Individuellt projektarbete i kognitionsvetenskap, 7,5 hp
Engelskt namn: Individual project in cognitive science
Denna kursplan gäller: 2017-04-24
och tillsvidare
Kurskod: 2KO020
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kognitionsvetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Prefekten, 2013-09-30
Reviderad av: Prefekten, 2017-04-24
Innehåll
I kursen får studenten planera och genomföra ett kognitionsvetenskapligt projekt med en forskningsledare på ett företag, organisation eller inom ett forskningsprojekt. Studenten ska applicera sina kunskaper och färdigheter hon/han tillägnat sig under tidigare kurser på problemställningar som har anknytning till kognitionsvetenskap.
Projektarbetet ska ha en tydlig beställare och ska ske i samverkan med de anställda i företaget/organisationen/forskningsprojektet. Studenten ska under tiden för projektet föra en individuell dokumentation som sedan används som underlag vid en redovisning. Den individuella dokumentationen ska lämnas in till kursansvarig.
Förväntade studieresultat
Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
planera och utföra ett projektarbete inom kognitionsvetenskap
tillämpa sina kognitionsvetenskapliga kunskaper och erfarenheter i ett projektarbete
söka upp och tillägna sig, för projektet relevanta, kunskaper
medverka aktivt i en projektgrupp
administrera och dokumentera projektarbetet
presentera resultat i både muntlig och skriftlig form
För behörighet till kursen krävs kurser totalt omfattande minst 15 HP på avancerad nivå i Kognitionsvetenskap inkluderande kursen Vetenskapliga perspektiv och forskningsdesign, 7,5 hp, eller motsvarande. Beroende på projektarbetets inriktning kan särskilda förkunskaper krävas.
Undervisningens upplägg
Vid början av kursen ska studenten tillsammans med forskningsledaren formulera en projektplan. Ett projektarbete, som ska omfatta fyra veckors heltidsarbete, utförsgenomförs därefter med en handledare och kontaktperson på ett företag, organisation eller forskningsprojekt.
Kursen avslutas med en muntlig redovisning av projektet. Därtill ska en skriftlig dokumentation av projektarbetet lämnas in med en självreflektion över studentens egen prestation och lärdomar från projektet. Projektplanen, projektet, redovisningen och självreflektionen samt dokumentationen är obligatoriska och därmed examinerande inslag.
Examination
Examinationen sker fortlöpande under kursens olika inslag genom godkännande av de praktiska uppgifter som ges. De examinerande inslagen är projektplan, projekt, redovisning, opponeringen samt självreflektionen. På projektplanen samt projektet kan man få betygen Godkänt (G) eller Underkänt (U). På de tre övriga examinerande inslagen, redovisning, opponeringen samt självreflektionen kan man få betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Betyg på hela kursen sätts utifrån en sammanvägd bedömning av alla examinerande inslag så att man för Väl godkänt (VG) på hela kursen måste ha Väl godkänt (VG) på två av de examinerande inslagen samt Godkänt (G) på övriga. För Godkänt (G) på kursen krävs att samtliga examinerande inslag har blivit godkända. För student som inte fått obligatoriskt inslag godkänt anordnas ytterligare examinationstillfälle enligt universitetets regelsamling. Studerande har rätt att examineras enligt den kursplan som gällde vid registreringstillfället under maximalt två år. Studerande har rätt till två examinationstillfällen vid praktik eller liknande, samt fem examinationstillfällen vid prov. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos nämnden för grundutbildning i psykologi begära att annan examinator utses att bestämma betyg. För mer information se ” Regler och riktlinjer för betyg och examination”, dnr: 500-4-05.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.