"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fysik för geovetare, 7,5 hp

Engelskt namn: Physics for geoscientists

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 5FY226

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-02-22

Innehåll

Kursen behandlar fysik som är relevant för tillämpningar inom geovetenskap. Områden som behandlas inom klassisk mekanik är krafter, friktion, gravitation, hållfasthet, rörelsemängd och rörelseenergi. Kursen berör också vågrörelselära och introducerar strömningslära och termodynamik genom tillämpningar inom hydrologi, glaciologi och meteorologi. Kursen omfattar en teoridel om 4,5 hp och en laborationsdel om 3 hp.

Förväntade studieresultat

För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:

  • definiera och beskriva fundamentala begrepp i klassisk mekanik
  • definiera och beskriva fundamentala begrepp inom strömningslära
  • beskriva några tillämpningar av klassisk mekanik och strömningslära inom geovetenskap
  • definiera och beskriva vågbegreppen reflektion, absorbtion och transmission
  • definiera och beskriva begreppen värmeledning och svartkroppsstrålning

För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:

  • analysera och lösa problem inom statik och kinematik med hjälp av kraft- och energiresonemang
  • analysera och lösa problem inom strömningslära med hjälp av masskonservering och Bernoullis ekvation
  • genomföra experiment, värdera de experimentella resultaten och i både skriftlig och muntlig form presentera dessa

För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:

  • visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till vetenskapliga och etiska aspekter vid presentation av resultat vid laborativt arbete.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Fysik 1a eller 1b1+1b2, Matematik 3c eller Matematik D

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, räkneövningar samt handledning vid laborationer. Laborationerna är obligatoriska. Utöver schemalagda aktiviteter förutsätts även individuellt arbete med kursmaterialet. Student som missat eller inte kunnat slutföra ett obligatoriskt utbildningsmoment vid kurstillfället ska beredas möjlighet att slutföra det vid ett senare kurstillfälle. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.

Examination

Examinationen på kursens teorimodul sker individuellt i form av inlämningsuppgifter. På inlämningsuppgifterna sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Examinationen på kursens laborationsmodul sker genom skriftliga rapporter och muntliga redovisningar. På skriftliga rapporter och på muntliga redovisningar sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla moduler är godkända.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Ett sådant skäl kan till exempel vara att det inte finns någon annan lämplig examinator. Student ska vända sig till studierektor eller motsvarande på kursansvarig institution med en sådan begäran. För mer
information, se Regel för betyg och examination, dnr: FS 1.1-574-22.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.