"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Digital källkritik och medielitteracitet, 7,5 hp

Engelskt namn: Digital source criticism and media literacy

Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 6KO002

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2025-02-25

Innehåll

Kursen riktar sig till verksamma och blivande lärare samt övriga intresserade. Kursen syftar till att ge en övergripande förståelse av, och kunskap om, utmaningar kring medier och kommunikation med utgångspunkt i digitaliseringen. Denna kurs belyser bland annat frågor om kunskapsmässiga och samhälleliga konsekvenser i det nya mediesamhället. Vidare diskuteras synen på hur kunskap påverkas när algoritmer både producerar och sorterar information samt att information blivit mer lättillgänglig, både ifråga om spridning, cirkulation och konsumtion.
Kursen är tematiskt upplagd kring tre huvudsakliga problemområden relaterade till informationssamhällets nya villkor: algoritmisk kunskapsproduktion, postsanning, samt medie- och informationskunnighet. Målet är att ge studenten grundläggande inblick i och kunskaper om källkritik och medielitteracitet i förhållande till digitaliseringen. Studenten får möjlighet att reflektera över frågorna i relation till sin egen pedagogiska verksamhet.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse kunna:

  • redogöra för och diskutera digital källkritik utifrån ett vetenskapligt perspektiv,
  • visa förmåga att identifiera medie- och kommunikationsvetenskapliga forskningsfrågor och problem relaterade till kursens innehåll.

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga kunna:

  • ställa relevanta källkritiska frågor och resonera om digitala texters tillkomstprocess,
  • värdera och jämföra information från olika digitala källor.

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:

  • kritiskt reflektera över digitala mediers betydelse för kunskapsproduktion,
  • granska, reflektera över och konstruktivt diskutera såväl sina egna som andras texter.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad och består av skriftliga seminarier, gruppövningar och självstudier. I de fall närvaro vid seminarier och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser och särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Kursen examineras fortlöpande genom skriftliga seminarier och uppgifter. Vid mindre individuella samt gruppuppgifter tillämpas betygsskala Underkänd (U) och Godkänd (G). Vid större individuella inlämningsuppgifter tillämpas betygsskalan Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).

På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på en majoritet av inlämningsuppgifterna. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Tillgodoräknande

För möjlighet att tillgodoräkna delar eller hela kursen se information på Umeå universitets studentwebb.

 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.