerad barnmorska som jobbat och bott i Ilembula i ca 40 år. Hon tycker det är himla mysigt att bjuda hem på svenskt fika och även här har du en stjärna att fråga om hjälp.

Att göra på fritiden

  • Spela spel
  • Läsa böcker/plugga
  • Träna/promenera – vi har löptränat i byn, något som drog till uppmärksamhet i början men ger med sig med tiden.
  • Åka till Makambako – större by med större marknad där man kan köpa sådant som man inte kan hitta i Ilmebula… Choklad och chips!
  • Åka på safari en helg! Vi åkte till Ruaha National Park och bodde på Hilltop Lodge.
    Rekommenderas varmt!

Tips!

  • Lär er lite swahili innan ni åker
  • Skärbräda och kniv/potatisskalare för frukter och grönsaker
  • Yatzy/UNO/kort
  • En godispåse per lördag! (om man är en gottegris som vi)
  • Pannlampa
  • Powerbank
  • Adapter (och skarvsladd, finns få fungerade uttag)
  • Litet apotek
  • Ljus + tändare/tändstickor
  • Vinöppnare (hehe)
  • Liten högtalare
  • Finns tid för plugg – ta med kurslitteratur om så önskas utnyttja tiden till fullo
  • Tvättmedel
  • Myggmedel
  • Regnkläder/regnponcho
  • Hämta kasserade arbetskläder på Gateway på sjukhuset. Gå dit fler än en gång och kolla då det kan vara dåligt om storlekar.
  • Tänk på att ha kläder som täcker axlar och knän när ni är i byn, det är så de går klädda.

 

Fraser på ord som används flitigt – bra att lära sig…

Mambo – hej (svara med poa)
Kamwene – hej (på deras stamspråk, nästan alla säger det)
Chikamo – hej (till äldre person, svara med marahaba till yngre person)
Unaitva nani? – vad heter du?
Na itva… - jag heter…
Nimetokea Sweden – jag kommer från Sverige
Mimi ni mwanafunzi wa mwuguzi – jag är en sjuksköterskestudent
Kwaheri – hejdå
Tutaonana badaye – vi ses senare
Tutaonana kesho (asubuhi) – vi ses imorgon (bitti)
Usiku mwema – god natt
Habari gani? – hur är det?
Nzuri (sana) - bra (mycket)
Ashante (sana) – tack (så mycket)
Karibu – välkommen/varsågod
Samahani – ursäkta
Pole – förlåt
Pole pole – långsamt/försiktigt
Ndiyo – ja
Hapana – nej
Utapona haraka – du blir frisk snart
Siku njema – ha en bra dag
Shilingi ngapi? – hur mycket kostar?
Parachichi – avokado
Nanasi – ananas
Tikitimaji – vattenmelon
Ndizi – banan
Embe – mango
Maji – vatten
Yai - ägg
Chungwa – apelsin

Första dagen i kyrkan, på morgonmötet och varje gång ni åker på outreach så förväntas det att ni presenterar er. Helst på swhaili. Fetmarkerade ord kan därför vara bra att ha koll på redan första dagen.

Om du har några frågor eller funderingar finns vi att nå på:

Hanna Nykäinen – hannanykainen@gmail.com
Madelene Mårtensson – madde.m91@hotmail.com
Elina Karlsson – elina.karlsson@hotmail.com

Vi finns även på instagram – ilembulavt19.

Namn
Hanna Nykäinen, Madelene Mårtensson och Elina Karlsson
Publicerad: 2018-04-19