Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utbildning på avancerad nivå öppnar dörrar i arbetslivet

Kerstin Rörsch har sin grundutbildning från Sociologiprogrammet vid Umeå universitet, och läste sedan vidare till en masterexamen i sociologi. Hon jobbar idag som processledare på Umeå kommuns brotts- och drogförebyggande råd.

Vad jobbar du med?
Jag jobbar i kommunen med att skapa trygghet och minska brottsligheten. Jag ansvarar också för samverkansavtalet mellan Umeå kommun och Polisen. Innan det var jag projektsamordnare i fyra år för ett föräldrastödsprojekt som hette Familjepeppen. Jag har också jobbat som enhetschef inom äldreomsorgen och varit volontär i Rumänien.

Vad fick dig att vilja läsa sociologi på avancerad nivå?
Jag kände inte att jag var klar på universitetet efter min kandidatexamen. Jag var inte riktigt redo att börja jobba utan ville ha mer på fötterna. Först läste jag till en magisterexamen i sociologi. Det gav mig en bra grund för att få ett jobb. Efter det fick jag också jobb som enhetschef. Senare blev jag motiverad att läsa ytterligare ett år på avancerad nivå och tog en masterexamen i sociologi.

Vad har du med dig för kunskaper och kompetenser från utbildningen?
Rent praktiskt har jag nytta av att kunna skriva, hålla presentationer och självständigt planera mitt arbete. Jag gick även en kurs i karriärvägledning och i utrednings- och utvärderingsarbete vilket har varit värdefullt. Men det jag framförallt har nytta av är att jag kan förstå samhället utifrån både samhällsstrukturer och på individnivå. Jag kan analysera vilka insatser vi ska göra till olika målgrupper; föräldrar, ungdomar eller personal.

Vilken behållning har du av din utbildning på avancerad nivå i ditt arbetsliv?
Jag tror att jag har lättare att få mer kvalificerade arbeten för att jag har en masterexamen. Arbetsgivare brukar inte alltid göra skillnad på olika högskoleexamen, men för att få mer kvalificerade tjänster tror jag man behöver en längre utbildning, för att klara av de arbetsuppgifter som är av mer analytisk och komplex karaktär.

Vad var det bästa med att läsa sociologi på avancerad nivå?
Grundutbildningen är ju en bra grund men möjligheten att få en spetskompetens ges först på avancerad nivå. Jag gjorde en fältförlagd studie hos Borås stad på avancerad nivå, och för mig var det bland det bästa jag gjorde på utbildningen. Det var jätteroligt och lärorikt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera sociologi på avancerad nivå?
Det kan jag rekommendera. Jag gjorde ett uppehåll mellan magisteråret och masteråret vilket jag tyckte var bra. Då hade jag lättare att förstå det jag läste eftersom jag jobbade ett tag emellan.

Hur ser dina framtidsplaner ut i arbetslivet?
Jag har haft den här tjänsten i några år och trivs jättebra. Än så länge har jag inga planer på att söka mig vidare, men när jag känner mig klar här som processledare skulle jag vilja jobba som chef igen. Jag tycker att jag var för ung och oerfaren när jag var chef, men nu har jag mer livserfarenhet och känner att det skulle vara roligt igen.

Namn
Kerstin Rörsch
Varifrån kommer du?
Örnsköldsvik