"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Förberedande kurs i medicinsk svenska, 30 hp

Engelskt namn: Preparatory course in medical Swedish

Denna kursplan gäller: 2024-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 3ME126

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Svenska som andraspråk: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för klinisk vetenskap

Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2023-06-07

Innehåll

Kursen Förberedande kurs i medicinsk svenska (30 hp) baseras på de fyra språkliga huvudfärdigheterna muntlig och skriftlig kommunikation, hörförståelse samt läsförståelse som stöttas med studier i grammatik och ordkunskap. Patientnära medicinska fokusområden genomsyrar också arbetet med de fyra huvudfärdigheterna. Kursen består av fem moment: 
 
Muntlig kommunikation och uttal (6 hp): 
Träning i olika talsituationer med medicinskt fokus, huvudsakligen interaktion men även presentation. Uttalsträning. 

Skriftlig kommunikation och grammatik (6 hp): 
Skriftlig framställning: huvudsakligen inriktad på sammanfattning och kommentarer av texter och inspelade program med medicinskt innehåll. 
Grammatikundervisning: baserad på studenternas behov för att kunna uppnå erfordrad nivå vad gäller kursens fyra språkliga huvudfärdigheter.  

Hörförståelse (5 hp): 
Hörövningar baserade på dialoger, inspelad massmedia men även föreläsningar med medicinskt fokus och med olika dialektala och talspråkliga varianter. Medicinskt inriktad diktamen för extra träning av facktermer och fraser.  

Läsförståelse och ordkunskap (6 hp): 
Läsning av medicinska texter med patientfokus och av varierande innehållslig och språklig komplexitet. Seminarier om skönlitteratur som handlar om sjukvård och sjukdom ur ett personligt och samhälleligt perspektiv. Ordkunskap baserad på erfordrad nivå vad gäller kursens fyra språkliga huvudfärdigheter. 

Medicinskt fokus (7 hp): 
Temastudier i patientnära svenska med medicinsk inriktning när det gäller bland annat att benämna symtom, kroppsdelar och sjukdomar liksom att i patientsamtal ställa relevanta och korrekta frågor samt ge instruktioner och råd med ett patientanpassat språk. 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse: 

För godkänt betyg ska studenten efter avslutad kurs ha kunskaper om: 

  • Grundläggande terminologi som används inom svensk sjukvård
  • Vanliga kulturellt betingade företeelser och beteenden kopplade till levnadsvanor och relationer, i en vårdkontext.

Färdigheter och förmåga: 

För godkänt betyg ska studenten efter avslutad kurs kunna: 

  • genomföra nedanstående punkter på en språklig nivå vad avser uttal, ordval, grammatik och pragmatik som möjliggör fungerande kommunikation med patienter och med övrig vårdpersonal där den givna informationen i regel kan följas och förstås utan större ansträngning. 
  • använda ord och fraser från kurslitteraturen på ett korrekt sätt och redogöra för deras betydelse i ett givet sammanhang. 
  • använda ett antal vanligt förekommande och centrala medicinska begrepp och fraser, viktiga för kommunikation med patienter, närstående och personal. 
  • anpassa språket efter situation och samtalspartner. 
  • delta i diskussioner och samtal om ämnen med medicinskt fokus. 
  • samtala och ge information så pass flytande och ledigt att informationen framgår tydligt. 
  • ge begripliga beskrivningar av medicinska problem. 
  • skriva sammanfattningar av och personliga kommentarer till texter och inspelad media. 
  • redogöra för samt diskutera innehållet i olika typer av längre muntliga presentationer och/eller samtal med medicinskt fokus. 
  • redogöra för och diskutera information inom det medicinska området från olika källor, med patientfokus. 
  • redogöra för och diskutera skönlitteratur med medicinskt tema. 
  • uppvisa god förståelse av texter med medicinskt innehåll. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

För godkänt betyg ska studenten efter avslutad kurs kunna: 

  • samtala och lämna information på ett sätt som inte upplevs kränkande eller diskriminerande. 
  • kommunicera med patienter och medarbetare inom vårdsektorn på ett professionellt sätt. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet i svenska; Svenska B eller Svenska 3. Läkarexamen från land utanför EU/EES och Schweiz av motsvarande längd, innehåll och nivå som svensk läkarutbildning. Av Socialstyrelsen utfärdat beslut (bifall) om att gå vidare till kunskapsprov för läkare.

Undervisningens upplägg

Förberedande kurs i medicinsk svenska är en distanskurs med omfattande nätstöd och med såväl lärarledda studier som självstudier. Tre gånger per termin kommer studenterna till campus för undervisning och tentamina. Undervisningen anpassas efter studenternas behov och studenterna får kontinuerligt individuell återkoppling på genomförda muntliga och skriftliga uppgifter. Kursen bedrivs huvudsakligen med genomgångar och övningar på nätet samt lärarledda uppföljningar, analyser, seminarier och diskussioner. Studenterna samarbetar även med varandra på nätet i bland annat muntliga och skriftliga uppgifter. 
 
Stora delar av undervisningen sker med stöd av internetbaserade läromedel och läraktiviteter. Därför krävs tillgång till dator med headset, kamera och internetuppkoppling med god kvalité/bandbredd. 
 
Studenters språknivå testas före kursstart.

Examination

Kursen examineras genom: 
 
Muntlig kommunikation och uttal (6 hp):
Minst en obligatorisk inlämningsuppgift under terminen. Tentamen i form av en sammanfattning och ett samtal baserat på medicinsk text eller video. 

Skriftlig kommunikation och grammatik (6 hp):
Minst en obligatorisk inlämningsuppgift under terminen. En skriftlig campusförlagd tentamen bestående av en sammanfattning med kommentarer. 
 
Hörförståelse (5 hp):

En campusförlagd sluttentamen i hörförståelse. 

Läsförståelse och ordkunskap (6 hp): 
Ett obligatoriskt seminarium under terminen baserat på skönlitterär text. En campusförlagd skriftlig sluttentamen i läsförståelse och ordkunskap. 
 
Medicinskt fokus (7 hp):
Delexaminationer på distans under kursens gång.

Regelverk kring examination
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd för momenten Muntlig kommunikation och uttal (6 hp), Skriftlig kommunikation och grammatik (6 hp), Hörförståelse (5 hp) och Läsförståelse (6 hp), samt betygsgraderna Godkänd eller Underkänd för momentet Medicinskt fokus (7 hp).  

För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända.  

För att få betyget Väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst 17 hp där delkurserna Muntlig kommunikation och uttal samt Skriftlig kommunikation och grammatik ska ingå. Slutbetyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar är godkända. 

En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos Programrådet för läkarutbildningen (PRL), få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer kan den studerande ansöka hos PRL om att få omregistreras på kursen. Det ger inte ytterligare provtillfällen utöver de som följer av förstagångsregistreringen men ger en möjlighet att genomföra läraktiviteterna på kursen ytterligare en gång.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter students begäran om anpassad examinationsform ska examinator skyndsamt utreda och fatta beslut i. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Student som inte har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (så kallat omprov) på kurs där studenten någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen inte överskrids. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle

Vid speciella examinationsformer där de angivna tidsgränserna för det första omprovet skulle leda till orimliga kostnader eller stora praktiska svårigheter för lärosätet eller tredje part är det möjligt att göra undantag från tidskravet. För att undantag ska vara tillåtet krävs att:

  • examinationsformen är tydligt motiverad utifrån kursplanens mål och inte kan ersättas av annan uppgift
  • det första omprovet i normal fallet erbjuds senast nästkommande termin
  • examinationsformen omfattar maximalt 15 högskolepoäng

För kurs som upphört eller genomgått större förändringar ges möjlighet att göra omprov på kursen upp till två år från den tidpunkt då förändringen skedde.

Övriga föreskrifter

Hälso- och vaccinationsprogram

Inför det verksamhetsintegrerade lärandet erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och  vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.

Studietid

Under det verksamhetsintegrerade lärandet kan tjänstgöring förekomma på kvällar, nätter och helger.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 3

Egenproducerat material
Institutionen för språkstudier :
Obligatorisk

Form i fokus : Del C Övningsbok i svensk grammatik.
Fasth Cecilia, Kannermark Anita
Andra upplagan : Lund : Folkuniversitetets förlag : [2016] : 209 sidor :
ISBN: 9789174346916
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Form i fokus : övningar i svensk grammatik. D. C Facit
Fasth Cecilia, Kannermark Anita
1. uppl. : Lund : Folkuniv:s förl. : 2001 : 28 s. :
ISBN: 91-7434-409-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Akademiskt läsande och skrivande
Blomström Vendela, Wennerberg Jeanna
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 202 s. :
ISBN: 9789144092546
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Patientsvenska : Hörförståelse och ordkunskap för utländsk vårdpersonal
Molander Emil, Tegsveden Deveaux Sofi
LYS : 2023 : 236 sidor :
ISBN: 9789198538991
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Medicin : 2
Gillå Urban, Wide Peter
Första upplagan : Stockholm : Sanoma utbildning : cop. 2018 : 371 sidor :
ISBN: 9789152325933
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kroppen på svenska : illustrerad lärobok i anatomi för utländsk vårdpersonal
Molander Emil, Tegsveden Deveaux Sofi
Andra upplagan : [Umeå] : LYS : [2021] : 117 sidor :
ISBN: 9789189141155
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sjukdomssvenska : ordkunskap och uttal för utländsk vårdpersonal
Molander Emil, Tegsveden Deveaux Sofi
[Umeå] : LYS : [2020] : 110 sidor :
ISBN: 9789189141100
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst