"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Medicinsk avbildning och analys, 7,5 hp

Engelskt namn: Medical Imaging and Analysis

Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 3RA042

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicinsk teknik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Fysik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Radiofysik

Beslutad av: Programrådet för Biomedicinprogrammen, 2022-10-10

Innehåll

Denna kurs handlar om medicinsk avbildning och hur den kan tillämpas för att studera människokroppen i hälsa och sjukdom. Kursen behandlar olika metoder som är vanliga i både klinisk verksamhet och i medicinsk forskning för att studera organfunktion och upptäcka sjukdomar. Kursen introducerar allmänna bildegenskaper och vanliga rekonstruktions- och analystekniker. Därefter behandlar kursen de fyra stora avbildningsmodaliteterna: röntgen/datortomografi, nuklearmedicin med tonvikt på positronemissionstomografi (PET), ultraljud och magnetresonanstomografi (MRT). För varje avbildningsmodalitet ges en översikt över instrumenteringen och relevant fysikteori. En betydande del av kursen ägnas åt algoritmer som används vid analys av medicinska bilder.

Datorlaborationer för medicinsk bildanalys ger relevant praktisk erfarenhet av metoder för att underlätta tolkningen av insamlade data. Laborationerna är uppbyggda utifrån problemställningar inom medicinsk bildbehandling, hämtade från pågående forskningsprojekt vid institutionen.

Kursen ges på engelska.

Kursen består av två moduler:
Modul 1, teoretiskt arbete, 5 hp
Modul 2, laborationer, 2,5 hp
 

Förväntade studieresultat

 

Kunskap och förståelse:

Studenten ska kunna:

  • Definiera och beskriva fysiken och nyckelprinciperna för viktiga medicinska avbildningsmodaliteter: Konventionell röntgen, datortomografi, positronemissionstomografi, magnetresonanstomografi, ultraljud. 
  • Förklara begrepp om hur kvaliteten på medicinska bilder kan karakteriseras samt förklara matematiska tekniker av särskild betydelse vid bildinhämtning och bildrekonstruktion. 
  • Förklara viktiga begrepp inom medicinsk bildanalys (inklusive bildregistrering, segmentering, funktionsdetektering/extraktion, filtrering).

 
Färdigheter och förmåga: 

Studenten ska kunna:

  • Identifiera och genomföra relevanta avbildningsexperiment för en given uppgift, med hänsyn till fysiken bakom avbildningsmodaliteten. 
  • Identifiera och applicera algoritmer och tillvägagångssätt för analyser av medicinska bilder. 
  • Känna igen och tolka karakteristiska bildartefakter i medicinska bilder.

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

Studenten ska kunna:

  • Kritiskt reflektera över och diskutera den medicinska avbildningens roll i sjukvård och medicinsk forskning. 
  • Väga fördelar och begränsningar förknippade med olika medicinska bildbehandlingsmodaliteter mot varandra, i olika scenarier inom medicin.

Behörighetskrav

Minst 90 hp, varav 20 hp inom fysik, 5 hp i grundläggande statistik och 5 hp i grundläggande programmering. Vidare krävs Engelska A/6 för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen är campusbaserad och bedrivs i form av föreläsningar samt handledda laborationer, seminarier och demonstrationer. Endast deltagande i laborationerna är obligatoriskt. Undervisningen bedrivs på engelska.

Examination

Modul 1: Teoretiskt arbete, 5 hp.
Denna del examineras individuellt genom en skriftlig tentamen. Inlärningshjälp i form av frivilliga duggor erbjuds vid sex tillfällen och kan ge bonuspoäng för den skriftliga tentamen (totalt upp till 10 % av provets maximala poäng). Betygsskalan består av Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl Godkänd (VG). 50 % av provets maximala poäng krävs för godkänt betyg (G), och 80 % krävs för Väl godkänd (VG).
 
Modul 2: Laborationer, 2,5 hp.
Denna del examineras individuellt genom skriftliga rapporter. Betygsskalan består av Underkänd (U) eller Godkänd (G).
 
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att skriftlig tentamen och labbrapporter är godkända. Betyget för hela kursen baseras på det betyg som erhölls på modul 1 och sätts först när alla obligatoriska moment är bedömda.

 

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.

 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

 
 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.