"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Latin för läkare och angelägna lekmän, 7,5 hp

Engelskt namn: Latin for Physicians and Interested Laypersons

Denna kursplan gäller: 2023-05-29 och tillsvidare

Kurskod: 1IT019

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-02-16

Innehåll

Kursen ger en introduktion till latin, och en inblick i grekiska, med särskilt fokus på medicinsk terminologi. Latinets uttal, formlära och grundläggande grammatik introduceras med ordförråd relevant för en medicinsk kontext. Ordbildningslära behandlas, med särskilt fokus på ordrötter, prefix och suffix i både latin och grekiska. Grunderna läggs för bättre förståelse av latinsk terminologi.

Kursen består av följande delkurser:

Delkurs 1. Introduktion till latin och latinskt uttal, 1,5 hp

Grundläggande introduktion i latinet som språkligt fenomen, samt grunderna i uttal och uttalsregler.  

Delkurs 2. Grundläggande formlära och grammatik, 4 hp

Latinsk böjningslära introduceras, med särskilt fokus på substantiv och adjektivböjning. Verktyg för att navigera och analysera en latinsk text introduceras.

Delkurs 3. Ordbildningslära och ordförråd, 2 hp

Latinsk och grekisk ordbildningslära introduceras med fokus på prefix och suffix, samt för att bättre hantera det relevanta ordförrådet.

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna
 
Kunskap och förståelse

  •     redogöra för de grundläggande språkliga och språkhistoriska dragen hos det latinska språket samt latinets grammatik och böjningslära, med huvudsakligt fokus på substantiv och adjektiv
  •     redogöra för grundläggande grammatiska begrepp som är relevanta i sammanhanget samt för grunderna i hur man effektivt använder information i latinska ordböcker
  •     redogöra för uttalsreglerna för olika varianter av latin
  •     redogöra för latinsk och grekisk ordbildningslära, med särskilt fokus på prefix, suffix och ordrötter i medicinsk terminologi samt i grundläggande ordförråd

Färdighet och förmåga

  •     analysera enklare latinska texter, utifrån identifiering av latinets grundläggande formlära  
  •     översätta kortare texter till och från latin och tillämpa grundläggande latinsk böjningslära i en medicinsk kontext
  •     tillämpa latinets uttalsregler vid uppläsning
  •     analysera och producera sammansättningar med latinska och grekiska affix
  •     identifiera och särskilja latinska och grekiska lånord i en medicinsk kontext
  •     utifrån ett latinskt ord (huvudsakligen substantiv/adjektiv) härleda grundformen som återfinns i ordbok.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är helt nätbaserad och består av föreläsningar och övningar via lärplattformen.

Examination

Delkurs 1 examineras genom individuell muntlig och skriftlig inlämningsuppgift. Delkurser 2 och 3 examineras genom individuella skriftliga uppgifter.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.   

Vid examinationen av samtliga delar används betygsgraderna Underkänd (U) Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på minst 5,5 hp.  

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

Övriga föreskrifter

Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

Litteratur

Giltig från: 2023 vecka 22

Nordin Andreas
Latinsk grammatik - Grammatica Latina
Första upplagan : Stockholm : Appell förlag : [2020] : 303 sidor :
ISBN: 9789198495966
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Material tillgängligt på kurssidan.