Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Det bästa är att få grotta ner sig i ett ämne som verkligen intresserar dig

Sanna Hardell fastnade för sociologi under sin grundutbildning då hon läste fristående kurser. Hon läste vidare till en magisterexamen i sociologi och är idag doktorand vid Sociologiska institutionen.

Vad fick dig att vilja läsa sociologi på avancerad nivå?
Intresset för ämnet lockade mest. Redan mot slutet av mina studier på grundnivå hade jag fastnat för sociologi som ämne och började fundera på möjligheterna att fortsätta, inte bara på avancerad nivå utan även på en forskarutbildning i sociologi. Det var ett enkelt val att fortsätta. Jag kände mig helt enkelt inte klar med ämnet.

Vad har du med dig för kunskaper och kompetenser från utbildningen?
Förutom faktiska teori- och metodkunskaper har jag fått träna min förmåga att formulera relevanta forskningsfrågor och genomföra sociologiska analyser. Jag har också fått träning i att kritiskt granska både forskning och inlägg i det offentliga samtalet.

Vilken behållning har du av din utbildning på avancerad nivå som doktorand?
Träningen i att ställa relevanta sociologiska frågeställningar har jag mycket användning för nu under forskarutbildningen. Likaså har jag användning för mina kunskaper i modern sociologisk teori och metod. På avancerad nivå kunde jag dessutom fördjupa mig i ett specifikt sociologiskt forskningsområde genom kurser och examensarbetet, vilket är till enormt stor hjälp nu.

Vad var det bästa med att läsa sociologi på avancerad nivå?
Det bästa var att få tid att grotta ner mig i ett ämne som verkligen intresserar mig. Studierna på avancerad nivå var otroligt utvecklande och inspirerande eftersom du får fokusera på det du är intresserad av, och dessutom träna det kritiska tänkandet och den analytiska förmågan.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera sociologi på avancerad nivå?
Om du har fastnat för sociologi som ämne - fortsätt läsa på avancerad nivå. Möjligheter finns att både bedda sina kunskaper i sociologisk teori och metod och efter intresse fördjupa sig inom olika sociologiska forskningsområden. Den analytiska skärpan vässas och det är en bra förberedelse inför arbetslivet, oavsett om du satsar på en akademisk karriär eller vill ha ett högkvalificerat jobb utanför universitetsvärlden.

Vad vill du göra efter forskarutbildningen?
Det är en svår fråga. Jag har inte kommit så långt att jag vet vad jag kommer att göra efter forskarutbildningen. Det finns ju möjlighet att fortsätta forska, antingen vid ett svenskt eller ett internationellt universitet. Annars finns också möjlighet att få ett riktigt högkvalificerat jobb både inom offentlig sektor och i näringslivet.

Namn
Sanna Hardell
Varifrån kommer du?
Umeå