Engelskt namn: Italian B, Literature and History of Languages (1300-1600s), Linguistics, and Grammar
Denna kursplan gäller: 2025-07-21 och tillsvidare
Kurskod: 1IT024
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Italienska: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2025-03-12
I kursen ingår studier av klassisk italienskspråkig litteratur, litteraturhistoria, språkhistoria samt italiensk språkvetenskap och grammatik.
Kursen består av följande delkurser, med följande innehåll:
Delkurs 1: Litteratur och litteraturhistoria, 5,5 hp
Studier av italiensk litteraturhistoria (1500-1700-talen) samt läsning och analys av litterära texter från denna period.
Delkurs 2: Italiensk språkhistoria, 2 hp
Studier av italiensk språkhistoria från 1500-talet.
Delkurs 3: Italiensk språkvetenskap, 5 hp
a) Den moderna italienskans struktur, 2,5 hp
b) Språkvetenskaplig textanalys, 2,5 hp
Grundläggande studier av centrala språkvetenskapliga discipliner med tillämpning på modern talad och skriven italienska.
Delkurs 4: Italiensk grammatik, 2,5 hp
Fördjupade studier av italiensk grammatik och syntax.
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: 22,5 hp italienska inom intervallet 1-30 hp, eller motsvarande.
Kursen ges som nätkurs och all undervisning och examination på kursen är nätbaserad. Kontakten mellan lärare och studenter sköts via en nätbaserad webbplattform. Tillgång till dator krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. Kursen innehåller obligatoriska seminarier via nätet. Undervisningsspråket är i huvudsak Italienska.
Undervisningens upplägg för samtliga delkurser är följande:
Självstudier utifrån kurslitteraturen och material (texter, inspelade lektioner) på kurswebben. Det ges tillfälle för frågor och diskussion samt inlämning av analysuppgifter på kurswebben. Delkurs 1 och 2 innefattar därutöver obligatoriska seminarier.
De förekommande formerna för bedömning av de studerandes prestationer beskrivs nedan för varje delkurs:
Delkurs 1: Litteratur och litteraturhistoria, 5,5 hp
Fortlöpande examination samt muntligt prov.
Delkurs 2: Italiensk språkhistoria, 2 hp
Fortlöpande examination samt skriftligt prov.
Delkurs 3: Italiensk språkvetenskap, 5 hp
a) Kortare uppsats med analys av en skriven text ur ett språkvetenskapligt perspektiv (2,5 hp).
b) Skriftligt prov (2,5 hp)
Delkurs 4: Italiensk grammatik, 2,5 hp
Skriftligt prov.
För samtliga delmoment med fortlöpande examinationsform: deltagandet i de nätburna seminarierna är obligatoriskt med minst 75% närvaro.
Studenter som inte nått upp till 75% måste kontakta undervisande lärare för besked om hur examinationen ska fullgöras.
Varje prov bedöms med något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Den som godkänts i prov får inte undergå förnyad prövning för högre betyg. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på tillsammans lägst 10,5 högskolepoäng.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet.
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.